Fotorecept: pesto z medvedieho cesnaku

Liečivá bylinka je údajne pomenovaná podľa medveďov - keď sa vyslabnuté prebudili zo zimného spánku, vrhli sa práve na túto bylinku. Použiť ju môžete pri príprave rôznych chutných jedál. Skúste napríklad nasledujúce pesto k cestovinám či na toasty.
Fotorecept: pesto z medvedieho cesnaku

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Medvedí cesnak

veľmi skoro na jar, v hlbokých lesoch pod stromami, sa objavia a rozvoniavajú listy cesnaku medvedieho. Táto liečivá bylinka musí vyrásť a rozkvitnúť skôr, než ju zatienia stromy. Keď odkvitne, neostane po nej ani stopa a prihlási sa opäť až na ďalšiu jar.

Čo je typické pre medvedí cesnak?

Cesnak medvedí rastie len počas dvoch mesiacov, objavuje sa obvykle začiatkom apríla, ale môže aj skôr. Má charakteristickú vôňu a štipľavú chuť. Najčastejšie sa využíva v kuchyni. Chuťovo je podobný pažítke. Zbierame zelené lístky, ak ich pošúchame, zacítime vôňu cesnaku. Nie je však vhodný na sušenie.

V prírode musíme dať pozor, aby sme si ho nezamenili s konvalinkou!

Medvedí cesnak doplní vitamíny a minerálne látky

V jarných mesiacoch nám doplní vitamíny, minerálne látky a dezinfikuje tráviaci trakt. Obsahuje tie isté látky ako dužina cesnaku – vitamín C, vitamín B, (najmä B6), selén a alicín (zodpovedný za typicky štipľavú arómu) a iné látky s obsahom síry.

Využitie medvedieho cesnaku v ľudovom liečiteľstve

Znižuje cholesterol, krvný tlak, prečisťuje krv, používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach, pri dýchacích problémoch a celkove posilňuje imunitný systém. Má bohaté antibakteriálne a antioxidačné účinky. Najlepší je v surovom stave, ale môžeme si z neho pripraviť aj liečivý nápoj.

Dve šálky narezaných listov, vložíme do fľaše, zalejeme ½ litrom 40-percentného bieleho alkoholu a necháme 14 dní vylúhovať na slnečnom mieste. Zlejeme a užívame ráno 10 – 15 kvapiek v malom množstve vody. Použiť ho môžeme aj na natieranie rán.

Využitie medvedieho cesnaku v gastronómii

Medvedí cesnak sa rovnako ako rukola, žerucha, či mladá púpava stali hitom súčasnej kuchyne. Je nesmierne veľa receptov, kde sa dajú tieto bylinky využiť. Čerstvé natrhané listy môžeme priamo konzumovať, oceníme ich ako posýpku, korenie i na prípravu šalátov. Použiť ho môžete aj na pesto, do polievok, k prívarkom.

Mäso pečené na medveďom cesnaku získa veľmi zaujímavú chuť.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: cestoviny s lososom a pestom z medvedieho cesnaku


Fotorecept: pesto z medvedieho cesnaku

Suroviny:

• medvedí cesnak

• 100 g nesolených kešu orieškov (prípadne môžete použiť aj arašidy, či píniové oriešky)

• 200 g nastrúhaného parmezánu

• olivový olej

Fotopostup prípravy pesta z medvedieho cesnaku nájdete v galérii.