Unavené oči? Zhoršené videnie? Ako si udržať dobrý zrak?

Naše oči denno-denne namáhame pri rôznych obrazovkách či už počítačových, televíznych alebo na mobilných telefónoch. Ako si udržať dobrý zrak v prípade zvýšenej záťaže? Porozprávali sme sa s očným lekárom MUDr. Vladimírom Bartovicom, PhD. z očnej ambulancie v Trnave.
MUDr. Vladimír Bartovic

MUDr. Vladimír Bartovic | Zdroj: súkr.archív

Čo má vplyv na kvalitu zraku?

Oči sú každý deň vystavené zvýšenej záťaži, ktorú spôsobuje používanie smartfónov, počítačov, sledovanie televízie, riadenie motorového vozidla, zlé alebo umelé svetlo. Nášmu zraku škodí aj intenzívne slnečné žiarenie, používanie klimatizácie a nesprávna životospráva (napr. fajčenie). Zmeny videnia sú spojené aj s vekom. Rohovka, šošovka, sietnica a zrakový nerv podliehajú starnutiu, čo vedie k zhoršovaniu zraku.

Aký význam má luteín a zeaxantín pre náš zrak?

Luteín a zeaxantín sú antioxidanty, ktoré si organizmus ukladá v očnej makule, aby vytvorili ochrannú vrstvu – takzvaný Makulárny pigment. Ten funguje ako vnútorné slnečné okuliare. Chráni oči pred škodlivým modrým svetlom, ktoré pochádza z obrazoviek počítačov, smartfónov alebo televízorov a pred každodenným zaťažením slnečným žiarením. Makulárny pigment ďalej podporuje prirodzené zrakové funkcie ako zraková ostrosť, citlivosť na svetlo, nočné videnie. S pribúdajúcim vekom a vplyvom rôznych faktorov koncentrácia luteínu a zeaxantínu v očiach postupne klesá. Získať ich vieme iba zo stravy (predovšetkým zo zelenej listovej zeleniny), ale výskumy ukazujú, že ich príjem zo stravy je u väčšiny ľudí nedostatočný. Riešením ako doplniť tieto potrebné látky je užívať vhodné výživové doplnky s obsahom týchto látok.

V čom sa nový Lutein Premium líši od ostatných prípravkov na trhu?

Výživový doplnok Lutein Premium obsahuje čistý mikrokryštalický luteín a zeaxantín prírodného pôvodu. Tento luteín je organizmom ľahšie vstrebateľný ako luteín, ktorý obsahujú bežné prípravky. Ide o najviac testovaný luteín na svete, ktorý má dokonca patent na absorpciu škodlivého modrého svetla.

lutein premium

výživový doplnok Lutein Premium / GENERICA | Zdroj: súkr.archív

Lutein Premium navyše obsahuje vysokú dávku DHA (zložka Omega 3 mastných kyselín) a zinok, ktoré prispievajú k udržaniu dobrého zraku. Je vhodný pre dospelých, deti od 10 rokov, tehotné a dojčiace ženy i diabetikov. Pre udržanie dobrého zraku stačí užívať jednu kapsulu denne!