Nobelovu cenu za medicínu získala trojica vedcov. Ich objav súvisí s niečím, čo je pre náš život nevyhnutné

Ocenení vedci prišli na to, akým spôsobom sa bunky v našom tele dokážu adaptovať na rôzne zmeny prostredia v závislosti od kyslíku.
laureáti Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu za rok 2019

zdroj: abcnews.go.com

Laureáti Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu za rok 2019

Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali v Štokholme Gregg L. Semenza z Univerzity Johna Hopkinsa (USA), Peter J. Ratcliffe z Oxfordskej univerzity (Veľká Británia) a William G. Kaelin z Harvardovej univerzity (USA).

Vedci sa podieľali na výskume a objave mechanizmu, akým bunky vnímajú rôzne úrovne kyslíka.

Spomínaní vedci prišli na to, že jednotlivé úrovne kyslíka môžu do veľkej miery ovplyvňovať samotné bunky.

Konkrétne objavili takzvaný „molekulárny prepínač“, ktorým sa bunky adaptujú na nižšie úrovne kyslíka. Základný význam kyslíka je síce známy už celé stáročia, no objavený mechanizmus je novinkou a významným krokom vpred.

Úrovne kyslíka, dostupné pre naše bunky, sa v rámci jednotlivých častí nášho tela neustále menia v závislosti od vykonávanej funkcie, akou môže byť napríklad cvičenie či vývoj plodu v tehotenstve.

Ocenení vedci prišli na to, akým spôsobom sa dokážu bunky v našom tele adaptovať na rôzne zmeny okolitého prostredia v závislosti od úrovne kyslíku.

Objav mechanizmu je významný aj pre medicínu

Tento objav má svoj prínos aj v oblasti medicíny. Kyslík totižto zohráva dôležitú úlohu pri zdravotných problémoch súvisiacich s chorobami z nadmorskej výšky, mŕtvici, infarkte, infekciách či dokonca anémii- chudokrvnosti.

Vďaka tomuto objavu tak bude môcť ľudstvo opäť lepšie porozumieť základným mechanizmom fungovania bunieka bude môcť pokročiť v liečbe ochorení.

Najprestížnejšie vedecké ocenenie sa udeľuje každý rok v októbri za významný alebo prelomový výskum v odboroch medicína, fyzika, chémia. Nobelov výbor tiež udeľuje aj ceny za mier a literatúru.

Ceny sa udeľujú na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela.


Prečítajte si aj o ďalších nových vedeckých objavoch:

Vedci po prvýkrát odhaľujú, prečo antibiotiká strácajú svoju účinnosť

Vedci vyvinuli laser, ktorý má pomôcť pri liečbe rakoviny a Alzheimerovej choroby