Fotorecept: cestoviny s lososom a pestom z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe. V listnatých a lužných lesoch ho nájdeme od marca do mája. Objaviť ho nie je vôbec zložité, pretože väčšinou sa vyskytuje húfne a tvorí veľké zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa šíri celým lesom. Rozmýšľate, ako túto bylinku využiť v kuchyni? Máme pre vás tip.
Fotorecept: cestoviny s lososom a pestom z medvedieho cesnaku

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Medvedí cesnak

Charakteristická je pre ňu výrazná aróma a dlhé listy podobné konvalinke. Táto zdravá a liečivá bylinka pomáha ľuďom pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Uľaví pri žalúdočných problémoch, hnačkách, odporúča sa konzumovať i pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a znižovaní krvného tlaku. Liečivé účinky medvedieho cesnaku sú známe rovnako pri bolestivých krčových žilách a migrénach.

Medvedí cesnak je výbornou bylinkou pri detoxe, posilnení imunity, ale aj liečbe konkrétnych ochorení, ak už prepuknú, napríklad nádchy či zápalu priedušiek.

Medvedí cesnak v kuchyni

Chutná bylinka má pestré využitie aj v našich jedálničkoch, obľúbená je ako prísada do polievok, nátierok, masla, omelety, zemiakov. Ďalej tiež býva ingredienciou v pestách do cestovín či šalátov. Výborne ochutí akékoľvek varené, dusené, pečené či grilované mäso.

Medvedí cesnak tepelnou úpravou nestráca svoje účinky a dodáva jedlám osobitú chuť!

Okrem toho sa z nej pripravujú rôzne tinktúry a čaje. Tie sa používajú na čistenie krvi, hojenie rán alebo posilnenie srdcovo-cievneho systému.


Vyskúšajte tiež:

Rýchla jarná nátierka z medvedieho cesnaku


Fotorecept: cestoviny s lososom a pestom z medvedieho cesnaku

Suroviny pre 2 osoby:

  • 1 plátok z lososa

  • 1 citrón

  • 1 lyžica pesta z medvedieho cesnaku.

  • olivový olej

  • parmezán

  • soľ a korenie

  • maslo

  • kvalitné špagety

Fotopostup prípravy cestovín s lososom a pestom z medvedieho cesnaku nájdete v galérii.