Alergia na chlad: aké sú jej príčiny, prejavy a spôsob liečby?

Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí v zime pociťujú nepríjemné zmeny, suchú, začervenanú, svrbiacu pokožku, ktorá má aj sklon k opuchnutiu, prípadne vedie k ťažkostiam s dýchaním, máte pravdepodobne alergiu na chlad.

Prejavy alergie na chlad

Alergia na chlad vzniká častejšie u žien ako mužov. Býva spojená s pobytom vonku v teplotách pod bodom mrazu. Kritická teplota pre vyvolanie chladovej alergie je najčastejšie okolo 0 stupňov Celzia. V prípade citlivejších osôb sa môže prejaviť aj v piatich či desiatich stupňov nad nulou. Najčastejšie ohrození sú tí, ktorí sa dlhodobo a často vystavujú chladu a mrázu. Ide najmä o bežcov.

Ak cítite len chlad a dostaví sa začervenanie, je to obvyklá reakcia pokožky, ktorá je citlivá. Je jemnejšia, začervenanie je normálne, koža viac sa prekrvuje. Pri samotnej alergii pokožka začína nepríjemne svrbieť.

Alergia na chlad sa prejavuje vyrážkou, a to najmä na lícach, rukách alebo krku. Teda na miestach, ktoré sú chladu vystavené a väčšinou ich nechráni oblečenie.

Ak sa alergia objavuje vo vyššej miere a má veľmi nepríjemné prejavy, určite navštívte alergológa. Môže ísť aj o iné ochorenia, ako sú ochorenia štítnej žľazy či zníženie funkcie lymfatického systému.

Jednoduchý domáci test na zistenie alergie

Otestovať na tento typ alergie sa viete aj doma. Stačí si do dlane vložiť kocku ľadu. Pokiaľ po chvíli zaznamenáte niektoré z uvedených príznakov, je pravdepodobné, že ide o alergiu na chlad.

6 tipov na prevenciu voči alergii na chlad

  1. Dlhodobou prevenciou je otužovanie, s ktorým je vhodné začať už na jar či v lete a venovať sa mu nepretržite.
  2. V prípade, že nemáte po ruke dostupné lieky, proti alergii je lepšie pokožku nedráždiť, neškriabať a počkať kým prejavy odznejú.
  3. Používajte kvalitné zimné krémy alebo takzvané cold krémy, ktoré bojujú proti začervenaniu pokožky a majú upokojujúci účinok.
  4. Miesta, kde sa alergia prejavuje je potrebné chrániť rukavicami, čiapkou, čelenkou.
  5. Pokiaľ je možné vyhýbajte sa častým a rýchlym prechodom z chladu do tepla a naopak.
  6. Ak beháte ráno vystavujete sa pravdepodobne najväčším mrazom. Preto je vhodné beh odložiť na neskôr, napríklad na obed prípadne popoludnie.

Neprehliadnite súvisiace témy:

Môžu studené ruky znamenať alergiu na chlad? Odpovedá alergologička

Materiály, ktoré vás najlepšie zahrejú


zuzulienka9

mojim najsilnejším prejavom je nabehnutie atopického ekzému na krku a lícach a absolútne neviem ako to liečiť, čím ho potlačiť - prosím o radu čo na to dať