Unikátny zákrok! V Bojniciach operovali rakovinu bez použitia skalpela

Lekári z Bojnickej nemocnice operovali rakovinu hrubého čreva a konečníka bez použitia skalpela. Vo svete sú takéto operácie už bežné, na Slovensku sa zatiaľ uskutočnilo iba pár takýchto zákrokov, aj to len vo veľkých nemocniciach.
operácia

Zdroj: Pixabay.com

Dva operačné tímy

Je to len pár rokov, kedy sa operácie hrubého čreva a konečníka, pri zhubných ochoreniach, vykonávali výlučne konvenčným otvoreným spôsobom, kedy pacient absolvoval rozsiahly chirurgický zákrok, s veľkou operačnou ranou na bruchu, a pri nádoroch konečníka sa operácia často končila aj amputáciou konečníka, s trvalým vývodom čreva na brušnej stene.

V Bojnickej nemocnici úspešne vykonali operáciu pri zhubnom nádore dolnej tretiny konečníka. Onkologický pacient Ján Hrašný je prvý, ktorého v Bojniciach operovali bez použitia skalpela.

Lekári pracovali súčasne v dvoch operačných tímoch.

"Jeden operačný tím mal laparoskopické vybavenie, ten robil cez brucho a my sme mali laparoskopické vybavenie, ktoré bolo cez konečník," vysvetlil primár chirurgického oddelenia nemocncie v Bojniciach Roman Velický.

Cieľom operácie, ktorá trvala štyri hodiny, bolo odstrániť celú časť konečníka. U pacienta sa tiež, zjednodušene povedané, zošili oba konce čreva a vytvorili tak črevnú spojku. Pacient takto nemusel skončiť s amputáciou konečníka a trvalým vývodom.

Táto operácia patrí medzi top výkony v rámci chirurgie konečníka. Hoci sú ekonomické náklady podstatne vyššie, ako pri doteraz zaužívaných operačných postupoch, nemocnica verí, že bude môcť aj ďalších pacientov operovať bez použitia skalpela.

Veľkou výhodou oproti klasickému zákroku je aj to, že človek môže po ňom fungovať tak ako predtým.

Ako sme na tom na Slovensku s liečbou rakoviny hrubého čreva a konečníka?

Slovensko má nelichotivé prvenstvo vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Zároveň zaznamenávame na tieto ochorenia aj druhú najvyššiu mieru mortality. V roku 2017 bolo u nás diagnostikovaných 4 562 prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva.

Zároveň štatistiky ukazujú, že počet pacientov diagnostikovaných s týmto ochorením každoročne pribúda.

Slovensko nedávno spustilo skríningový program, avšak jeho úspech závisí aj na samotných pacientoch. Jednoduchý test na skryté krvácanie v stolici dostanete buď poštou alebo si ho môžete vypýtať od svojho všeobecného lekára.

Test si urobíte v pohodlí domova a prinesiete svojmu všeobecnému lekárovi na vyhodnotenie. V prípade, že váš test odhalí skryté krvácanie v stolici, nasleduje vyšetrenie u gastroenterológa- kolonoskopia.

Test na skryté krvácanie v stolici sa opakuje každé dva roky, preventívna kolonoskopia každých 10 rokov.


Prečítajte si aj ďalšie články k téme:

Krv v stolici

Ako predchádzať rakovine hrubého čreva?

Zdravotné poisťovne spustili skríning rakoviny hrubého čreva