Mladý chemik vynašiel náhradu cukru, aby pomohol svojmu otcovi s cukrovkou. Neuveríte, z čoho cukor vyrába!

Zdravá a lacná náhrada cukru je vhodná pre diabetikov a tiež pomáha s redukciou odpadu.
Javier Larragoiti

zdroj: facebook Xilinat

Náhradou cukru chcel pomôcť otcovi, aj dalším pacientom s cukrovkou

Mexičan Javier Larragoiti mal iba 18 rokov, keď jeho otcovi diagnostikovali diabetes. Práve začínal so štúdiom chemického inžinierstva na univerzite v Mexiku, a tak sa rozhodol, že svoj voľný čas, popri štúdiu, venuje objaveniu alternatívy cukru.

Chcel objaviť takú náhradu cukru, ktorá by pomohla nielen jeho otcovi, ale aj ďalším pacientom s cukrovkou.

Až keď poznáte človeka s touto chorobou, uvedomíte si, aká je bežná, a akú veľkú úlohu hrá v našich životoch množstvo prijatého cukru. Môj otec skúšal stéviu a sukralózu, ale neznášal ich chuť, a tak podvádzal vo svojej diéte, ” vysvetlil mladý chemik.

Javier začal experimentovať s xylitolom, alkoholovým cukrom, ktorý pochádza z brezovej šťavy. Xylitol má rovnakú konzistenciu ako kryštálový cukor a používa sa napr. aj v žuvačkách.

Xylitol má veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie a rovnakú chuť ako kryštálový cukor. Problémom však je, že jeho produkcia je príliš drahá. Tak som sa rozhodol, že vymyslím niečo lacnejšie, dostupnejšie pre každého,” objasnil Javier.

cukor pre diabetikov z kukurice

zdroj: facebook Xilinat

Cukor pre diabetikov vyrába z kukurice

Chemický inžinier prišiel na spôsob, ako vyrábať xylitol lacnejšie, a to za pomoci miliónov ton kukuričných klasov.

Kukurica je najvýznamnejšou hospodárskou plodinou Mexika a 28 miliónov ton kukuričných klasov je tu ročne vyprodukovaných ako odpad. Javierov patentovaný vynález pomáha tento odpad redukovať.

Proces založený na fermentácii využíva odpadové kukuričné klasy, z ktorých sa získava xylitol.

Javierov podnik, známy pod značkou Xilinat, kupuje kukuričný odpad od lokálnych farmárov, z ktorého ročne vyprodukuje až tonu lacnejšej verzie cukru vhodného aj pre diabetikov.

Vynález chemického inžiniera z Mexika, ktorým chcel pomôcť svojmu otcovi, získal aj prestížne ocenenie Chivas Venture.

Vrámci súťaže Chivas Venture rozdáva usporiadateľská organizácia každý rok 1 milión dolárov tým spoločensky zodpovedným podnikateľom, ktorým okrem zisku záleží aj na pozitívnom dopade ich biznisu na svet.


Súvisiace články:

Cukor verzus zdravšie alternatívy sladidiel

20 potravín pre diabetikov na zníženie hladiny cukru v krvi