Prelomový objav v medicíne: vedci prišli na to, ako udržať ľudskú pečeň mimo tela a nažive po dobu jedného týždňa!

Ide o významný pokrok v transplantačnej medicíne, ktorý môže zvýšiť počet dostupných orgánov na transplantáciu a zachrániť tak mnoho životov pacientov trpiacich závažným ochorením pečene, alebo rôznymi druhmi rakoviny.
lekári pri transplantícii pečene

Zdroj: Pixabay.com

Vedci z Fakultnej nemocnice a ETH v Zürichu vyvinuli prístroj, ktorý dokáže opraviť poškodenú ľudskú pečeň, a zároveň ju udržuje nažive mimo tela po dobu týždňa. O úspechu hovorí štúdia publikovaná v Nature Biotechnology.

Tento prelomový objav môže zvýšiť počet dostupných orgánov na transplantáciu a zachrániť tak životy mnohých pacientov so závažnými ochoreniami pečene alebo rakovinou.

Až doteraz sa pečeň mohla bezpečne skladovať mimo tela iba niekoľko hodín. Vďaka novej perfúznej technológii môže byť teraz pečeň, a dokonca aj poškodená, udržaná nažive mimo tela celý týždeň.

Pričom keď tím vedcov s projektom v roku 2015 začal, pečeň bolo možné na prístroji ponechať iba po dobu 12 hodín.

Technológia môže uľahčiť život tisíckam chorých

Základom novej technológie je komplexný perfúzny systém napodobňujúci väčšinu základných fyziologických funkcií tela.

Úspech tohto jedinečného perfúzneho systému, ktorý vyvinula skupina chirurgov, biológov a technikov v priebehu štvorročného obdobia, pripravuje pôdu pre mnoho nových možností v transplantačnej a onkologickej medicíne,“ vysvetľuje Prof. Pierre-Alain Clavien, prednosta oddelenia chirurgie a transplantácie Fakultnej nemocnice v Zürichu (USZ).

prístroj na opravu poškodenej pečene

Perfúzny prístroj | Zdroj: ethz.ch

Projekt Liver4Life bol vyvinutý pod záštitou inštitútu Wyss v Zürichu, ktorý spojil vysoko špecializované technické know-how a biomedicínske znalosti odborníkov z Fakultnej nemocnice v Zürichu (USZ), ETH Zürich a Zürichskej univerzity (UZH).

Pilotná štúdia ukazuje, že šesť z desiatich perfundovaných poškodených ľudských pečení, ktoré boli odmietnuté na transplantáciu vo všetkých centrách v Európe, sa do jedného týždňa po perfúzii na prístroji, vrátili do plnej funkcie.

Ďalším krokom bude použitie týchto orgánov na transplantáciu. Novobjavená technológia otvára možnosti na zlepšenie či záchranu životov mnohým pacientom s ochorením pečene v konečnom štádiu alebo rakovinou.


Prečítajte si aj:

5 skorých príznakov, že vám štrajkuje pečeň

Ako zistiť, či máme rakovinu?