Do hľadania lieku na COVID-19 sa zapojila aj táto slovenská univerzita!

Projekt, do ktorého sa univerzita zapojila sa zameriava na skúmanie ľudských proteínov, ich vlastností a správania sa, s cieľom nájsť lieky či terapie na liečbu rôznych chorôb. Aktuálne sa projekt sústreďuje najmä na nový koronavírus SARS-CoV-2.
FIIT STU hľadá liek proti koronavírusu

zdroj: wikipedia.org, rawpixel.net

Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave sa svojou výpočtovou kapacitou zapojila do projektu Folding@Home.

Ten sa zameriava na skúmanie ľudských proteínov, ich vlastností a správania sa, s cieľom nájsť lieky či terapie na liečbu rôznych chorôb. Aktuálne sa projekt sústreďuje najmä na nový koronavírus SARS-CoV-2.

"Som veľmi rád, že sa na FIIT STU našli výskumní pracovníci, ktorí zapojili našu fakultu do projektu hľadania liečby na koronavírus. Veľmi promptne sme vyčlenili výpočtový výkon 28-jadrového servera na tento účel a tento od soboty 28. marca poskytuje výpočtový výkon projektu Folding@Home," uviedol dekan FIIT STU Ivan Kotuliak.

Dekan fakulty tiež vyzval zamestnancov, študentov či sympatizantov, aby sa pripojili do tímu FIIT STU v projekte Folding@Home, a spoločne tak pomohli dobrej veci.

Projekt sa aktuálne podľa Moniky Karoliovej z FIIT STU stal najväčším superpočítačom na svete. Využíva výpočtový výkon procesorov a grafických kariet od ľudí z celého sveta.


Aktuálne k téme koronavírus:

Transfúzia krvnej plazmy sa v boji s COVID-19 javí nádejne

Rýchlotesty na koronavírus: sú naozaj neúčinné?