Nový výskum spochybňuje kolektívnu imunitu. Najmenej protilátok na COVID-19 bol zistený u vyliečených mladých ľudí!

Závery štúdie vedcov v čínskom Šanghaji naznačujú, že princíp kolektívnej imunity nemusí v prípade nového koronavírusu SARS-CoV-2 fungovať.
Kolektívna imunita nemusí pri SARS-CoV-2 fungovať!

Zdroj: Pexels.com

Zhruba tretina osôb, uzdravených z ochorenia COVID-19, môže mať príliš málo protilátok, takže sa môžu nakaziť aj druhýkrát, a vírus znovu šíriť.

Znepokojivú informáciu priniesol výskum vedcov z univerzity Fu-tan v čínskom Šanghaji, ktorý viedol profesor Chuang Ťing-che.

"Naše poznatky sú klinickým pozorovaním z frontovej línie. K vytvoreniu záverov budú potrebné aj dáta z iných častí sveta, "zdôraznil profesor Chuang Ťing-che.

Štúdia bola predbežne zverejnená v databáze Medrxiv, zatiaľ však nebola odborne recenzovaná. Ak by sa jej závery potvrdili, mohli by znamenať, že princíp kolektívnej imunity nemusí v prípade nového koronavírusu SARS-CoV-2 fungovať.

Štúdia z univerzity Fu-tan pracuje s väčším množstvom sledovaných "uzdravených" pacientov. Výskumníci uviedli, že ich bolo 175 a všetci prekonali len miernu formu COVID-19.

Najmenej protilátok na COVID-19 majú mladí ľudia

Z nich sa pri neskorších testoch u 10-tich nepodarilo v laboratóriu detekovať žiadne protilátky a u ďalších 42 bola hladina protilátok v krvi tak nízka, až sa lekári obávajú, že nepredstavujú dostatočnú obranu proti vírusu, a človek sa tak môže koronavírusom opäť nakaziť.

Podľa štúdie mali nízku hladinu protilátok najmä mladí ľudia vo vekovej skupine 15 až 39 rokov. Tí by sa teda pravdepodobne mohli najľahšie znova nakaziť a koronavírus tiež šíriť.

Pozitívnou správou je, že až trojnásobnú hladinu protilátok mali v krvi ľudia vo vekovej skupine 60 až 85 rokov.


Prečítajte si aj:

Testy na koronavírus začneme vyrábať aj na Slovensku!

Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu? Vedci majú jasnú odpoveď!