Lyže, bežky, korčule? Pri tomto zimnom športe miznú posviatočné kalórie najrýchlejšie!

Počas vianočných sviatkov na stoloch nechýbajú vyprážané ryby, rezne, kapustnica, zemiakový šalát s majonézou a zákusky. Nielenže ide o poriadne kalorické jedlá, ale zvykneme si aj mimo hlavných chodov zobnúť nejakú tú „drobnosť“, čo sa, samozrejme, ihneď prejaví na našej postave. A preto si po sviatkoch väčšina ľudí kladie otázku, ako dostať telo čo najskôr opäť do formy. Patríte k nim aj Vy? Nepodliehajte panike!

Ak ste spozorovali, že vaše obľúbené dámske šaty sú akési obtiahnutejšie, alebo ich cez niektoré partie tela neprevlečiete vôbec, problém sa dá vyriešiť nasledovne:

1. Kúpite si nové šaty, ktoré vám sadnú

Pri súčasnom výbere v obchodoch dokážete celkom jednoducho vhodným strihom šiat zamaskovať chybičky, a naopak, zvýrazniť prednosti vašej postavy – i keby ste zrovna boli moletkou. Takisto je všeobecne známe, že postava pôsobí štíhlejšie v tmavých farbách. Na šatách nemusí prevládať čierna, ale krikľavým a svetlým farbám sa radšej vyhnite. Dámske šaty voľte bez veľkých vzorov a na vodorovné pásiky zabudnite úplne.

2. Upravíte jedálniček

Predpokladáme, že sa nestravujete po celý rok tak, ako cez sviatky, ale ak budete chcieť do pôvodných šiat reálne schudnúť, nestačí prejsť na bežnú stravu. Nejaký čas budete musieť výraznejšie obmedziť príjem kalórií, a teda vyradiť z jedálnička potraviny či hotové jedlá s vysokou energetickou hodnotou. Pre zopakovanie: Energetický obsah jedál a nápojov sa uvádza v kilokalóriách (označenie kcal príp. Cal) alebo v kilojouloch (označenie kJ). Platí, že 1 Cal (nezamieňať s cal) = 1 kcal = 4,2 kJ.

3. Začnete športovať

Ak ste sa rozhodli zhodiť prebytočné kilá v posilňovni, ste na správnej ceste. NIKE topánky vám v tomto prípade k cieľovej hmotnosti výrazne pomôžu, a tiež v prípade, ak by ste uprednostnili niektorý z vytrvalostných športov, napr. beh alebo bicyklovanie na čerstvom vzduchu. Výhodou kvalitných botasiek je, že sa v nich nepotia chodidlá, nohe poskytujú stabilitu a kĺby chránia tlmením nárazov! Momentálne však vládne zima, a preto treba využiť možnosti, ktoré nám dáva toto ročné obdobie. Vždy, keď je to čo len trochu možné, odporúčame športovú obuv vymeniť za lyžiarky, a stroje v posilňovni za dámske lyže.

Čo sa týka množstva spálených kalórií za ten istý čas, posilňovňu s prehľadom tromfne deň na zasnežených horách. Veľa čerstvého vzduchu a športové aktivity vo forme lyžovania, bežkovania či turistiky na lyžiach sú totiž doslova žrútmi energie. Len tak pre zaujímavosť: Cvičením v posilňovni vrátane kardio spálite cca. 590 kalórií za hodinu. A koľko je to pri zimných športoch?

snowboarding

Zdroj: Pixabay.com

Beh na lyžiach – spotreba až 800 kcal/hod

Na prvom mieste pomysleného rebríčka by sa umiestnilo bežkovanie. Je omnoho náročnejšie ako sa mnohí nazdávajú a v porovnaní s klasickým zjazdovým lyžovaním sa pri ňom nerobia tak často prestávky. Najväčšiu námahu vyvíjajú športovci pri skating technike, v priemere spália za hodinu 800 kalórií.

Turistika na lyžiach, skialpinizmus, skitouring: 700 kcal/hod

Najčastejším druhom skialpinizmu je tzv. turistický, označovaný aj ako skitouring. Pri výstupe skialpinisti používajú vlastné nohy – na nich ľahké lyžiarky a lyže s koženými pásmi na sklzniciach. Zostup je v podstate voľnou jazdou. Spotrebu 700 kcal za hod dosiahnete aj pri menej extrémnom teréne.

Korčuľovanie: 600 kcal/hod

Pri korčuľovaní musia vaše svaly vyvinúť silu na to, aby dostali telo do pohybu – klzisko nie je kopec, z ktorého sa spustíte. A takisto je potrebná sila, aby sa telo v pohybe udržalo, a na udržiavanie rovnováhy pre elegantnú a plynulú jazdu. Táto kombinácia sa pričiní o to, že na korčuliach spálite v priemere 600 kcal za hod.

Priemerný lyžiar spotrebuje medzi 400 – 560 kalórii za hodinu

Denná spotreba energie človeka závisí od jeho bazálneho metabolizmu (teda koľko energie minie, ak nič nerobí), ďalej od jeho veku, hmotnosti a aktivít, ktoré vykoná. Konkrétne pri lyžovaní sa spotreba odvíja od nasledujúcich faktorov: štýlu jazdy, hmotnosti lyžiara, úrovne zjazdovky, lyžiarskeho výstroja a dennej teploty. Zaujímavosťou je, že počas studených dní spáli lyžiar viac kalórií ako počas teplejších. Ale ak jazdíte hodinu po červenej zjazdovke, najmenej so 400 spálenými kalóriami môžete určite počítať.

Snowboardisti spália kalórii menej: len 300 kcal/hod

Bežný snowboardista spotrebuje približne 300 kalórií za hodinu. Samozrejme, aj tu existujú určité odchýlky a je rozdiel, či sa niekto zabáva trikmi vo Fun parku alebo je ležérny snowboarder, ktorý viac namáha sedacie svaly.

Sánkovanie: 300 kcal/hod

Spúšťanie sa dole svahom na sánkach je zábavné a zároveň môže byť aj športovou výzvou. Pri správnej technike sánkovania zaťažíte najmä chrbtové a brušné svalstvo. Kto navyše zakaždým vybehne hore na kopec a ťahá sánky za sebou, dopracuje sa približne k 300 spáleným kalóriám za hodinu.


Prečítajte si súvisiace témy:

Ako zvládnuť lyžovačku bez úrazov alebo 15 rád od horského vodcu