Meditácia – spôsob, ako utíšiť myseľ a dosiahnuť pokoj

Väčšina nášho času a energie je zameraná na budúcnosť. Keď sa nenaháňame za lepším zajtrajškom, tak riešime bežné životné situácie, ktoré nemusia mať priaznivé dopady na naše psychické či fyzické zdravie. Zaručená prevencia pred depresiami, stresom, strachom či chorobami je psychohygiena v podobe meditácie.

Čo je to meditácia?

Meditácia je technika, pomocou ktorej sa človek učí kontrolovať svoje vlastné myšlienky, snaží sa rozumieť svojim pocitom a spoznávať samého seba.

Ide o perfektný spôsob, ako utíšiť myseľ a to je jej cieľom. Náš verný každodenný spoločník je tichý hlas v hlave, ktorý si neustále vytvára názory. Taktiež súdi, vymýšľa, opisuje či analyzuje okolie, zatiaľ čo my mlčíme.

Človek nie je stroj, a preto nás toto ustavičné premýšľanie môže vyčerpať.

Je veľmi dôležité mať pokojnú myseľ, pretože keď je naša myseľ pokojná, tak sme bez starostí a duševného nepohodlia, skrátka zažívame pocity šťastia.

Prečo by ste mali meditovať?

Mentálne zdravie je rovnako dôležité ako fyzické, hlavnými dôvodmi, prečo začať už dnes sú:

  • zníženie stresu, úzkosti, bolesti

  • pokles depresie, únavy

  • lepšia koncentrácia

  • zlepšená pamäť

  • schopnosť ovládať emócie

S meditáciou vás opustí aj nespavosť, čiže sa vám zlepší kvalita spánku.


Prečítajte si tiež:

15 dôvodov, prečo začať meditovať


Ako začať s meditáciou?

Dobrou správou je, že meditácia nemá striktné pravidla, takže nemusíte sedieť v tureckom sede, držať si brušká ukazovákov a palcov, pričom vás sprevádza tiché ,,hmm“.

Nájdite si pozíciu, v ktorej sa dokážete uvoľniť. Pokiaľ ste uvoľnení, keď sedíte, tak seďte, pokiaľ sa vám lepšie leží, tak ležte. Alebo, ak chcete stáť, pokojne stojte, je to len na vás.

Zo začiatku by bolo vhodné, zvoliť si miestnosť, v ktorej nebudete rušení vedľajšími vplyvmi.

Existuje mnoho druhov meditácie, ktorý si vybrať ako prvý?

Všetky druhy meditácie majú spoločného menovateľa a tým je vnímanie prítomnosti.

Pozorovanie - každého človeka trápia určité problémy, avšak pri meditácií využívajte svoje vlastné zmysly. Buďte tam kde ste, poobzerajte sa vôkol seba, neinterpretujte. Všímajte si svetlo, tvary, farby, textúry. Uvedomujte si prítomnosť týchto vecí či samotný priestor. Počúvajte zvuky, ale neposudzujte ich, dotýkajte sa predmetov, ale nepremýšľajte nad nimi.

Pozorovať (z vnútra) môžete aj svoje telo, ľahnite si a vedome prechádzajte každý centimeter vášho tela.

Dýchanie - sledujte rytmus svojho dychu, precíťte, ako vzduch plynie dnu a von, energiu vo svojom tele.

Postupom času budete vedieť meditovať aj pri domácich činnostiach alebo počas pracovnej doby, ide o to plne sa sústrediť na to, čo práve vykonávate a upustiť od nenásytných myšlienok.

Podarí sa vám meditovať na prvýkrát?

Zrejme sa vám to úplne nepodarí, avšak netreba zúfať. Zo začiatku bude vaša myseľ vzdorovať, tréningom sa utíši. Kedykoľvek zistíte, že začne blúdiť, vráťte sa k dychu, pozorujte ho. Bude to vaše magické tlačidlo reset.

Potrebujete k meditácii nejaké nástroje?

Určite nie. Krása tohto cvičenia spočíva v jeho jednoduchosti. Hoci existujú meditačné vankúše, ktoré udržujú chrbticu v správnej línií a difuzéry dopomáhajúce psychickej pohode, v skutočnosti nepotrebujete nič.

Prečítajte si aj tento článok:

Meditácia z vás spraví lepšieho človeka: takto začnete