Prvé príznaky rakoviny sa môžu objaviť roky až desaťročia pred samotnou diagnózou!

Vedci v doteraz najrozsiahlejšej štúdii analyzovali 2658 celých genómov pre 38 druhov rakoviny.
Prvé príznaky rakoviny sa môžu objaviť roky až desaťročia pred samotnou diagnózou

Zdroj: Flickr.com

Najrozsiahlejšia štúdia, ktorá analyzovala celé genómy nádorov, poskytuje doteraz najkomplexnejší obraz o tom, ako chyby v DNA riadia rast nádorových buniek.

Na projekte Pan-Cancer Analysis Whole Genomes (PCAWG), sa zúčastnilo viac ako 1300 vedcov a lekárov z celého sveta. Analyzovali 2658 celých genómov pre 38 druhov rakoviny, od rakoviny prsníka až po rakovinu pečene.

Jedným z najdôležitejších zistení štúdie je to, že prvé príznaky rakoviny sa môžu objaviť roky alebo dokonca desaťročia pred samotnou diagnózou.

Odomknutie týchto vzorcov znamená, že by teraz malo byť možné vyvinúť nové diagnostické testy, ktoré zachytávajú príznaky rakoviny, oveľa skôr,“ uviedol Peter Van Loo, spoluautor štúdie z Inštitútu Francisa Cricka v Londýne.

Rizikových pacientov by mohli diagnostikovať skôr

Podľa vedcov, objav, že zárodky rakoviny vznikajú mnoho rokov predtým, ako sa objavia prvé príznaky, v najbližšom období nezmení skríning rakoviny. Poukazuje však na možnosť, že rizikových pacientov by bolo možné diagnostikovať oveľa skôr.

Štúdia tiež odhalila, že približne polovica najskorších mutácií sa vyskytla iba v deviatich génoch, čo znamená, že existuje relatívne malý súbor bežných génov, ktoré slúžia ako spúšťače pri vzniku rakoviny.

V budúcnosti by malo byť podľa vedcov možné takéto mutácie zachytiť pomocou takzvaných tekutých biopsií - genetických testov, ktoré zisťujú mutácie vo voľne plávajúcej DNA nesenej v krvi. Takéto mutácie môžu naznačovať prítomnosť nádorov inde v tele.


Prečítajte si tiež:

Ako zistiť, či máte rakovinu?

Ako vzniká rakovina?