Koronavírus a domáci miláčikovia: Môže byť pes alebo mačka prenášačom vírusu?

Niektorí majitelia domácich miláčikov v Číne už vybavujú svojich psov malými maskami na tvár, podľa veterinárky to nemá žiadny význam.
Koronavírus a domáci miláčikovia

Zdroj: Flickr.com

Minulý piatok Ministerstvo poľnohospodárstva, rybolovu a ochrany prírody v Hongkongu (AFCD) uviedlo, že vzorky z nosovej a ústnej dutiny psa testovali na nový koronavírus ako „slabo pozitívne“.

Predpokladá sa, že je to prvýkrát, čo bol zistený pozitívny nález u psa kdekoľvek na svete. Pes, ktorý nemal žiadne príznaky, bol uvedený do karantény, a bude opakovane testovaný.

Ako píše CNN, AFCD „dôrazne odporúča“, aby domáce zvieratá ľudí infikovaných koronavírusom boli v karanténe 14 dní.

Napriek tomu sa spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) zhodli, že neexistuje dôkaz o tom, že by domáce zvieratá, ako sú mačky alebo psy, mohli byť infikované koronavírusom.

Prečo bol pes pozitívne testovaný na koronavírus?

Vieme, že koronavírus môže žiť na povrchoch a objektoch, hoci vedci nevedia presne, ako dlho na nich vírus prežije.

Rovnakým spôsobom mohol byť koronavírus prítomný na povrchu psa alebo mačky, dokonca aj vtedy, ak sa pes alebo mačka vírusom v skutočnosti nenenakazili. AFCD teraz testuje, či pes bol vírusom naozaj infikovaný alebo len kontaminovaný.

Súčasné dôkazy naznačujú, že psy nie sú viac vystavené riziku šírenia koronavírusu ako neživé objekty, ako sú kľučky dverí,“ napísala Sheila McClellandová, zakladateľka charity na ochranu zvierat so sídlom v Hongkongu v liste úradom v Hongkongu.

K podobným obavám z rozšírenia koronavírusu na domáce zvieratá došlo aj počas vypuknutia SARS v roku 2003, kedy v Hongkongu zahynulo vyše 280 ľudí.

V roku 2003 vedci uviedli, že šanca na získanie SARS, čo je tiež druh koronavírusu, od vašej mačky či psa je „mimoriadne vzdialená.“

Psy s maskami na tvári

Niektorí majitelia domácich miláčikov v Číne vybavujú svojich psov malými maskami na tvár, no podľa Jane Gray, veterinárky pôsobiacej v Hongkongu to nemá žiadny význam.

V skutočnosti je to pre domáce zviera pravdepodobne dosť nepríjemné a môže im to spôsobiť paniku. Majitelia domácich miláčikov by sa namiesto toho mali držať základných zásad dobrej hygieny.

Ľudia by si mali po kontakte so zvieratami dobre umyť ruky vodou a mydlom a veterinárka dodáva, že ak majú majitelia predsa len obavy, môžu psom po návrate z prechádzky utrieť labky antiseptickými utierkami.

Nebojím sa o môjho psa ani mačky, mám oveľa väčšie starosti o to, aby som vírus nechytila ja od človeka,“ uviedla veterinárka, ktorá je tiež majiteľkou domácich miláčikov.

Veterinári a experti na práva zvierat sa zhodujú, že väčší problém ako potenciálne šírenie koronavírusu na domáce zvieratá, je šírenie strachu.

Zvieratá pomáhajú ľuďom znižovať stres

Po minulotýždňovej informácii, že v Hongkongu je pes s pozitívnym testom na koronavírus, Sheilu McClellandovú, zakladateľku charity na ochranu zvierat, vraj kontaktovalo množstvo ľudí s obavami o svojich miláčikov, mnohí v strachu, že im ich násilne vezmú do karantény.

V čínskom meste Wu-chan, epicentre nákazy, ktoré je už vyše mesiaca uzavreté, sú opustené zvieratá uväznené v bytoch, a ich majitelia sa k nim nedokážu dostať, pretože uviazli mimo mesta.

Veterinárka poznamenala, že v tomto stresujúcom období, keď musí množstvo ľudí nedobrovoľne pracovať a študovať z domu, je výhodou mať pri sebe zvieratá, ktoré pomáhajú ľuďom znižovať krvný tlak a stres.


Prečítajte si aj:

25 najčajstejších otázok o koronavíruse a sumár odpovedí od odborníkov

Liek na koronavírus začali v Amerike testovať na pacientoch!


sonicka_s

čokolvek sa može stat. Moj je vačšinou doma, byvam v bytovke a vonku ideme cez den minimalne a cez vikend vačšinou do lesa, kde je malo ludi . Hlavne by som hned poznala, že sa niečo deje, pretože by mi nechcel žrat a už teraz je odst vyberavy, už teraz odmieta granule a dostava iba konzervy,