Tisíce pacientov, vyliečených z COVID-19, darovalo svoju krvnú plazmu na výskum liečby!

Doposiaľ neprebehol dostatočný výskum, ktorý by potvrdil, či vyvrátil, účinnosť krvnej plazmy v boji s COVID-19, dopyt po nej je však v súčasnosti vysoký.

Transfúzia krvnej plazmy pre pacientov s COVID-19

Podľa nedávno uverejnenej štúdie National Academy of Sciences, sa desiatim vážne chorým pacientom s COVID-19 v Číne zlepšil zdravotný stav po transfúzii krvnej plazmy od zdravých pacientov, ktorí sa už z choroby vyliečili.

Zatiaľ neprebehol dostatočný výskum, ktorý by umožnil dospieť k záveru, či je transfúzia krvnej plazmy účinnou liečbou COVID-19, no dopyt po krvnej plazme je v súčasnosti vysoký.

V USA vznikla skupina dobrovoľníkov, s názvom Survival Corps, pozostávajúca zo zotavených pacientov z COVID-19, ktorí chcú pomôcť pri výskumoch krvnej plazmy.

Vďaka dobrovoľníckej skupine s viac ako 32 000 vyliečenými pacientmi , sa môže na Kolumbíjskej univerzite uskutočniť klinické testovanie účinnosti krvnej plazmy v boji s COVID-19.

Výskum účinnosti krvnej plazmy ako prostriedku liečby závažných prípadov COVID-19 nedávno ohlásila aj NHS vo Veľkej Británii.

Pándémia COVID-19 nie je prvým prípadom, kedy je krvná plazma od vyiečených pacientov považovaná za možnosť liečby. Využívala sa už aj pri predchádzajúcich koronavírosch SARS a MERS, či pri ebole.

Hľadanie účinného lieku na COVID-19 ja stále v počiatočnom štádiu, ale pod tlakom neutíchajúcej pandémie, napredujú všetky výskumy čo najrýchlejšie.

Na potvrdenie účinnosti krvnej plazmy pri liečbe COVID-19 je stále potrebné vykonať ešte veľa výskumov.


Prečítajte si aj:

Najmenej protilátok na COVID-19 bol zistený u vyliečených mladých ľudí!

Nová simulácia ukazuje, ako sa koronavírus šíri v uzavretých priestoroch, napr. v obchode s potravinami!