Na lyžiarsku sezónu myslite už v septembri – predídete úrazu a ušetríte peniaze!

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je výhodné a potrebné sa na nastávajúcu lyžiarsku sezónu chystať v dostatočnom predstihu. Jednak môžete za výbornú cenu nadobudnúť skipas pre celú rodinu, jednak vystriehnuť rôzne zľavy na lyžiarske oblečenie a výbavu. Tiež je veľmi dôležité, aby ste okrem lyžiarskeho výstroja stihli pripraviť na lyžovačku aj svoje telo.

Šikovná sezónka

Ak si kúpite Šikovnú sezónku do konca septembra, môžete si celú, alebo takmer celú nastávajúcu sezónu užívať jej výhody vo vybraných lyžiarskych strediskách na Slovensku a v dvoch ďalších susedných krajinách – v Poľsku a v Česku. Záleží od toho, či si vyberiete jej Basic alebo Unlimited verziu. Včasná kúpa predstavuje úsporu v peňaženke až niekoľko stoviek eur. Za ušetrené peniaze si dámy môžu dopriať luxusné lyžiarske oblečenie, napr. značkovú goldbergh bundu alebo zimný overal.

Oblečenie značky Goldbergh

Túto relatívne mladú značku založili v roku 2010 dve nadšené fanúšičky módy a športu, Sandra Peet a Lieke van den Berg, s bohatými predchádzajúcimi pracovnými skúsenosťami v oboch oblastiach. Keďže dobre poznali potreby športovo založených žien a vsadili na kvalitu, bezchybnú funkčnosť, postave lichotivé strihy a oku lahodiaci dizajn, nečudo, že sa s ňou za krátky čas presadili v módnom športovom svete široko-ďaleko. V súčasnosti má dámska značka Goldbergh vo svojom portfóliu nielen odevy určené na svah, ale aj voľnočasové oblečenie a oblečenie do fitness.

Tréningom znížite riziko úrazov

Opornú a pohybovú sústavu tela tvoria svaly a kosti. Pri svaloch, ktoré sú zvyknuté na záťaž, je riziko ich natiahnutia či pretrhnutia pri prudkých pohyboch menšie. A samozrejme, viac chránené sú i kosti a kĺby. S vytrénovanými svalmi skôr zvládnete komplikovaný manéver na lyžiach, a aj v prípade pádu je vyskočenie kolena či vyvrtnutie členku menej pravdepodobné, ako u niekoho, kto sa na lyžovačku nepripravoval vôbec.

V posilňovni sa zamerajte na cviky imitujúce pohyb svalov pri lyžovaní – veľmi vhodné sú klasické drepy, výpady vpred alebo do strán a podrep s opretím o stenu. V poslednom prípade ide o to, ako dlho dokážete v tejto polohe zotrvať. Najskôr cvičte bez činiek, počet opakovaní a hmotnosť závažia zvyšujte postupne. Okrem svalových skupín nôh posilňujte tiež trup a ruky.

Pohyb vo fitness striedajte so športom na čerstvom vzduchu. Nemusí ísť len o klasické vytrvalostné kardio športy ako sú beh a cyklistika, ak vás viac baví aerobik, tanec, tenis či futbal, robte radšej to.

Pravidelným tréningom predídete na lyžovačke nielen úrazom, ale aj svalovej horúčke, tzv. svalovici. Čím intenzívnejšie plánujete v nadchádzajúcej sezóne lyžovať, o to skôr by ste s trénovaním mali začať.


Neprehliadnite:

15 rád od horského vodcu, ako zvládnuť lyžovačku bez úrazov


Udržiavané lyže sa ovládajú ľahšie

K bezpečnosti na svahu výrazne prispieva stav lyžiarskeho výstroja. Od septembra do začiatku sezóny je stále dostatok času na to, aby ste si ho dali do poriadku, prípadne si poškodené či chýbajúce časti mohli zadovážiť nové. Sústreďte sa hlavne na lyže, pretože ak nie sú dostatočne navoskované a nemajú správne nabrúsené hrany, bude sa vám na nich celkovo zle lyžovať, ťažko zvládať zákruty, prispôsobovať rýchlosť i brzdiť.

Ak sa lyžiarskou výbavou začnete zaoberať v predstihu, vyhnete sa čakaniu v rade i predraženým cenám, ako je tomu často v priebehu sezóny. Tiež je väčšia šanca, že pred sezónou natrafíte na rôzne akcie a tak získate lyžiarske doplnky – napr. štýlové lyžiarske okuliare alebo prilbu naozaj lacno a omnoho výhodnejšie.

Prečo je používanie lyžiarskych okuliarov dôležité?

Kým ochrannú funkciu prilby takmer nik nespochybňuje, význam lyžiarskych okuliarov je podceňovaný a často sa chápu len ako módny doplnok. Pritom majú tiež veľmi dôležitú úlohu, a to chrániť vaše oči počas lyžovačky pred UV žiarením, prievanom a následným zápalom očných spojiviek, ako i pred vniknutím cudzích predmetov do oka. Snahou výrobcov je, aby vás pri lyžovaní obmedzovali čo najmenej.

Dobré lyžiarske okuliare sa vyznačujú:

  • širokým zorným poľom,
  • úpravou proti zahmlievaniu a mechanickému poškodeniu,
  • UV filtrom,
  • po stranách nastaviteľnými klipmi, zabezpečujúcimi dostatočné priliehanie k helme.

Niektoré okuliare sú vhodné skôr do slnečného počasia, niektoré na večer, a niektoré majú samozafarbovacie sklá. Ak ste v bežnom živote odkázaný na dioptrickú pomôcku a nevyhovujú vám šošovky, možno oceníte tzv. OTG (Over The Glasses) lyžiarske okuliare so špeciálne prispôsobeným rámom. Je navrhnutý tak, aby prekryl, no zároveň nepoškodil rám a sklá dioptrických okuliarov. Druhou možnosťou pre krátkozrakých ľudí sú lyžiarske okuliare s dioptrickým klipom.

Na svahu chráňte tiež svoju pleť vrátane pier!

Kvalitná prírodná kozmetika dodá pleti potrebné živiny, hydratuje ju a šetrne, bez zbytočnej chémie, ochráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Všetky odkryté miesta – aj ruky, zvlášť ak nenosíte nepremokavé rukavice – by mali byť ošetrené vhodným kozmetickým prípravkom. Vietor, vlhkosť a mráz spôsobujú na koži vysušenie, popraskanie a trhliny, do ktorých sa môžu dostať baktérie a spôsobiť infekciu.

V ideálnom prípade by mali kozmetické produkty obsahovať tiež SPF faktor, pretože nie je nič výnimočné spáliť sa na zimnom slnku, ktoré sa navyše odráža od snehu, a tým pôsobí na pokožku na tvári ešte intenzívnejšie. Z tváre sú najcitlivejšie pery, preto určite použite aj balzam.


Neprehliadnite:

15 rád od horského vodcu, ako zvládnuť lyžovačku bez úrazov


Katari12

tu znacku goldberrgh nepoznam, de sa da kupit ? ale skor vacsi problem mam s lyzami teraz, nasla som si dve znacky bežiek a nevime ktoru www.royalsport.sk ci peltonen alebo rosignol, neviete pomoct nejakym clankom na lyze ?

lukasek95

@Katari12
Naozaj pre laikov ako som ja som našiel skvelé články ohľadom výberu lyží na www.najsport.sk.
Mrkni sa na tento článok, myslím že tam nájdeš odpovede.