Parkinsonova choroba sa môže vyvinúť ešte pred narodením, tvrdia vedci. Poškodené mozgové bunky nemusia byť odhalené desiatky rokov!

Podľa nových výskumov sa ľudia, u ktorých sa vyvinie Parkinsonova choroba pred 50. rokom života, mohli s narušenými mozgovými bunkami už narodiť.
Parkinsonova choroba sa môže vyvinúť ešte pred narodením

Zdroj: pxfuel.com

S narušenými mozgovými bunkami sa môžu pacienti už narodiť

Parkinsonova choroba sa vyvinie, ak sa stav mozgových buniek- neurónov, ktoré produkujú dopamín (látku, ktorá pomáha koordinovať pohyb svalov) zhoršuje alebo odumierajú.

Medzi príznaky Parkinsonovej choroby, ktoré sa časom zhoršujú, patria napr. spomalenie pohybu, stuhnuté svaly, tras a strata rovnováhy.

Presná príčina zlyhávania neurónov je vo väčšine prípadov nejasná a na túto chorobu zatiaľ nie je známy žiadny liek.

Podľa novej štúdie vedcov z Cedars-Sinai Medical Centre v Los Angeles uverejnenej na Science Daily, sa ľudia u ktorých sa vyvinie Parkinsonova choroba pred 50. rokom života, mohli s poškodenými mozgovými bunkami už narodiť.

Tento vzrušujúci nový výskum poskytuje nádej, že jedného dňa budeme schopní zistiť a podniknúť včasné kroky ako zabrániť Parkinsonovej chorobe.“ uviedol Michele Tagliati, profesor na neurologickom oddelení v Cedars-Sinai Medical Centre v Los Angeles, a tiež spoluautor štúdie.

Špeciálne kmeňové bunky

Počas štúdie vytvoril výskumný tím špeciálne kmeňové bunky, známe ako indukované pluripotentné kmeňové bunky (iPSC), z buniek pacientov so začínajúcou Parkinsonovou chorobou.

Následne tieto bunky použili na vytvorenie dopamínových neurónov, kultivovali ich a analyzovali funkcie neurónov.

"Táto technika nám umožnila nahliadnuť späť v čase, aby sme videli, ako dobre mohli dopamínové neuróny fungovať od samého začiatku života pacienta," vysvetlil Clive Svendsen, ďalší z autorov štúdie.

Vedci tiež použili svoj model špeciálnych kmeňových buniek iPSC na testovanie rôznych druhov liekov, ktoré by mohli zvrátiť abnormality mozgových buniek.

Zistili, že liek, ktorý je už schválený a používa sa u pacientov s predrakovinovými stavmi a včasnými nálezmi rakoviny kože, bol účinný aj na poškodené neuróny.

Tím vedcov tiež plánuje ďalší výskum s cieľom určiť, či abnormality, ktoré štúdia zistila v neurónoch pacientov so začínajúcou chorobou, existujú aj v pokročilejších štádiách Parkinsonovej choroby.


Prečítajte si aj:

Nenápadné štádiá Parkinsonovej choroby

Diagnostika a život s Parkinsonom