Ministerka zdravotníctva prehovorila o ostro sledovanej kauze chlapca s nádorom na mozgu. "Nedovolím, aby sa toto niekedy v budúcnosti opakovalo!"

Prípad 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu, ktorý potrebuje ďalšiu operáciu, vyvolal spor medzi neurochirurgickými pracoviskami. Ministerka zdravotníctva tvrdí, že nemôže byť v spore sudcom.
ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská

zdroj: facebook Andrea Kalavská

Spor medzi neurochirurgickými pracoviskami

V sledovanom prípade ide o spor Národného ústavu detských chorôb, Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava na bratislavských Kramároch.

Rodičia chlapca prestali dôverovať Neurocentru Detskej kliniky po tom, ako odmietlo prevoz pacienta na pracovisko pre dospelých, a označilo ho za príliš rizikový.

Tínedžera operovali s nálezom na mozgu ešte v júli tohto roku, teraz je ale potrebná jeho reoperácia. Pacienta musia však previezť medzi dvoma budovami, čo riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Ladislav Kužela zamietol s odôvodnením, že pre chlapca bude presun medzi klinikami "priveľmi rizikový".

Matka chlapca pred médiami uviedla, že si operáciu syna želá, aj napriek tomu, že pri prevoze existuje riziko.

Ministerka zdravotníctva nechce byť v spore sudcom

Podľa ministerky zdravotníctva by túto kauzu v žiadnom prípade nemala riešiť verejnosť a pacient podľa nej nemá byť rukojemníkom.

Andrea Kalavská tvrdí, že nemôže byť v spore sudcom a nemôže posudzovať výkony odborníkov. Trúfa si však posudzovať morálku.

"Je mi trápne a nepríjemné, aby som ja toto riešila. Toto riešiť minister nemá a neviem, či toto v histórii Slovenska minister riešil. Pacientovi, matke aj rodine by sa malo ponúknuť najlepšie riešenie. Pre mňa ako pre ministra je neakceptovateľné, aby po Slovensku obehávali MR snímky mozgu detí. Nemôže sa to diať, považujem to za hrubé porušenie lekárskej etiky," informovala.

Ako to bude s chlapcom ďalej?

Ministerka zdravotníctva uviedla, že telefonovala s pražskou nemocnicou Motol a dohodla možný prevoz. Druhým riešením podľa nej je, aby chlapec zostal v centre a bola mu poskytnutá maximálna starostlivosť.

Treťou možnosťou je, že pacienta prepustia a zoperujú ho tam, kde si bude rodina želať. Na základe rád odborníkov je ministerka za druhé riešenie a to ponechať pacienta v Detskej fakultnej nemocnici a operovať ho tam.

Na záver ministerka poznamenala, že bude rešpektovať všetky rozhodnutia matky, aby sa jej synovi dostala taká zdravotná starostlivosť, akú si želá.


Mohlo by vás zaujímať:

Detskí pacienti v NÚDCH sa budú hrať a zároveň liečiť!

Unikátny zákrok! V Bojniciach operovali rakovinu bez použitia skalpela