Očkovanie proti chrípke bez ihiel? Vedci vyvinuli kožnú náplasť, ktorá by mohla nahradiť injekcie

Injekcie sú najčastejším spôsobom podávania tekutých liečiv a vakcín, no zrejme sa nenájde nikto, komu by boli príjemné. Nová kožná náplasť by mohla priniesť bezbolestný spôsob očkovania proti chrípke bez akýchkoľvek ihiel.
očkovacia vakcína proti chrípke

Zdroj: Pixabay.com

Kožná náplasť možno nahradí pri očkovaní injekcie

Svet už pozná náplasti, ktoré dodávajú liečivo cez kožu, prostredníctvom množstva mikroihiel na ich spodnej strane. Tieto mikroihly, ktoré sú naplnené suchou formou lieku, bezbolestne prepichnú vrchnú vrstvu kože, a potom sa neškodne rozpustia, čím uvoľnia liek do krvného obehu.

Vedci z University of Rochester Medical Center však považovali takúto výrobu mikroelektronických polí ihiel za náročnú, a preto vyvinuli kožnú náplasť, ktorá dokáže do organizmu dodať liečivo, no bez použitia akýchkoľvek mikroihiel.

Uvádzajú to v uverejnenej štúdii.

" Naša náplasť prekonáva veľa problémov, ktorým čelia bežné mikroihlové náplasti. Som nadšený z perspektívy tohto produktu, ktorý by mohol maž obrovský vplyv na globálne zdravie," vysvetľuje jeden z autorov štúdie Benjamin L. Miller, Ph.D.

Mechanizmus inšpirovaný kožným ekzémom

Nová náplasť využíva namiesto mikroihiel mechanizmus, ktorý je inšpirovaný kožným ekzémom.

Atopický ekzém, známy tiež ako atopická dermatitída, je chronické neinfekčné zápalové ochorenie kože, vyznačujúce sa výrazným svrbením.

Vyskytuje sa najčastejšie už v dojčenskom alebo detskom veku, v 30 - 40 % prípadoch prechádza aj do dospelosti.

Vznik atopickej dermatitídy spôsobuje nedostatok proteínu nazývaného klaudín-1, ktorý spôsobí, že pokožka sa stáva nadmerne priepustnou. Tento jav následne ľahko umožňuje priechod alergénov, ako sú peľ a plesne.

Vedecký tím na základe skúmania tohto typu priepustnosti kože prišiel na to, že rovnakým spôsobom by sa vakcína proti chrípke mohla zo spodnej časti náplasti rozptýliť cez kožu.

Vakcínu zmiešali so syntetickým peptidom, ktorý viaže a inhibuje už spomínaný proteín klaudín-1.

Týmto spôsobom dosiahli to, že kožná bariéra sa po aplikácii náplasti otvorí, očkovacia látka sa dostane do organizmu, no potom sa uzavrie späť, keď sa náplasť z kože odstráni.

náplasť, ktorá má nahradiť očkovanie proti chrípke

zdroj: www.urmc.rochester.edu

Samotná náplasť blokuje vstup alergénov, zatiaľ čo koža zostane stále nadmerne priepustná.

Prototypy náplastí boli zatiaľ testované na laboratórnych myšiach. Vedci dúfajú, že keď sa táto technológia rozvinie a klinicky otestuje na ľuďoch.

V budúcnosti by sa mohla použiť na podávanie rôznych vakcín napr. v rozvojových krajinách, kde je s vakcináciou proti bežným ochoreniam stále veľký problém.


Mohlo by vás zaujímať:

Očkovanie proti chrípke preplácajú všetky zdravotné poisťovne

Očkovať deti či nie?