Nová vakcína úspešne zničila rakovinové bunky v tele pacientky s rakovinou prsníka!

Podľa výskumníkov z Mayo Clinic by mohla byť vakcína účinná v prevencii a liečbe rakoviny prsníka, a rakoviny vaječníkov dostupná za menej ako 10 rokov. Nová vakcína, testovaná v rámci klinickej štúdie, už úspešne zničila rakovinové bunky v tele pacienta.

Tím vedcov z floridskej Mayo Clinic vyvinul imunoterapeutickú liečbu, ktorá trénuje imunitný systém človeka tak, aby rozoznal a zabil nádorové bunky rakoviny prsníka.

Na základe prvých výsledkov testov v rámci klinickej štúdie, vakcína dokázala vyhubiť rakovinové bunky v tele pacientky s diagnostikovanou rakovinou prsníka.

Vakcína účinná v prevencii a liečbe rakoviny prsníka by mohla byť dostupná do 8 rokov

Keď Lee Mercker diagnostikovali rakovinu prsníka, súhlasila, že sa zúčastní klinickej štúdie Mayo Clinic, zameranej na testovanie novej vakcíny účinnej v liečbe rakoviny prsníka.

Počas 12-týždňového programu dostávala sériu vakcín, ktoré úspešne zničili rakovinové bunky v jej prsníku.

Podľa onkologičky Dr.Saranye Chumsri z Mayo Clinic fungujú vakcíny, testované v rámci klinickej štúdie, rovnako ako bežné vakcíny proti chrípke či zápalu pľúc.

Vakcína má stimulovať imunitnú odpoveď pacienta tak, aby vlastné bunky imunitného systému, ako napr. T-lymfocyty, zareagovali a napadli rakovinové bunky, “ vysvetlila Dr. Saranya Chumsri.

Klinická štúdia pomáha podľa Dr. Chumsri aj ďalším pacientom, dokonca aj tým s rakovinou 4.stupňa.

Vyvinutá vakcína musí ešte prejsť mnohými testami a procesmi, kým bude môcť byť bežne dostupná pacientom. Podľa Keitha L. Knutsona, Ph.D z Mayo Clinic by však vakcína mohla byť dostupná do ôsmych rokov.

Pomáhať by mala nielen pacientkám, u ktorých bola rakovina prsníka, alebo vaječníkov už diagnostikovaná, slúžiť by mala hlavne ako prevencia.

Koľko žien zomiera na rakovinu prsníka na Slovensku?

Rakovina prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia žien na zhubné ochorenia na Slovensku, avšak postihuje aj mužov.

Každoročne pribúda viac ako 2000 pacientov s touto diagnózou a iba 5 až 10% prípadov rakoviny prsníka spôsobujú dedičné predispozície.

Mnoho žien je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere 300 žien ročne u nás zomiera zbytočne len preto, že zanedbali prevenciu, ktorá by odhalila ochorenie včas.

Účinnou prevenciu rakoviny prsníka je mamografické vyšetrenie.Skríningová mamografia dokáže odhaliť už aj malé ložiská do niekoľko milimetrov, napríklad vo veľkosti hrášku.

Zároveň, podľa lekárov, môže zistiť ochorenie vo včasnom štádiu, aj o 3 až 5 rokov skôr, než by ložisko bolo možné nahmatať pri samovyšetrení prsníkov.


Súvisiace články:

Skríning rakoviny prsníka na Slovensku

Dámy, nebojte sa mamografie!