Bicyklovanie – koľko pri ňom spálite a na čo si dávať pozor?

Cyklistika je vhodná aj pre ľudí, ktorí si potrebujú zlepšiť svoju kondíciu, posilniť ochabnuté svaly a predísť rôznym ochoreniam. Šetrí takzvané veľké kĺby, najmä kolenné a bedrové. Bicyklovanie je hneď po chôdzi najprirodzenejším pohybom pre človeka.

Bicyklovanie je pre všetkých

Cyklistika je zameraná na silovú vytrvalosť. Šliapaním do pedálov prekonávate veľmi malú silu, ale zato opakovane a s veľkou frekvenciou. Jazda na bicykli je ideálny šport aj pre ľudí trpiacich nadváhou až obezitou. Behanie pre obéznych ľudí nie je vhodné aj z dôvodu možného poškodenia kĺbov.

Pozor na svalovú nerovnováhu!

Negatívum cyklistiky je, že zaťažuje primárne len svaly dolných končatín. Cyklista šliape väčšinou v predklone, so zaklonenou hlavou, aby dobre videl na cestu. Vzniká svalová nerovnováha, ktorá sa prejavuje preťažením svalov v oblasti krčnej chrbtice. Svaly na prednej strane trupu nemajú námahu a rovnako aj svaly brucha. Rizikom je i skrátenie flexorov (ohýbačov) kolenných kĺbov.

Je nutné kompenzovať pohyb na bicykli nejakým ďalším športom, napríklad plávaním alebo posilňovaním.


Prečítajte si tiež:

Muži, na toto si dávajte pri bicyklovaní pozor!


Spotreba kalórii pri bicyklovaní za 1 hodinu

Vaša váha: 60 kg, 75 kg, 90 kg

Cyklistika - 12 km/h: 305 kcal, 390 kcal, 435 kcal

Cyklistika - 20 km/h: 585 kcal, 665 kcal, 780 kcal

Stacionárny bicykel - 20 km/h: 435 kcal, 480 kcal, 530 kcal

Výhody cyklistiky

  1. Cyklistike sa môžu aktívne venovať aj ľudia s nadváhou, pretože nezaťažuje vo veľkej miere kĺby ako u iných športov.

  2. Jazda na bicykli posilňuje okrem svalstva i cievy a srdce, zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje imunitu a celkovú kondíciu.

  3. Spotreba kalórii je relatívne vysoká.

  4. Pri každej jazde na bicykli sa do krvi vyplavujú endorfiny. Vďaka nim sa dostavuje pocit šťastia a spokojnosti.

Ako často jazdiť na bicykli?

Treba si nájsť pravidelný čas, trasu a motiváciu! Odporúčame pravidelne jazdiť na bicykli 3 až 4-krát týždenne, 30 až 45 minút. Na začiatok zvoľte ľahšie tempo i kratšie trasy. Môžete skúsiť aj intervalový tréning: 15 sekúnd naplno šliapete a 30 sekúnd zase navoľno.

Nepriaznivé počasie a zimné obdobie nám môžu pokaziť naplánovanú cyklistiku. Alternatívou je stacionárny bicykel alebo Orbitrek, prípadne iná športová aktivita.

Správna výška sedadla

Sedadlo by malo byť pre bežného cyklistu vo výške riadidiel alebo skôr o kúsok vyššie. Nemali by ste na ňom sedieť celou hmotnosťou, ale záťaž je potrebné rozložiť aj na ruky. Nenakláňajte ťažisko tela ani dopredu, ani dozadu. Ideálne je rovnomerné rozloženie váhy tela. Ak si sadnete a položíte pätu na pedál, noha by mala byť celkom vystretá. Šliapete, samozrejme, cez špičky, vtedy je koleno ideálne mierne pokrčené.


Prečítajte so aj tento článok:

Muži, na toto si dávajte pri bicyklovaní pozor!

bianca.pp

bicykel je super vec, ale mne sa ovela viac teraz pači kolobežka, ktora mi krasne tvaruje spodnu čast tela, redukuje celulitidu a občas ju použivam i na jazdu do a z mesta, pretože sa aspon vyhnem kolonam a neriešim parkovanie

Indija

a hlavne je to super na tvarovanie postavy, spevnenie noh. Osobne mam aj bicykel, aj kolobežku a snažim sa to striedat. A vediem k tomu aj svje deti. Len tie zatial jazdia iba na odražadle