Zahlienenie organizmu, oslabená imunita či žalúdočné ťažkosti? Pomôcť môžu tradičné medicíny

Indická ajurvéda a tradičná čínska medicína stále patria medzi rozšírené metódy liečby aj v dnešnom svete. Nazývajú sa aj alternatívne alebo tradičné medicíny. Slovo alternatívne môže u niekoho vzbudzovať nedôveru. V Číne a Indii však vôbec nepovažujú svoje metódy liečby za „alternatívne“. Sú neoddeliteľnou súčasťou ich liečebného systému a rozhodne sa oplatí nechať sa nimi inšpirovať. Prečítajte si zopár užitočných tipov ako na to.
slzovka, apiterapia, ghee maslo

wikimedia.org | Zdroj: Flickr.com

Slzovka na odhlienenie organizmu podľa Tradičnej čínskej medicíny

Zahlienený organizmus úzko súvisí s prekyslením. Vzhľadom k tomu, že jednou z hlavných funkcií slizníc je vylučovanie odpadových látok-toxínov z tela, býva zahlienenie často príznakom nadmerného "zanesenia" organizmu, ktorý potrebuje vyčistenie-detoxikáciu.

Zvýšená tvorba hlienu môže súvisieť aj so zvýšeným dráždením slizníc (smog, fajčenie, pažerákový reflux, infekcie, a pod).

Zahlienenie tela sa prejavuje potením pri jedle, ale aj v noci, vyrážkami na tvári v oblasti líc, alergiami, tlakom v dutinách, bolesťami hlavy, upchatým nosom a inými príznakmi.

Ak teda vo vašej strave prevažujú kyselinotvorné potraviny( napr. biela múka, cukor, niektoré mliečne výrobky či mäso) a nie sú dostatočne a správne skombinované s tými zásadotvornými( napr. vybrané druhy zeleniny, orechov, obilovín a semiačka), nastáva v tele nerovnováha, ktorá môže prerásť do zvýšenej tvorby hlienu.

Tradičná čínska medicína používa na odhlienenie Slzovku, tzv. bielu perlu východu.

Čo všetko dokáže?

  • zmäkčuje a zvláčňuje, a preto pomáha uvoľňovať živočíšne tuky a ložiská toxínov z organizmu
  • posilňuje žalúdok a slezinu, odvádza z organizmu prebytočnú vodu a je močopudná.
  • posilňuje pľúca, obzvlášť pri kašli a po respiračných chorobách (po virózach, chrípkach, zápaloch priedušiek, pľúc a pod.).
  • má priaznivý vplyv na pokožku, chráni pred ekzémami a rôznymi zápalmi kože (psoriáza, akné)
  • vysoký obsah betakaroténu, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíka, vápnika, horčíka, železa a zinku

Maslo GHEE ako elixír života podľa Ajurvédy

V ájurvéde sa GHEE maslo považuje za elixír života, pretože má omladzujúce a regeneračné účinky.

Vyrába sa z kravského masla, v Indii sa používa na výrobu tohto masla aj byvolie mlieko. Špeciálnym postupom je zbavené vody a mliečnych bielkovín.

Vďaka nulovému obsahu laktózy je vhodné aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. GHEE obsahuje beta karoten a vitamíny A, D, E a K. Aj keď sa pripravuje z masla, má celkom iné vlastnosti ako obyčajné maslo.

Prečo sa oplatí skúsiť GHEE maslo?

  • Neprepaľuje sa, pretože má vysoký bod varu (250°C). Nekvalitné tuky a oleje nevhodné pre teplú kuchyňu sa prepaľujú a tým vzniká mnoho voľných radikálov a karcinogénnych látok
  • Napomáha tráveniu, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav
  • Detoxikuje telo, pôsobí ako lapač voľných radikálov
  • Je vhodné pri problémoch so zrakom
  • Podporuje plodnosť, zvyšuje kvalitu spermií a vajíčka pre zdravší plod

Apiterapia-liečba medom a včelími produktami podľa naturálnej medicíny

Snahou naturálnej medicíny je, aby sa prirodzené a prírodné aspekty v liečbe uprednostňovali pred náročnejšími a riskantnejšími metódami, najmä pred užívaním chemicky vyrobených liekov.

Jednou zo súčastí tejto medicíny je aj apiterapia, ktorá využíva rôzne včelie produkty v pevnom či tekutom stave, ako napríklad med, peľ, propolis, materskú kašičku, vosk či včelí jed, na liečbu rôznych druhov ochorení.

Ktoré včelie produkty sa oplatí vyskúšať?

  • Propolis- je účinný pri bolestiach hlavy, uší, na bradavice, žalúdočné ťažkosti, reumu aj žlčníkové kamene. Propolis je vlastne natrávený peľ. Nemá stále chemické zloženie, skladá sa z 50% živíc a balzamov, 30% vosku, 10% éterických olejov, 5% peľu, flavonoidov, organických kyselín, vitamínov a stopových prvkov železa, vápnika, sodíka či horčíka. Užíva sa ako tinktúra, alebo priamo. Môže však vyvolať alergiu, preto liečbu propolisom treba prediskutovať s lekárom.

  • Materská kašička- vzniká tak, že z peľových zrniek včela získava aminokyseliny, tuky, vitamíny a cukry. Všetky tieto látky sa v jej tele premenia na biely, kašovitý výlučok – materskú kašičku. Kašička ovplyvňuje zloženie krvi, zlepšuje srdcovú činnosť, zaspávanie, trávenie, využitie vápnika, výživu kĺbov, činnosť pečene, lieči akné žien a má mnoho ďalších účinkov.

  • Apiresterapia, čiže včelia respiračná terapia, je inhalácia včelieho vzduchu priamo z úľa. Tento vzduch obsahuje vysokú vlhkosť a teplotu približne 36 °C. Látky , ktoré využíva táto včelia terapia sa nachádzajú aj v ostatných produktoch včiel, no vo vzduchu, ktorý sa priamo inhaluje, sú v oveľa vyššej koncentrácii, a práve preto je tento spôsob ich aplikácie aj niekoľko násobne účinnejší. Pomáha zlepšovať zdravotný stav pri bronchitíde, astme, alergiách, chronických zápaloch, oslabenom imunitnom systéme a migrénach.


Súvisiace články:

Dosť bolo hlienov! Dávajte si pozor na tieto potraviny

Ako si vybudovať silnú imunitu pomocou potravín?