Epidemiológ z Harvardu: Predpovedanie konca pandémie COVID-19 na leto 2020 nezodpovedá tomu, čo zatiaľ o šírení infekcií vieme

Preventívne opatrenia kvôli koronavírusu budú podľa odborníkov potrebné až do roku 2022, ochorenie COVID-19 by mohlo vymiznúť do 5 rokov.
epidemiológ z Harvardu Marc Lipsitch

zdroj: harvard.edu | Zdroj: Pixabay.com

Vedci z Harvardu v najnovšej štúdií varujú, že v nasledujúcich rokoch môže dôjsť k obnove šírenia COVID-19, a preto môžu byť preventívne opatrenia, ako napr. dodržiavanie povinnej vzdialenosti či karantény, potrebné dlhšie, ako si mnohí myslia.

V článku uverejnenom v časopise Science sa uvádza, že jednorazový lockdown nebude stačiť na to, aby sa pandémia dostala pod kontrolu, a že sekundárne vrcholy pandémie COVID-19 by mohli byť bez ďalších obmedzení ešte nebezpečnejšie, ako súčasné.

Jeden scenár analýzy dokonca predpokladá, že k obnoveniu fungovania krajín môže dôjsť až v roku 2025, ak nebude k dispozícii vakcína alebo účinná liečba.

Infekcie sa šíria, keď existujú dve veci: infikovaní ľudia a náchylní ľudia. Pokiaľ tu nie je nejaká obrovská imunita populácie, o ktorej by sme nevedeli, väčšina populácie je stále náchylná infikovať sa. Predpovedanie konca pandémie na leto 2020 nie je v súlade s tým, čo zatiaľ vieme o šírení infekcií, ” uviedol Marc Lipsitch, profesor epidemiológie na Harvarde a spoluautor štúdie.

Nové účinné spôsoby liečby COVID-19, vakcína alebo zvýšenie kapacity zdravotnej starostlivosti by mohli zmierniť potrebu prísneho fyzického dištancovania.

Podľa článku v časopise Science je však možné, že ak tieto piliére nebudú existovať, bude zrejme potrebné zachovať preventívne opatrenia až do roku 2022.

Vedci ďalej zistili, že celkový počet prípadov COVID-19 v nasledujúcich piatich rokoch a úroveň potrebných preventívnych opatrení zásadne závisia od celkovej súčasnej úrovne infekcie a od toho, či všetci infikovaní získajú imunitu, a ak áno, na ako dlho.

Autori štúdie varovali, že tieto faktory sú veľkými neznámymi a že presná predpoveď dlhodobého vývoja nie je možná.

Ako píše v článku The Guardian, isté však podľa vedcov je, že ak si ľudia vybudujú trvalú imunitu voči novému typu koronavírusu, ochorenie COVID-19 by mohlo zmiznúť do 5 alebo viac rokov po prvom prepuknutí choroby.


Aktuálne k téme COVID-19:

Nová simulácia ukazuje, ako sa koronavírus šíri v uzavretých priestoroch, napr. v obchode s potravinami!

80% pacientov s COVID-19, ktorí sú napojení na pľúcnych ventilátoroch, nakoniec zomiera!