Raketový pokles výskytu rakoviny krčka maternice? Toto ukazuje nový britský výskum

Rakovinu krčka maternice spôsobuje vírus HPV (ľudský papilomavírus). Prenáša sa najmä pohlavným stykom a sídli v pohlavných orgánoch, kde začína infekciu. Nádor sa následne vyvinie za približne 15 mesiacov. HPV je v súčasnosti najčastejšia sexuálne prenosná infekcia, s ktorou sa počas života stretne cez 80 % populácie.

11 rokov očkovania proti rakovine krčka maternice

Veľká Británia práve dokončilo štúdiu, počas ktorej 11 rokov skúšali aplikovať vakcíny proti HPV 12- a 13-ročným dievčatám. Výsledkom je, že výskyt rakoviny krčka maternice raketovo klesol.

Celkovo ňou trpí o 83 % menej dievčat vo veku 13 až 19 rokov a o 66 % menej žien vo veku 20 až 24.

Vakcína, podaná ako dve injekcie dievčatám vo veku 12 a 13 rokov, chráni pred štyrmi typmi HPV - 16 a 18, ktoré sú spojené s viac ako 70% karcinómov krčka maternice, 6 a 11, spôsobujúcich asi 90% genitálnych bradavíc.

Fantastické výsledky dokazujú, že aj keď na vakcíne ešte treba pracovať, rakovina krčka maternice sa očkovaním dá poraziť.


Pozrite si tiež:

Nádej v liečbe rakoviny? Nová vakcína so 100-percentnou úspešnosťou


Veľká Británia verzus Slovensko

Rakovina krčka maternice by mohla byť vo Veľkej Británii eliminovaná v priebehu niekoľkých desaťročí vďaka programu očkovania škôl. Očkovanie sa v Spojenom kráľovstve začalo v roku 2008, na Slovensku od januára 2019. Na rakovinu krčka maternice ochorie u nás cca 600 žien ročne, z toho 200 prípadov končí smrťou.

Robert Music, výkonný riaditeľ spoločnosti Jo's Cervical Cancer Trust sa vyjadril: "Táto štúdia poukazuje na naliehavú potrebu, aby sa všetky krajiny bez programu očkovania podporili pri jeho zriaďovaní.“

Očkovanie aj pre mužov

Vakcíny sú vhodné aj pre mužov, ktorí sú na jednej strane prenášačmi vírusu HPV, a na strane druhej sa u nich tiež vyskytujú ochorenia (zhubné i nezhubné), spôsobené týmto vírusom. Očkovanie teda chráni nielen ich partnerku, ktorá sa od očkovaného muža nenakazí, ale najmä ich samotných.


Prečítajte si o tejto štúdii viac