Oplatí sa zmeniť zdravotnú poisťovňu? Čas máte do konca septembra

Posledný septembrový deň, je zároveň aj posledným dňom v tomto roku, kedy môžete zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu. Poisťovne neustále rozširujú okruh benefitov, ktoré ponúkajú svojim poistencom. Oplatí sa zmena zdravotnej poisťovne?
lekár vypisuje kartu

Zdroj: Flickr.com

Čas do konca septembra

Čas na zmenu zdravotnej poisťovne má každý poistenec do konca septembra. Ak podáte prihlášku po 30. septembri, bude síce platná, ale v novej poisťovni budete až od roku 2021.

Prihlášku možno aj odvolať, tiež do konca septembra. Ak by ste podali viac prihlášok, pričom žiadnu nevezmete späť, všetky vaše prihlášky budú neplatné a zostávate poistení vo svojej pôvodnej poisťovni.

Všetky prihlášky následne kontroluje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý do pár týždňov buď prihlášku potvrdí, alebo vyhlási za neplatnú.

Ak zdravotnú poisťovňu zmeníte v tomto roku, poistencom novej poisťovne sa stanete od 1. januára 2020.

Ako postupovať, ak chcete zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu?

Pokiaľ sa rozhodnete pre zmenu, stačí kontaktovať iba tú zdravotnú poisťovňu, do ktorej sa chcete prepoistiť. Zo súčasnej poisťovne sa odhlasovať nemusíte, netreba ani vracať preukaz poistenca.

Dnes už existuje viacero možností, ako sa môžete zaregistrovať do novej zdravotnej poisťovne. Okrem klasickej návštevy má každá poisťovňa aj svoje call cetrum, na ktoré môžete zavolať. Postiť sa dá aj cez internet a formulár jednoducho vyplníte elektronicky.

Užitočné kontakty zdravotných poisťovní:

Všeobecná zdravotná poisťovňa

  • Call centrum: 0850 003 003, v pracovných dňoch od 8:00 do 18:00; mimo týchto hodín dvíha telefón odkazovač
  • Poisťovňa ponúka niekoľko typov online formulára

Dôvera

  • Call centrum: 0850 850 850 v pracovných dňoch od 7:00 do 19:00; mimo týchto hodín máte možnosť zvoliť spätné zavolanie a poisťovňa sa vám ozve sama
  • Poistiť sa dá aj cez internet.

Union

  • Call centrum: 0850 003 333 v pracovných dňoch od 7:30 do 18:00; mimo týchto hodín môžete zanechať odkaz a poisťovňa vás spätne kontaktuje
  • Na webe nájdete aj online formulár alebo tlačivo na stiahnutie.

Oplatí sa zmena?

Medzi najdôležitejšie benefity, ktoré zdravotné poisťovne ponúkajú, patria výkony, ktoré poisťovne hradia nad rámec povinného poistenia. Môžu to byť napr. preventívne prehliadky mimo staveného veku alebo intervalu, ktorý určuje zákon.

Poisťovne prispievajú aj na starostlivosť u zubárov a pre svojich poistencov ponúkajú aj zľavy v partnerstvách s komerčnými poisťovňami.

Všeobecná zdravotná poisťovňa okrem toho ponúka aj zľavy na tovar či vstup do fitness centier, plavární či kúpeľov.

Poisťovňa Dôvera zdôrazňuje výhody svojej elektronickej pobočky a aplikácie do smartfónu.

Union svojim poistencom vracia doplatky za lieky pre všetky deti.

Slováci sa do zmeny poisťovne nehrnú

Napriek výraznej snahe poisťovní počas minulého roku zmenilo poisťovňu menej ako 2,6 % Slovákov.

Naša najväčšia poisťovňa, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, síce dlhodobo stráca klientov, podiely jednotlivých poisťovní na trhu sa však nemenia. Všeobecná zdravotná poisťovňa ostáva na čele, nasledovaná Dôverou a najmenší podiel poistencov na trhu má poisťovňa Union.


Prečítajte si tiež:

Verejné zdravotné poistenie

Poistenie na dovolenke: kedy vám postačí európsky preukaz poistenca?