Pohyb a duševné zdravie alebo kto sa nehýbe, zhrdzavie

Nechcem preberať myšlienky niekoho iného, ale kdesi som čítala a uložila si do pamäti myšlienku: „ Kto sa málo hýbe, zhrdzavie a kto sa nehýbe vôbec, zhrdzavie rýchlejšie...“ To pravidlo platí pre všetkých, ale pre seniorov snáď o trochu viac.
Starí rodičia na prechádzke

Sme takí starí ako sa cítime. Nenechajte si ujsť spoločné chvíle s vnúčatami. | Zdroj: Shutterstock.com

Pohyb je prevenciou i liečbou

Najúčinnejší liek? Zaručenie fyzická a psychická aktivita. Opýtajte sa ľudí, ktorí sa dožili vysokého veku a  určite potvrdia, že im pomáha pravidelný pohyb a k tomu  pravidelná mentálna činnosť. Ich striedanie je nesmierne dôležité.

Pohyb prispieva k tomu, že ľudia v dôchodkovom veku nepoznajú stereotyp, sú v styku s prírodou a s priateľmi. Je správne naprogramovať si deň. Napríklad dopoludnia, či svieti slnko, je pod mrakom alebo mrholí, vziať si palice, krokomer a kráčať. Turistická chôdza alebo severská chôdza, každému čo vyhovuje viac. Rezká chôdza parkom či za mestom v hlbšej v prírode poteší.

Ak sa raz rozhodnete, určite si chôdzu obľúbite a oceníte, ako pravidelný pohyb ovplyvní kvalitu vášho života.

  • Pohyb pomáha v prevencii proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  • Pozitívne pôsobí na pohybový aparát, kĺby svaly.
  • Zabrzdí vznik osteoporózy, zvýši pohyblivosť, zlepší koordináciu pohybov.
  • Odborníci uvádzajú, že pohyb pozitívne pôsobí proti vzniku Alzheimerovej chorobe i stareckej demencii.

Popoludní alebo v podvečer naopak vziať si do ruky knihu, krížovky, sudoku alebo ručnú prácu, pri ktorej dokážeme relaxovať. Večer si možno zatancovať, ak nie inak, tak aspoň doma pri hudbe, ktorá nám robí radosť a možno vyvoláva i príjemné spomienky. Tanec podporuje pamäť, ohybnosť, redukuje stres a nabíja energiou.

Sme takí starí ako sa starými cítime. Naše staré mamy sa cítili staré v šesťdesiatke. Tá doba je už dávno za nami.

tanec v každom veku

Tanec nielenže redukuje stres, ale spolu s hudbou vyvoláva aj príjemné spomienky. | Zdroj: Shutterstock.com

Mladosť je vraj stav mysle

Chôdza - výhodná a zdravá aktivita. A tak na chodníkoch, v parkoch a v prírode popri mladých ľuďoch pribúda stále viac aj tých skôr narodených. To je super, ale akosi sme zabudli chodiť na boso. Preto mi nedá v tejto súvislosti spomenúť i chôdzu naboso, a jej vplyv na naše zdravie. Možno si to neviete predstaviť, a možno, keď sa vám naskytne príležitosť, to pokojne vyskúšate.

Spomínam na tetu Justínu z môjho detstva, ktorá cez týždeň často chodila bosá. Iste boli na to iné podmienky, teta zo susedstva k nám prichádzala chodníčkom, skôr lúčkou. Zato v nedeľu, keď išla do kostola mala krásne kožené topánky, šité na mieru.


Mohlo by vás zaujímať:

Seniori, tieto športy vás rozhýbu

Pohyb vám pohladká dušu, hovoria štúdie

Osteoporóza - keď umiera kosť, na vine je nedostatok pohybu


Chodenie na boso má niečo do seba

Určite je to prirodzená chôdza, posilňujú sa svaly a šľachy na chodidlách. Odborníci dokonca hovoria, že pri pravidelnom chodení naboso sa vytvára pevnejšia väzba medzi mozgom a našimi chodidlami. Chôdza naboso prispieva k rovnováhe, je istejšia a tým aj odolnejšia voči rôznym zranenia.

Tiež sa hovorí sa, že chodenie naboso podporuje správne držanie tela, chrbtica sa pri chôdzi narovnáva. S úsmevom môžeme dodať, že chodenie naboso nás robí vyššími a opticky aj štíhlejšími. Bonusom sú prekrvené chodidlá, lepšia cirkulácia. Zároveň je to aj istá prevencia studených nôh.

chôdza na boso

Odporúča sa chodiť naboso na prirodzených povrchoch. | Zdroj: Shutterstock.com

Menej plesni? Idete na kúpalisko, do wellness..., hoci dnes nosíme topánky do vody, toľko „chorých“ nôh som nevidela. Pleseň sa prenáša! Ibaže aj chodenie naboso malo čosi do seba, k chodidlám prúdil vzduch a nedochádzalo k vlhnutiu pokožky.

Vyskúšajte! Odporúča sa chodiť naboso na prirodzených povrchoch. Využiť pobyt pri mori, najmä ráno a večer, kedy piesok a drobné kamienky nie sú horúce. Chodenie v tráve, za rána za rosy..., na záhrade a pokojne aj doma po byte. Kdekoľvek, keď budete mať chuť vyzuť topánky.

Možno si poviete, že píšem o chôdzi a sama sedí pri počítači. Môžem čitateľa ubezpečiť, že chôdzu aj praktizujem. Striedam duševné činnosti s aktívnymi. Venujem sa Nordic walking, dokonca mám aj certifikát. Vezmem paličky, krokomer a kráčam. Hneď za naším domom je lúka, trochu do kopca a potom niekoľko príjemných okruhov po hrebeni kopca s výhľadom na naše mesto. Výborný relax. Raz týždenne Zumba pre seniorov na Univerzite tretieho veku (U3V).

Neváhajte a uchopte svoj čas, aby ste sa mohli venovať pohybu a podporovať svoje zdravie. Chráňme si svoje zdravie.

„Krásu chôdze, pravidelného dychu, pokojného spánku, jasného zraku či prebudenia sa do nového dňa dokážeme oceniť, len ak ochorieme a uzdravíme sa.“ Povedala  Pam Brown, austrálska poetka .


Mohlo by vás zaujímať:

Seniori, tieto športy vás rozhýbu

Pohyb vám pohladká dušu, hovoria štúdie

Osteoporóza - keď umiera kosť, na vine je nedostatok pohybu