Bolí vás brucho? 4 možné príčiny, ktoré vyvolávajú problémy s trávením

Bolesti a ťažoba žalúdka môžu mať rôzne príčiny. Najčastejšie však ide o funkčné poruchy trávenia, akými sú meteorizmus (nafukovanie), pyróza (pálenie záhy), reflux a dyspepsia.

1. Nafukovanie

Nafukovanie tzv. meteorizmus alebo nadúvanie je nadmerné hromadenie plynu v tráviacej sústave spôsobujúce bolesť a pocit nafúknutého brucha. Môže sa objaviť v rôznych častiach zažívacieho traktu a prejavovať sa celým radom symptómov, napríklad nafúknutým bruchom, grganím a plynatosťou. Aj keď sa z hanblivosti o nadúvaní veľa nehovorí, každý z nás vypustí črevný plyn v priemere 5 – 15x za deň.

2. Pálenie záhy

Pálenie záhy, tzv. pyróza, je pocit pálenia vychádzajúci zo žalúdka smerom k hrdlu. Je spôsobené návratom žalúdočného obsahu cez pažerákový zvierač do pažeráka, ktorého sliznica je dráždená agresívnou žalúdočnou kyselinou. Môže trvať aj niekoľko hodín a najčastejšie sa objavuje po jedle alebo v spánku.

3. Reflux

Reflux žalúdočnej šťavy je spätný tok kyslého obsahu žalúdka do pažeráka, čo môže vyvolať pálenie záhy. Termíny reflux a pálenie záhy sa často zamieňajú. Refluxom sa však označuje návrat časti žalúdočného obsahu späť do pažeráka (niekedy úst) a pálenie záhy je príznak, ktorým sa reflux prejavuje.

4. Dyspepsia

Dyspepsia je súbor tráviacich ťažkostí, ktoré môžu byť neškodné (pocit plnosti, nauzea), ale aj závažné (bolesti, nechutenstvo).

Viete, že?

  • U dospelého človeka má žalúdok objem približne 500 – 700 ml.
  • Prázdny žalúdok je veľký ako päsť, po jedle na môže zväčšiť až dvadsaťnásobne.
  • Vďaka elasticite (rozťahovaniu) sa do žalúdka zmestia až dva litre potravy.
  • Potrava zostáva v žalúdku v priemere 4 hodiny.
  • Doba trávenia jednotlivých potravín sa líši. Najľahšie stráviteľné sú ryby a hydina, najdlhšie trvá trávenie vajíčok a mäsa.
  • Tráviaci systém človeka za život v priemere spracuje až 30 000 kilogramov potravy!
  • Žalúdku škodí prejedanie, stres, fajčenie, nadmerná konzumácia kávy a častá konzumácia alkoholu.

Prečítajte si viac o tráviacich poruchách:

Nafukuje vás, páli záha, cítite sa po jedle ospalý alebo máte reflux? Príčinou môžu byť funkčné poruchy trávenia