Nepodceňujte problémy s trávením, vyzýva gastroenterológ, pozor si dajte aj pri veľkonočnom hodovaní

Kto by si rád nepochutnal na dobrom, kvalitnom a s láskou pripravenom jedle? A počas sviatkov Veľkej noci prichádzajú okrem bežných jedál na stôl aj také, na ktoré sa pre ich výnimočnosť tešíme po celý rok. Gurmánske zážitky nám však môžu prekaziť tráviace ťažkosti. A to nielen počas veľkonočných sviatkov. Pre mnohých sú problémy s trávením celoročnou nočnou morou.

Medzi časté problémy s trávením, ktoré chodia do internetovej poradne gastroenterologickej ambulancie, patria napríklad:

Klára, 58 rokov: Po každom jedle mám kŕče v bruchu a vetry. Veľmi mi to komplikuje situáciu v práci.

Petra, 26 rokov: Čakám prvé dieťa, tehotenstvo prebieha v poriadku, okrem tráviacich problémov, kvôli ktorým sa poriadne nevyspím. Často ma páli záha a trápia ma pocity nafúknutého brucha. Neviem, či by som nejakými liekmi na tento problém neuškodila dieťatku.

„Banality“, ktoré dokážu poriadne znepríjemniť život...

Problémy s trávením v začiatočných štádiách poriadne podceňujeme. Hovoríme si, že niečo „ťažké“ sme zjedli, že máme žalúdočnú nervozitu, že nám „niečo zostalo ležať v žalúdku“. Nie je to však bežný prechodný problém, ktorý zajtra pominie, pretože tráviace problémy sa na seba nabaľujú ako snehová guľa.

Medzi najfrekventovanejšie funkčné poruchy hornej časti tráviaceho traktu patria podľa gastrontenterológa Ľubomíra Jurgoša funkčná nauzea, teda nevoľnosť, napínanie na zvracanie a funkčná dyspepsia, teda zlé trávenie.

„Pre pacientov je veľmi nepríjemné, že ani z kvalitného jedla nemajú dostatočne dobrý pocit a navyše krátko po jedle prichádza tráviaci dyskomfort v podobe zväčšenia objemu brucha, nadmernej plynatosti a veľmi často sa im odgrgáva. Okrem odgrgávania ich spoločensky hendikepuje aj zápach z úst.“

Dlhotrvajúce ťažkosti prežívajú pacienti dramaticky, znižujú príjem potravy, držia rôzne diéty, čím sa vytvára bludný kruh vyúsťujúci do zvyšovania napätia, ktoré ešte negatívnejšie pôsobí na funkčnú zložku trávenia.

„Rozsiahlu skupinu funkčných porúch tráviaceho traktu tvoria aj ochorenia dolnej časti črevného traktu označované termínom dráždivé črevo,“ opisuje docent Ľubomír Jurgoš a vysvetľuje, ako sa prejavujú: „Po dobu 2-3 mesiacov v roku môže mať pacient 3 až 5 stolíc denne alebo zápchu, teda stolicu raz za 3 až 5 dní.“ Spúšťačom takýchto problémov je podľa neho aj stres.

Základná príčina funkčných porúch trávenia teda podľa odborníka spočíva v centrálnom nervovom systéme a aj preto ich môžeme zaradiť medzi psychosomatické ochorenia.

Trávenie trápi aj tehotné a dojčiace mamičky

Aj keď v súvislosti so stravovaním s úsmevom väčšinou hovoríme o neovládateľných tehotenských chutiach, väčšina mamičiek sa skôr musí vyrovnávať s tým, čo doteraz nepoznali – nevoľnosť a zvracanie, nafukovanie či pálenie záhy. To všetko prinášajú hormonálne zmeny a rast plodu v tele ženy.

tehotenstvo po 40-ke

Zdroj: Unsplash.com

Najčastejšie sa objavia hneď v prvom trimestri a zhoršujú sa v poslednom trimestri. Aj keď sa väčšina problémov po pôrode vráti do normálu, mnohé chcú s ohľadom na bezpečie budúceho dieťatka tieto problémy zmierniť. Ako však nájsť jednoduché a bezpečné riešenie?

Zdravé trávenie nebolí – preseknite bludný kruh a vráťte žalúdku zdravie!

Väčšina ľudí rieši prvotné problémy s trávením diétou či úpravou jedálnička. Pri narastajúcich problémoch vyhľadá odborníka, ktorý mu často predpíše prokinetiká, ovplyvňujúce pohyblivosť hladkej svaloviny tráviaceho traktu. Tento typ liekov staršej generácie však mohol mať vedľajšie kardiovaskulárne a neurologické účinky. Nová generácia prokinetík, ktoré sú viazané na predpis gastroenterológa už závažné nežiaduce účinky nemá, nie sú však vhodné na užívanie pre tehotné a dojčiace ženy, ani pre deti do 18 rokov.

„Veľmi priaznivou voľbou sú preto homeopatiká, napríklad Gastrocynesine, ktoré nemajú vedľajšie účinky ani kontraindikácie,“ radí MUDr. Ľubomír Jurgoš.


Súvisiaca téma:

9 potraví na pálenie záhy