Botox odstráni vrásky na počkanie, ale reguluje aj nadmerné potenie. Ako je to možné?

Botulotoxín alebo skrátene botox sa už dlhé roky teší obrovskému úspechu v estetickej medicíne v oblasti vyplnenia a odstránenia vrások. Napriek tomu, že jeho pozitívne výsledky sú dlhodobo známe, stále panuje mýtus o jeho škodlivosti pre ľudský organizmus. Na jeho účinky sme sa pýtali priamo doktorky MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD. V medicíne platí, že každý liek môže byť jedom, záleží len od množstva podanej látky, ktorú aplikujeme do tela. Botulotoxín nie je výnimka.
Botulotoxin

Botox sa často využíva v estetickej medicíne, najmä na vyplnenie vrások, ale má aj iné využitie. | Zdroj: Esthetic

Mýty a fakty o botoxe

Dnes sa v modernej medicíne používajú viaceré látky, ktoré majú blahodarné účinky, no vo väčšom množstve sú veľmi škodlivé. Preto platí, všetko s mierou. Botulotoxín skutočne patrí medzi toxíny, dokonca je to najsilnejší neurotoxín na našej planéte. Práve preto panuje o ňom najviac mýtov a predsudkov.

Rozhodli sme sa vyspovedať dermatovenerologičku a odborníčku na estetickú medicínu, MUDr. Alexandru Rozborilovú, PhD., ktorá je presvedčená o tom, že väčšina z nás má okolo seba ľudí s aplikovaným botoxom, a my o tom ani netušíme. Možno sme si len všimli, že kolegyňa či známa vyzerá mladšie, oddýchnuto a spokojnejšie. To sú totiž výsledky správnej aplikácie od profesionálov.

Žiaľ, ľudia, ktorí to preháňajú s intenzitou ošetrení, robia vďaka svojmu umelému vzhľadu veľmi zlé meno všetkým skrášľujúcim procedúram. Najlepšie výsledky uvidíme, ak chceme dosiahnuť vyplnenie či odstránenie vrások, rozžiarenie pleti, redukciu rozšírených pórov, akné a iných nedokonalostí. Avšak, jeho využitie je oveľa širšie, a preto sa aplikuje aj s cieľom celkového skrášlenia krku a dekoltu, ba dokonca pri odstránení nadmerného potenia.

„Na základe osobných skúseností môžem povedať, že aplikácia botulotoxínu je bezpečná, efektívna a osvedčená metóda. V estetickej medicíne znamenalo jeho zavedenie doslova revolúciu,“ vysvetľuje doktorka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

MUDr. Alexandra Rozborilová

MUDr. Alexandra Rozborilová | Zdroj: súkr.archív

Účinné riešenie nadmerného potenia

Samozrejme, prirodzené potenie je pre telo dôležité a potrebné. Zabezpečuje optimálnu termoreguláciu organizmu a pomáha vylučovať z tela toxické látky. Množstvo ľudí však trpí nadmerným potením, ktoré je pre nich samotných aj pre celé okolie na príťaž.

Tieto konkrétne problematické miesta sa ošetria aplikáciou botulotoxínu, kedy sa potné žľazy v žiadnom prípade „neupchajú", ako si to mnohí myslia. Týmto spôsobom v určitých partiách na istú dobu zablokujeme informáciu mieriacu z nervových zakončení do príslušnej potnej žľazy, ktorá má vyprodukovať pot. Ostatné potné žľazy, rozosiate po celom tele, ďalej udržiavajú termoreguláciu, takže nie je potrebné mať strach z jej narušenia.

Ošetrenie botulotoxinom pre odstránenie potenia prebieha pri lokálnom znecitlivení, kde sa jemnou ihlou vpichuje priamo do kože v oblasti podpazušia, dlaní, chodidiel či tváre. Zákrok trvá v priemere 10 minút a dĺžka trvania efektu je individuálna od 3 mesiacov až do 1 roka.

Špeciálna technika mezobotox odstraňuje vrásky na počkanie

Pokiaľ potrebujete vyhladiť jemné vrásky a zrelaxovať pokožku tváre, krku a dekoltu, mezoterapia s riedeným botulotoxínom prirodzene omladí vašu tvár.

„Aplikuje sa iba do povrchovej časti kože, čiže svaly pod miestom vpichu ostanú neporušené a nedochádza k zmene mimiky tváre. Ampulka obsahuje retinol, tyamín, riboflavín, nikotínamid dexpantenol, pyridoxín, vitamín C, vitamín E, vitamín D a iné látky, napríklad aminokyseliny, slúžiace na biorevitalizáciu pokožky. Toto ošetrenie mezobotox má liftingový efekt, čiže dochádza k vyhladeniu jemných vrások a rýh, ale aj podvihnutiu kontúr tváre,“ uvádza dermatovenerologička Alexanda Rozborilová.

Ošetrením sa redukuje tvorba mazu a dochádza k zmenšeniu pórov. Zákrok sa vykonáva v lokálnom znecitlivení a trvá 20 minút. Účinok sa prejaví do 14 dní a pretrváva priemerne tri mesiace až pol roka.

Aplikácia botulotoxínu v klinike Esthetic

Aplikácia botulotoxínu na vyplnenie vrások na čele | Zdroj: Esthetic

Buďte krásna, ako kráľovná Nefertiti

Egyptská kráľovná Nefertiti bola známa svojou krásou a dokonalou tvárou. Dodnes je symbolom ženského ideálu, preto aj mnohé účinné skrášľovacie procedúry dostali meno práve po nej, jednou z nich je nefertiti liftig.

„Použitie botulotoxínu jemnou ihlou do svalu výrazne pomáha, ak riešite problém s ochabnutými črtami tváre, spadnutými ústnymi kútikmi, padnutým čelom, ťažkými viečkami či ochabnutou kožou pod bradou a na krku. Tieto vpichy zrelaxujú svaly ťahajúce črty tváre smerom nadol a prevahu tak získajú svaly s opačnou funkciou,“ hovorí doktorka Alexandra Rozborilová.

Výsledky je vidieť už v priebehu 4 dní po aplikácii. Dokonca, dnes sa už touto metódou dá zdvihnúť špička padnutého nosa bez operácie, či odstrániť tzv. „gummy smile“, keď je pri úsmeve vidno horné ďasno.

Dajte zbohom vráskam a privítajte žiarivú pleť vďaka mikrobotoxu

Túžite po odstránení vrások, rozžiarení pleti, redukcii rozšírených pórov i akné? Moderná medicína má našťastie riešenie v podobe tzv. mikrobotoxu.

Ako uvádza odborníčka na estetickú medicínu MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.: „ide o patentovaný mikroinječný systém, ktorý je postavený na pozlátených mikroihličkách. Vďaka novému nástroju, ktorý pozostáva z 20 ihiel z 24 karátového zlata, ktoré sú tenšie, ako ľudský vlas, dokážu dodať účinné látky do kože prakticky bez toho, aby ste to pocítili.“ To znamená, že sa nemusíte obávať žiadnej krvi ani modrín.

Podľa individuálnych preferencií sa namieša kokteil účinných látok presne podľa potrieb – či už kyselinu hyalurónovú, pepidy, vitamíny, vlastnú plazmu, alebo botulotoxín. Je to ideálna metóda pre tých, čo sa boja ihiel a bolesti. Ošetrenie trvá približne 10 minút, takže ho môžete absolvovať kedykoľvek. Efekt terapie je viditeľný ihneď a rozvinie sa do jedného týždňa. Vydrží približne 3 mesiace.

Kyselina hyalurónová zabezpečuje hĺbkovú hydratáciu pokožky, zlepšuje pevnosť, pružnosť a hladkosť. Botox je aplikovaný do dermis (nie svalov) redukuje a vyhladzuje vrásky a pomáha zmenšovať póry bez straty mimiky. Rastové faktory zase stimulujú pokožku, zlepšujú hojenie, napríklad po laserovej terapii a pomáhajú udržiavať hladinu kolagénu. Pigmentové redukčné činidlá zabraňujú reakcii melanínu.


Prečítajte si viac odborných vysvetlení na tému estetickej dermatológie od MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD.:

Dermatologička radí, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn, jaziev a rozšírených cievok

Krásna pleť v každom veku: Čo radí skúsená odborníčka?