Ak sa rýchlosť vašej chôdze po štyridsiatke spomalila, môžete starnúť rýchlejšie!

Ako rýchlo starne vaše telo a mozog? Napovie vám rýchlosť chôdze. Nová štúdia zistila, že rýchlosť vašej chôdze vo veku 45 rokov môže byť indikátorom vášho fyzického a neurologického starnutia.
starší pár kráčajúci

Zdroj: Pexels.com

Možno by vám to nikdy nenapadlo, ale spôsob vašej chôdze hovorí veľa nielen o stave nášho tela, ale aj o rýchlosti starnutia, či o našej inteligencii. Výsledky štúdie vedcov z americkej univerzity Duke vás možno prekvapia.

Štúdia, ktorú vypracovali na vzorke tisíc ľudí z Nového Zélandu, narodených v sedemdesiatych rokoch, prezrádza, že rýchlosť chôdze je po štyridsiatke ukazovateľom toho, ako rýchlo naše telo a mozog starnú.

"Chôdza sa javí ako taká jednoduchá vec, ale chôdza si v skutočnosti vyžaduje funkciu a súhru mnohých orgánových systémov súčasne, vrátane kostí, srdca, pľúc, svalov, zraku, nervových systémov atď., " vysvetľuje vedúca autorka štúdie Line Jee Hartmann Rasmussen z Duke University.

Pomalá chôdza je ukazovateľom rýchleho starnutia

Ľudia, ktorí chodili pomalšie, vykazovali podľa štúdie uverejnenej v Jama Network , znaky predčasného starnutia. Ich pľúca, zuby a imunitný systém boli v jednoznačne horšom stave ako u tých, ktorí kráčali rýchlejšie.

Nečakaným zistením pre vedcov bol aj fakt, že pomalšie kráčajúci jedinci mali predčasne zostarnuté nielen telo, ale aj mozog.

rýchlosť chôdze prezrádza rýchlosť starnutia

Zdroj: Pexels.com

Výskumníci dokonca boli schopní predpokladať rýchlosť chôdze testovaných ľudí podľa výšky ich IQ.

Autori štúdie dodávajú, že hoci štúdia nehovorí s istotou, že zlepšenie fyzickej zdatnosti môže zvrátiť tieto zmeny, určite naznačuje, že čas vydať sa na zdravšiu cestu, nie je, keď starneme a staráme sa o naše zdravie viac, ale práve teraz.

Chôdza je najprirodzenejší pohyb pre naše telo a existuje nespočetné množtsvo dôvodov, prečo chodiť viac.


Mohlo by vás zaujímať:

Organizmus v procese starnutia

Prežite aktívnu a šťastnú starobu