Koronavírus je v Južnej Kórei na ústupe: obetovali súkromie, sledovali ľudí v karanténe a poučili sa z minulosti

Ako na symbol nádeje v pandémii ochorenia COVID-19 sa teraz epidemiológovia pozerajú na Južnú Kóreu. Dáta naznačujú, že šíriaci sa koronavírus tam zdravotníci dostávajú pod kontrolu, aj keď na definitívne hodnotenie je ešte skoro.
Koronavírus je v Južnej Kórei na ústupe

Zdroj: Flickr.com

Zdá sa, že pandémiu koronavírusu pomáha v tejto ázijskej krajine zastaviť rozsiahle testovanie obyvateľov, aktívne hľadanie potenciálne nakazených, a to aj s využitím ich osobných údajov.

Ďalšími opatreniami sú karanténa možných infikovaných, takisto strážených pomocou techniky. Ide o postupy, ktoré boli donedávna v demokratických krajinách nepredstaviteľné.

Južná Kórea je po Číne na druhom mieste medzi ázijskými krajinami postihnutými novým koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa posledných oficiálnych údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hlási Južná Kórea zatiaľ viac ako 8500 chorých.

Z nich však doteraz zomrelo "iba" 91 osôb, teda zhruba každý stý zistený nakazený. To je prekvapivo dobrý údaj, pretože napríklad v Číne je úmrtnosť na ochorenie COVID-19 asi 4% a v Taliansku zatiaľ až 9%.

Južná Kórea sa už poučila

Špičkový vedecký časopis Science vo svojom redakčnom článku prisudzuje veľký podiel na brzdení pandémie koronavírusu najmä rozsiahlemu plošnému testovaniu obyvateľov.

Podľa údajov časopisu bolo v 50-milionovej krajine otestovaných 270 000 osôb, čo zodpovedá viac ako piatim otestovaným ľuďom z každej tisícky obyvateľov.

Teraz v Južnej Kórei prebieha každodenne 15 000 testov, často u ľudí sediacich priamo v aute, ktorí prídu do testovacieho strediska.

Južná Kórea sa poučila z roku 2015, kedy do krajiny pricestoval biznismen nakazený vírusom MERS. Ten tiež patrí medzi koronavírusy, a vyvolal vo svete epidémiu v rokoch 2012 a 2013, potom ustúpil, ale stále sa občas objavuje.

Biznismen navštívil tri kórejskej nemocnice, než bol vírus správne diagnostikovaný. Nakazil 186 osôb, vrátane pacientov, z ktorých 36 zomrelo.

Zdravotnícke úrady vtedy skontrolovali, prípadne posadili do karantény, 17 000 ľudí. Po dvoch mesiacoch epidémia zmizla.

Juhokórejský postup v boji s koronavírusom

Ďalšie postupy, umožnené legislatívou platnou od roku 2015, dovoľujú kórejským úradom získať a spracovať údaje o využívaní a pohybe mobilných telefónov, platenie kreditnými kartami aj iné osobné dáta obyvateľov.

Dáta umožňujú úradom zistiť, kde sa nakazený človek pohyboval, prípadne kto bol v jeho blízkosti.

V Južnej Kórei dokonca existujú počítačové aplikácie prístupné verejnosti, kde sú nazbierané dáta, po odstránení osobných údajov, k dispozícii, takže sa ľudia môžu sami zamyslieť, či s nejakou infikovanou osobou neprišli do styku.

Takto zistení pacienti sú rozdeľovaní do troch skupín. Najvyššie rizikoví chorí, ktorých celkový zdravotný stav nie je dobrý, majú prednosť pri hospitalizácii v nemocniciach.

Pacienti so stredným rizikom sú posielaní do vyčlenených priestorov patriacich verejným inštitúciám alebo do firemných školiacich stredísk, kde majú základnú lekársku starostlivosť a sú prepustení, keď im test dvakrát nepotvrdí prítomnosť vírusu.

Chorí s najľahšími príznakmi, a tiež ich príbuzní, musia zostať dva týždne v domácej karanténe. Rovnaké nariadenie platí pre osoby, ktoré sa dostali do kontaktu s niektorým chorým, pričom "kontaktom" sa myslí, ak sa niekto priblížili na dva metre k infikovanému človeku, prípadne boli v tej istej miestnosti, kde chorý zakašlal.

Poverení pracovníci ľuďom v karanténe dvakrát denne telefonujú a zisťujú ich stav, súčasne mobilné telefóny zaznamenajú a upozornia, keby opustili miesto karantény.

Juhokórejský postup nepochybne posúva hranice občianskych slobôd, ale zdá sa, že zatiaľ sa krajine prísnymi opatreniami darí pandémiu koronavírusu zastaviť.


Články k téme:

Máte podozrenie na koronavírus? 10 odporúčaní Ministerstva zdravotníctva, ako postupovať!

Vakcíny a liek na koronavírus: Všetko, čo potrebujete vedieť