Vedci vyvinuli hybridné ovocie. Tieto jablká môžu zostať čerstvé po celý rok!

V USA sa do obchodov dostáva nová odroda hybridných jabĺk. Výnimočnou vlastnosťou nových jabĺk je ich dlhá skladovateľnosť, až 12 mesiacov!
vedci vytvorili hybridné jablko krížením odrôd

Zdroj: Unsplash.com

Viac ako 20 rokov výskumu

Výsledkom výskumu kríženia odrôd jabĺk vedcov na Washingtonskej štátnej univerzite je nový druh jabĺk s názvom Cosmic Crunch.

Vedci pritom začali pracovať na tomto hybridnom ovocí už v roku 1997! Výsledné patentované jablko Cosmic Crunch je veľké, šťavnaté a chrumkavé.

Vďaka prirodzene zvýšenej úrovni kyslosti a cukru by malo byť aj oveľa sladšie. Tím vedcov tvrdí, že domáci pekári tak do svojich receptov nemusia pridávať toľko cukru.

Výnimočnou vlastnosťou nových hybridných jabĺk je ich dlhá skladovateľnosť. Okrem vysokej odolnosti voči pomliaždeninám sa dajú jablká uchovávať v kontrolovanej atmosfére až 12 mesiacov, v chladničke je to šesť mesiacov alebo dlhšie.

Jablko bolo pomenované podľa bielych škvŕn, ktoré dotvárajú jeho šupku. Po viac ako 20 rokoch výskumu je nové jablko pripravené vyraziť do sveta, pričom už sa začalo dodávať do vybraných obchodov v USA.

hybridné jablká Cosmic Crunch

zdroj: newatlas.com

Účinky jablka na zdravie

  • Jablko obsahuje viac ako 30 vitamínov a minerálov, napríklad vitamíny A, B, E, C, minerály ako draslík, fosfor, vápnik
  • Významnou látkou je tiež pektín, ktorý prispieva k lepšiemu tráveniu
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, čím chráni naše tepny a žily a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a infarktu
  • Jablká spomaľujú aj starnutie mozgových buniek a chránia mozog pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
  • Vďaka veľkému množstvu antioxidantov a vitamínu C posilňujú imunitný systém a zneškodňujú vírusy, baktérie, toxické látky a voľné radikály, čím nás v sychravom počasí chránia pred chrípkou a prechladnutím

Prečítajte si aj:

Ako môže 1 jablko pomôcť vášmu zdraviu?

20 skvelých potravín pre diabetikov