Novinka v lekárstve: lepiaca pištoľ namiesto stehov?

Podľa tvrdenia výskumníkov nahradí stehy a lepidlo sa odlúpi až vtedy, keď sa koža uzdraví. Lepiaca pištoľ by sa mala využívať pri liečbe vážnych zranení. Jej výhodou by mala byť aj bezbolestná aplikácia.
Lekárske lepidlo

Technion–Israel Institute of Technology | Zdroj: súkr.archív

Stehy a ihly môžu byť bolestivé, zanechávajú jazvy, vyžadujú od lekára vysoké zručnosti. Preto sa odborníci snažia hľadať nové možnosti.

Vynález "dva v jednom"

Lekárske lepidlo, ktoré výskumníci najnovšie vyvinuli, je "dva v jednom", vyjadril sa Prof. Boaz Mizrahi, vedúci laboratória Biomaterials Laboratory Technion. Nahrádza stehy i tesniacu hmotu a je vhodné pre vonkajšie aj vnútorné zranenia. Izraelský startup Nanomedic Technologies Ltd. vyvinul zdravotnícke zariadenie, ktoré môže pomôcť pri popáleninách napodobením ľudského tkaniva. Je takisto vhodné na tkanivá vo vnútri tela.

Viaceré druhy lekárskych lepidiel sa už používajú v dermatológii, chirurgii a ďalších oblastiach.

Netoxické a flexibilné lepidlo

Výskumníci si dali záležať na tom, aby najnovšie vyvinuté lepidlo nebolo obmedzené svojimi mechanickými vlastnosťami a toxicitou. Výsledkom je veľmi silné, netoxické tkanivové lepidlo, ktoré zostáva flexibilné aj po stuhnutí.


Celú štúdiu o lekárskom lepidle nájdete TU.


Použitie lepidla

Roztopenie lepidla a jeho rozmazanie na poškodenom tkanive sa vykoná pomocou pištole s lepidlom. Pištoľ zahrieva lepidlo tesne nad telesnú teplotu, aby nespôsobilo popálenie. Po nanesení rýchlo tuhne a potom sa rozloží v priebehu niekoľkých týždňov. Je štyrikrát silnejšie ako existujúce lepidlá, používané na tento účel.

Výskumníci veria, že nový koncept povedie k vývoju zariadení, ktoré znížia používanie stehov, ihiel, urýchlia proces hojenia a eliminujú zjazvenie. Výrobok sa môže dostať na trh za dva alebo tri roky.


Pozrite si tiež:

Prvý robotický prístroj v zdravotníctve na Slovensku: v Košiciach budú operovať pri špičkových podmienkach