Lipa malolistá – liečivý strom ako symbol Slovanov

Lipa patrí medzi stromy, ktoré podľa príjemnej prenikavo sladkej vône a tvaru listov ľudia spoznajú už zďaleka. Rastie v Európe, Ázii a Amerike jednotlivo v listnatých hájoch a na okrajoch lesov. Väčšinou sa vysádza ako okrasná drevina v alejách a vo významných lokalitách a tiež v blízkosti ľudských obydlí.
Lipový kvet a čaj

Uvzsr.sk | Zdroj: súkr.archív

U nás na Slovensku je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich listnatých stromov. Najstaršia lipa na našom území má vyše 700 rokov. Najcennejšou časťou lipy sú jej omamne voňajúce kvety, ktorých účinky blahodárne pôsobia na ľudský organizmus a rozkvitajú od júna do júla. V čase kvetu je to nádherný strom s mohutnou, hustou, uzatvorenou korunou. Kvet lipy sa zberá začiatkom kvitnutia, ešte predtým, ako sa začnú tvoriť guľovité plody. Na zber sú vhodné celé súkvetia aj s lístkami.

Pre jej veľkolepý zjav sa stala symbolom všetkých Slovanov.

Lipové kvety a lipový čaj

Sušené kvety lipy sa najčastejšie využívajú na prípravu čaju. Materiál sa suší v tieni na vzdušnom mieste tak dlho, kým sa nezafarbí na žltozeleno. Účinky lipových kvetov sú nezameniteľné so žiadnym iným stromom a spočívajú okrem iného v podpore imunity a v jej správnom naštartovaní. Lipa obsahuje veľké množstvo antioxidačných látok a flavonoidov, ako sú napríklad kemferol, quercetín a hesperidín, pomáhajúce v boji s voľnými radikálmi a zlepšujúcimi celkový zdravotný stav. Lipový kvet obsahuje okrem flavonoidov aj sacharidy, vitamíny C a E, organické kyseliny, triesloviny (tilirozid), silice, slizové látky v listoch a éterický olej (hlavná zložka - farnezol). Triesloviny obsiahnuté v lipe majú potopudné účinky.

Éterické oleje a slizové látky z lipy

Slizové látky a éterické oleje sú zodpovedné najmä za protizápalový a upokojujúci účinok. Lipový odvar sa preto často používa ako kloktadlo. Priaznivo pôsobia ako podporná liečba kašľu, chrípky, zahlienenia a pri prehriatí organizmu. Podporujú trávenie, zbavujú nás plynatosti a zápchy (výťažok z lipy je súčasťou preháňadiel). Majú močopudné účinky, využívajú sa ako diuretikum (odstránenie nadbytočnej vody z tela), a tým priaznivo vplývajú na funkciu obličiek a močového mechúra. Lipa posilňuje nervovú sústavu (tlmí bolesti nervového pôvodu), uvoľňuje stavy úzkosti a pomáha pri nespavosti.

Všeobecne treba byť s bylinkami v tehotenstve opatrný! Pri lipovom čaji na vypotenie to však neplatí. Ten si budúce mamičky môžu pri miernom nachladnutí bez obáv vychutnať.

Lipa

Uvzsr.sk | Zdroj: súkr.archív

Lipový med, lipové uhlie, lipové drevo...

Keďže sú kvety plné peľu, z jedného stromu dokážu včely vyrobiť až 10 litrov najhodnotnejšieho medu. Zvonka sa lipa používa pri zápaloch ústnej dutiny. Má využitie tiež pri výrobe ústnych vôd. Pri neurotických stavoch sa robia kúpele a obklady. Uhlie z lipového dreva pôsobí podobne ako živočíšne uhlie. V kozmetike je výborným prostriedkom na ošetrenie pleti a účinok lipových kvetov na zdravie a krásu vlasov je známy už dávno. Lipové drevo s obľubou používajú rezbári a stolári.


Využite sezónu aj tejto bylinky:

Praslička roľná (Equisetum arvense) - dokáže vyplaviť piesok a rozpúšťať močové kamene