Zemiak náš každodenný – čo o ňom vieme?

Asi by sme len veľmi ťažko hľadali surovinu, ktorú možno pripraviť ako prílohu k jedlu na toľko spôsobov ako zemiaky. No sú aj veľmi diskutovanou témou. Raz je strašiakom nárast ich ceny, potom nízka úroda a z nej prameniaca obmedzená dostupnosť a napokon ich údajné nie príliš prospešné vlastnosti pre ľudský organizmus. Ako to teda je?
Zemiaky

Lidl.sk | Zdroj: súkr.archív

Pár faktov o zemiakoch, o ktorých ste možno netušili

O zemiakoch si myslíme, že je to surovina, ktorú pestovali na poliach naši predkovia už od nepamäti. Sú predsa súčasťou mnohých našich tradičných jedál, nesmú chýbať napríklad v pravých domácich haluškách. Pravdou však je, že si k nám našli cestu až v 18. storočí. Do Európy ich priviezli moreplavci z Južnej Ameriky približne o dve storočia skôr. Pôvodne slúžili ako krmivo pre hospodárske zvieratá, na stoly domácností sa ako potravina dostali až v období narastajúceho hladomoru.

Zemiaky majú v našich končinách skutočne mnoho nárečových variantov. Na Záhorí Vám môžu ponúknuť erteple či grumbir, v Šariši grule, na Gemeri krompele. Asi najznámejším názvom sú však krumple, ktoré poznajú napríklad obyvatelia Liptova. S rovnakým pomenovaním sa stretnete, aj keď zavítate do niektorej zo slovenských obcí v srbskej Vojvodine.

Vitamíny a minerály v zemiakoch

Asi málokto vie, že zemiaky sú významným zdrojom vitamínu C. V jednom stredne veľkom zemiaku sa ho nachádza až do 45 % dennej odporúčanej dávky. Treba však jedným dychom dodať, že po zbere a pri varení jeho podiel výrazne klesá.

Správne skladovanie a krátke varenie v hrnci s pokrievkou v čo najmenšom množstve vody je pre zachovanie vitamínu C veľmi dôležité.

Zemiaky obsahujú tiež vitamíny B, kyselinu listovú či draslík. Ten pomáha k udržiavaniu optimálneho krvného tlaku, znižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku rakoviny. Zemiaky ho obsahujú viac ako ktorákoľvek iná, bežne konzumovaná zelenina. Ďalšou látkou, ktorá sa v zemiakoch nachádza a ktorej výskyt v rastlinách nie je bežný, je lyzín. Lyzín je aminokyselina napomáhajúca vstrebávaniu vápnika, lepšiemu zotavovaniu sa po úrazoch či chirurgických zákrokoch.


Pozrite si tiež:

Zemiaky ako vitamínová bomba?


Pozor na zelené časti a klíčky!

Napriek tomu, že zemiaky obsahujú veľmi veľa zdraviu prospešných látok, môžu byť pre organizmus aj nebezpečné. Riziko spočíva v zelených častiach a klíčkoch. Tie môžu obsahovať látku solanín, ktorá môže byť príčinou zvracania, hnačiek či kŕčov. Netreba sa však obávať. Ak zemiaky dôkladne týchto častí zbavíte, nič vám nehrozí.

Zemiak ako kalorická bomba: pravda alebo mýtus?

Odporcovia zemiakov tvrdia, že sa im treba vyhýbať, pretože sú kalorické a kvôli škrobu ťažko stráviteľné. To však platí len čiastočne. Zemiaky sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia nejakým tým kilečkom naviac. Majú totiž v porovnaní s ryžou o cca 25% a cestovinami o cca 50% menej kilokalórií. Toto samozrejme neplatí pre zemiaky po tepelnej úprave v oleji.

Na hranolčeky či chipsy radšej zabudnite. Nie však kvôli zemiakom, ale tukom z oleja.

Čo sa týka škrobu, odporúčame konzumovať zemiaky čo najskôr po uvarení. Škrob v teplých zemiakoch je výborným a ľahko stráviteľným zdrojom energie. Presným opakom sú však studené zemiakové šaláty. V ochladených zemiakoch sa nachádza podstatne viac ťažko stráviteľného škrobu.

Varné typy: dokážete sa v nich vyznať?

To, či bude mať váš pokrm zo zemiakov chuť a konzistenciu, akú ste si predstavovali, záleží od kvality zemiakov a od varného typu, ktorý určuje možnosti ich použitia. Rozoznávame varné typy A, B, C a D.

Varný typ A je vhodný do šalátov alebo ako samostatná príloha jedla. Zemiaky tohto typu majú pevnú štruktúru, vďaka čomu sa nerozvaria a držia aj po tepelnej úprave. Odporúčame ich použiť napríklad do zdravého zemiakového šalátu bez majonézy, ktorý môžete servírovať k pečenému kaprovi aj počas horúcich letných dní.

Varný typ B sa vyznačuje polomúčnatou, jemnou až hrubou štruktúrou. Tento typ zemiakov je univerzálny. Hodí sa do polievok, šalátov, na pečenie, aj ako samostatná príloha jedla.

Zemiaky označené ako varný typ C sú múčnaté, vhodné nielen ako príloha jedla, ale aj ako surovina na prípravu jedál zo zemiakov, do zemiakového pyré a do cesta, napríklad na pirohy s lahodným slivkovým lekvárom.

Pre zemiaky varného typ D je charakteristické, že sú silne múčnaté a ľahko sa rozvaria. Sú preto v kuchyni len ťažko použiteľné. V obchodoch by ste ich hľadali márne, využívajú sa najmä ako potrava pre hospodárske zvieratá.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako pripraviť zemiaky čo najzdravšie?