Autooptimalizácia ako cesta k sebazdokonaľovaniu

Jedným z atribútov lepšieho zdravia je mať sviežu mentálnu mapu. Správne vnútorné nastavenie, ktoré často v praxi odvíjame aj od najlepších životných rád, alebo od motta a zmyslu života úspešných ľudí z ich životopisov. Najmúdrejší ľudia sveta potvrdili pocit, že čím viac človek vie, tým viac si uvedomuje, koľko toho ešte nevie. Preto múdrou a osvedčenou cestou k mentálnemu zdraviu, a tým aj k fyzickému, je neustály tréning.

Ak ide o vlastné zdokonaľovanie, tak to sa označuje aj pojmom autooptimalizácia. V efektívnom sebariadení sa sebazdokonaľovaniu oplatí venovať pozornosť a čas. Kto to chce vyskúšať, nasledovný text mu ponúka niektoré možné východiská, námety a inšpirácie z praxe, ako začať.

Desatoro k sebazdokonaľovaniu

Pozitívne myslenie je nanič, ak ho človek nedokáže pretaviť v pozitívne konanie. Inak povedané, nič z toho nemôže fungovať, ak to nebudeme trénovať.


Prečítajte si tiež:

Automanažment a sebarozvoj – zdravá príležitosť pre každého


1. Idea: je myšlienkou a základom energie, ktorú tvoria ľudia. Tak, ako je informácia základnou komoditou na trhu, tak je aj myšlienka liekom alebo zbraňou. Stane sa to, na čo myslíme najviac, lebo funguje magnetizmus a zákon príťažlivosti v energetických prenosoch.

2. Hlava: myslenie realizuje hlava. Myslime preto pozitívne – na dobro (plusy) a to, čo chceme, aby sa stalo. Nemyslime na to, čo nechceme, aby sa stalo (zlo, choroby, neúspech, hriechy, mínusy). Keď je nám ťažko a vnútorný hlas nás nabáda k zlu, „prepínajme“ hlavu na pekné myšlienky a spomienky, ktoré vedú k radosti, šťastiu, úspechu, úsmevu a spokojnosti (napríklad si spomeňme na všetko dobré, čo sa nám podarilo v tento deň, alebo v minulosti).

3. Sila: najväčšia sila človeka je v duši (psychike), nie vo svaloch (fyzickej schránke). Keď riešime akýkoľvek problém, analyzujeme základné trio otázok: môcť, vedieť a chcieť. Vrchol dokonalosti a symbiózy predstavuje podobne aj v sile trojitý princíp v takejto logickej postupnosti: žiadať – veriť – prijímať.

4. Dobro: vlastný rozum, mozog, podvedomie, hlavu „prikrmujme“ čo najviac myšlienkami na dobré veci. Napríklad na blahobyt, kvalitu, spokojnosť, prosperitu, lásku, radosť, slobodu, priateľstvo, pohodu. Myslime maximálne na dobro, nie na zlo.

Lebo hlava je ako počítač, neustále nahráva a rozkazuje podvedomiu sústrediť sa najmä na to, čo nám najviac behá po rozume.

5. Predstavivosť: neustále trénujte vlastnú predstavivosť aktívnymi spôsobmi, napríklad čítaním kníh a vymýšľaním riešení, nie pasívnymi ako sú sledovanie televízie alebo surfovanie po internete. Čím lepšie si dokážete vizualizovať (v duchu predstaviť), čím presnejšie vysnívať a čím lepšie vymyslieť cieľ, tým skôr sa k tomuto cieľu dokážete priblížiť. Určite si ho nakreslite, odfoťte a sústreďte sa naň ako len najviac dokážete.

6. Vďačnosť: naučte sa denne ďakovať v duchu za všetko, čo sa vám podarilo. Napríklad pri zaspávaní – keď si zrekapitulujete, čo všetko ste v konkrétny deň urobili a ako. Ak niet naozaj za čo sa poďakovať (a tým sa vlastne odmeniť a nahrať pozitívnu informáciu do hlavy) v ten deň, tak si priblížte posledný týždeň alebo mesiac, rok. Poďakovať niekomu je slušné, ale poďakovať sebe (vesmíru, bohu, prírode) v podvedomí, je oveľa dôležitejšie.

7. Smiech: smiech, humor, vtip a dôvtip sú atribúty, ktoré sú najlepšou zdravotnou prevenciou. Veselí ľudia majú oveľa lepšiu imunitu ako smutní. Okrem toho je úprimný a srdečný smiech jediný bezpečný vírus, ktorý neničí, ale lieči ľudí. Nielen vás, ale aj okolie.

8. Pochvala: nebojte sa často chváliť seba i iných. Za všetko, čo sa podarilo. Spôsobíte tým potešenie sebe i druhým, čo vám pozdvihne pozitívne náladu a zlepší psychiku i motiváciu. Majme sa radi a chváľme primerane všetkých a všetko, čo za to stojí.

Pochvala nebolí, ale naopak, uľavuje, povzbudzuje a energetizuje.

9. Meditácia: je to schopnosť maximálne sa sústrediť na niečo a dospieť k uvoľneniu. Existuje veľa tréningových techník, ako sa to naučiť. Kto zvládne meditáciu, posilňuje vlastnú psychiku, zlepšuje si zdravie, dvíha sebavedomie, osobnú silu. V prípade, že zvládne aj vyššie štádium meditácie, ktorou je autosugescia, dokáže sám seba liečiť na báze tzv. energetickej medicíny.

10. Čin: čas je rovnakým bohatstvom pre všetkých. Čas sa meria v peniazoch. Z hľadiska času je najväčším bohatstvom dnešok, lebo včerajšok sme už minuli a zajtrajška sa nemusíme dožiť. Preto neodkladajme zbytočne naše činy a nenahrádzajme ich len slovami. Ak ide o dobrú vec, snažme sa ju realizovať ihneď alebo čo najskôr.

Už starí Rimania nám zanechali predsa odkaz, že činy sú viac ako slová („Acta, non verba“).


Tipy na učebnice

V prípade, že vás táto téma oslovila a chcete k nej vedieť viac, v knižniciach i kníhkupectvách nájdete k téme osobného rastu a sebazdokonaľovania v súčasnosti už dostatok kvalitnej odbornej literatúry i osvedčených rád podľa zdravého sedliackeho rozumu. Začať môžete aj titulmi Majstrovstvo (od Greena), Sebarozvoj(od Buráka) alebo Myslením k bohatstvu (Hill).


Prečítajte si aj tento článok:

Automanažment a sebarozvoj – zdravá príležitosť pre každého