Osteoporóza: Keď umiera kosť, na vine je nedostatok pohybu

V dnešnej modernej dobe čoraz viac zanedbávame pohyb. Ten vedie k aktivizácii kostných buniek tvoriacich kostnú hmotu. Preto sa nemôžeme čudovať, že s nedostatkom pohybu prichádza rednutie kostí, osteoporóza.
3D snímok kostného tkaniva postihnutého osteoporózou

3D snímok kostného tkaniva postihnutého osteoporózou | Zdroj: Shutterstock.com

Tak ako celý organizmus, aj kosť je živá

Tak ako celý organizmus, tak aj kosť je „živá“. Celoživotne podlieha neustálym zmenám, premenám, prestavbe a spevňovaniu, a to práve v súvislosti s pohybom a záťažou, ktorou na ňu pôsobíme. Ak sú pohyb a záťaž nedostatočné, začne sa kosť oslabovať - atrofovať, rednúť a pri náhlej záťaži praskať a lámať sa. To je osteoporóza. Samozrejme môže nastať aj ako dôsledok niektorých ochorení.

Živá kosť (lat. os) je pokrytá silne prekrvenou blankou - okosticou a z nej vstupujú do kosti cievy a cievky prinášajúce výživu. Okrem toho sú v kost prítomné aj špeciálne typy buniek. Tieto špecifické kostné bunky sa zložitým spôsobom podieľajú celoživotne na prestavbe a spevňovaní kostí a kostry. Ide o 3 typy buniek:

  • osteocyty,
  • osteoblasty,
  • osteoklasty.
štádiá osteoporózy

štádiá osteoporózy | Zdroj: Shutterstock.com

Osteoporóza je choroba žien a starších ľudí - naozaj?

Hlavnou rizikovou skupinou pre osteoporózu sú jednak starší ľudia so zníženou pohybovou aktivitou a jednak ženy už aj v mladšom veku, pretože dievčatá a ženy vykonávajú v práci (aj pri športe) menej silové aktivity ako muži.

Samozrejme je tu skupina osôb akéhokoľvek veku a pohlavia, ktorá z rôznych dôvodov (napr. rôzne ťažké ochorenia, metabolické ochorenia) nemá dostatok pohybu, má výživové obmedzenia a podobne.

Dnes však možno pokladať za potenciálne rizikovú takmer celú modernú populáciu, vzhľadom na extrémne rizikový životný štýl spojený so sedavým spôsobom života, sedavým zamestnaním, štúdiom a sedavým spôsobom zábavy a relaxácie ako sú počítače či televízia.

Výživa nestačí, kľúčový je pohyb

Kolagén pre zdravé kosti a kĺby

Pre zdravé kosti a kĺby je potrebná špeciálna bielkovina – kolagén. Kolagén predstavuje základnú stavebnú hmotu pre kĺby i kosti a tvorí kostný kompozit (tmel) spolu s vápenato-fosforečnými soľami.

Tvorí sa prirodzene v metabolizme prostredníctvom viacerých výživovo metabolických faktorov, vitamínov (predovšetkým vitamínu C) a nie vďaka „pojedaniu“ gumených cukríkov. V potrave je obsiahnutý hlavne v rôznych druhoch mäsa. Ale znovu upozorňujeme, že ho nestačí prijímať v potrave, lebo bez pohybovej záťaže sa nebude kosť aj tak tvoriť dostatočne a len si zaťažíme zbytočne tráviaci trakt.

Vitamín D a slnko

Hlavným vitamínom či skôr hormónom potrebným - spolu s pohybom a minerálnymi zložkami - pre tvorbu kosti je vitamín D, ktorý má viacero foriem (D1 až D5). Tento hormón -vitamín (D3) plní veľa nezastupiteľných funkcií. Jednou z nich je práve využitie v metabolizme minerálnych látok a pri využití vápnika a fosforu pre tvorbu kostí.

U zdravého človeka vzniká v pokožke z provitamínov, pôsobením ultrafialovej zložky (UV žiarenia) slnečného svetla. Odtiaľ sa dostáva do obličiek a pečenem kde sa metabolicky dotvorí do účinnej formy. Preto je pre prevenciu a liečbu osteoporózy tak dôležitý pohyb na slnku a vzduchu, nie len v zatemnených a zaprášených interiéroch posilňovní s vydýchaným vzduchom.

Ale pozor! Umelé a neodborné podávanie vitamín D3 v liekovej forme môže viesť k jeho predávkovaniu. Vtedy pôsobí opačne - antagonisticky a miesto spevnenia kostí spôsobí jej rednutie. Preto jeho dávkovanie u pacientov musí byť pod kontrolou odborníka.

Prečo iba výživa nestačí?

Ani moderná medicína si nedokáže poradiť účinne s osteoporózou len pomocou vápenato-fosforečných preparátov, hormónov a metabolických liekov. Bez denného rehabilitačného pohybu, cvičenia a zaťaženia kostry budú výsledky len dočasné a málo uspokojivé. Preto ten, kto len trochu môže, by sa mal pri liečbe osteoporózy spoliehať hlavne na zmenu životného štýlu a životosprávy s denným pohybom a len menej a dočasne na lieky.

Účinnosť vápenatých preparátov, vitamínu či skôr hormónu D3 a metabolických liekov bude najvyššia len ak pacient zaradí do svojej dennej životosprávy aj bežné a špeciálne rehabilitačné telesné cvičenia a rekreačný pohyb na čerstvom vzduchu a slnku.

Až pohyb a zaťaženie vytvorí dopyt po potrebe metabolickej inkorporácie vápenato fosforečných solí do kostnej trámcoviny a vedie k aktivizácii kostných buniek tvoriacich kostnú hmotu. Iba pacienti s pohybovými a zdravotnými obmedzeniami sa musia spoliehať viac na lieky.

Vápnik a iné zložky potrebné pre kostnú tvorbu sa proste bez zaťaženia kostí pohybom využijú len minimálne pre tvorbu kostnej hmoty.

Prečo je tomu tak? Lebo kosti a kostru nemáme definitívne rovnakú v dospelosti po celý život, ale prebieha jej neustála prestavba a spevňovanie podľa práve prevažujúceho charakteru zaťaženia pohybom. Pasívne pomocou liekov nemožno dosiahnuť trvalé zlepšenie.

Princíp prevencie a liečby osteoporózy

Aj keď sa to mnohým nebude páčiť, musíme zdôrazniť znovu, že v prevencii a liečbe osteoporózy zohráva hlavnú úlohu denný rehabilitačný, rekreačný pohyb a cvičenie, až potom výživová a lieková terapia.

Dnes takmer nikto nemôže povedať, že nemá dostatok vápnika vo výžive, ale bohužiaľ o väčšej časti populácie a to aj tej mladšej môžeme povedať, že nemá dostatok pohybu.

Genetický daný princíp osteotvorby (kostnej tvorby) sa nedá zmeniť ani oklamať.

Funguje to tak, že akonáhle začnú na kosť pôsobiť denne vo zvýšenej miere ťahy , tlaky a napätia šliach a svalov spojené s celkovým prekrvením a prehriatím tela pri námahe, začne sa metabolický proces adaptácie celého organizmu. Začne aj adaptácia kostí a začína sa prirodzená liečba osteoporózy.

Spomínané kostné bunky osteocyty, osteoblasty a osteoklasty totiž neustále prestavujú kosť. Osteoklasty kosť odbúravajú a osteoblasty ju zasa nanovo tvoria:

  • Ak kosť zaťažujeme pravidelne pohybom, prevláda činnosť osteoblastov, ktoré posilňujú kostnú trámcovinu hlavne v mieste zaťaženia. Ak k tomu pridáme aj dostatok potrebných výživových zdrojov a dočasne aj nejaké lieky, výsledok sa dostaví. S pohybom však už nesmieme nikdy prestať.
  • A naopak, ak je organizmus, kosti a kostra dlhodobo bez pohybu a zaťaženia, prevláda aktivita osteoklastov, ktoré kosť odbúravajú a odľahčujú. Ak chýbajú aj potrebné zložky z výživy, proces osteoporózy sa ešte urýchli.

Neprehliadnite:

Osteoporóza - civilizačné ochorenie z nedostatku pohybu

Osteoporóza a cvičenie: 3 jednoduché cviky, ktoré zvládnete aj doma


ancapanca

nedostatok pohybu a stres sú podľa mňa dva najväčšie spúšťače problémov dnešnej doby...a pritom sadnúť aspoň 3 x do týždňa na bicykel by mohol každý

run

I feel really happy to have seen your webpage run3donline.com and look forward to so many more entertaining times reading here. Thanks once more for all the details.