Seniori s COVID-19 majú aj tieto atypické príznaky, vysvetľuje geriatrička

Dôvod týchto symptómov, ktoré inak nie sú typické pre ochorenie COVID-19, súvisí podľa geriatričky s tým, ako reaguje starší organizmus na chorobu a infekciu ako takú.
Atypické príznaky COVID-19 u seniorov

Zdroj: Pexels.com

Starší ľudia, infikovaní koronavírusom SARS-CoV-2, majú podľa lekárov aj niekoľko „atypických“ príznakov, čo môže komplikovať odhalenie vírusu a zabezpečenie včasnej a primeranej liečby.

Pri mnohých ochoreniach sa seniori neprejavujú typickým spôsobom, a vidíme to aj v prípade COVID-19,“ uviedla Dr. Camille Vaughan, vedúca oddelenia geriatrie Emory University v Atlante.

Pri ochorení COVID-19 pozorovali u ľudí nad 65 rokov aj tieto atypické príznaky:

  • seniori skoro po infikovaní koronavírusom „neboli sami sebou“
  • môžu spať viac ako obvykle alebo prestať jesť
  • môžu sa zdať nezvyčajne apatickí alebo zmätení, strácajú orientáciu na svoje okolie
  • môžu mať závraty
  • niekedy prestanú hovoriť alebo jednoducho odpadnú

Seniori s COVID-19

Rozpoznanie skorých príznakov je špeciálne pri senioroch extrémne dôležité, nakoľko ak sa COVID-19 nezachytí včas, ich zdravotný stav sa môže rýchlo zhoršiť.

Geriatrička z Atlanty, Dr. Quratulain Syed, opisála pre CNN prípad muža vo veku 80 rokov, ktorého liečila v polovici marca.

V priebehu niekoľkých dní tento pacient, ktorý mal srdcové choroby, cukrovku a stredne závažné poškodenie kognitívnych funkcií, prestal chodiť, začal mať problémy s únikom moču a bol letargický.

Nemal však horúčku, ani kašeľ a jeho jediným respiračným príznakom bolo kýchanie. Starší muž zavolal na tiesňovú linku dvakrát. Obaja záchranári skontrolovali jeho vitálne funkcie a vyhlásili, že je v poriadku.

Po ďalšom znepokojujúcom volaní od mužovej manželky, geriatrička trvala na tom, aby bol pacient prevezený do nemocnice, kde bol neskôr muž pozitívne testovaný na COVID-19.

Ďalší prípad seniora s COVID-19, opisuje Dr. Anthony Perry, docent geriatrického lekárstva na Rush University Medical Center v Chicagu. CNN porozprával o 81-ročnej žene s nevoľnosťou, zvracaním a hnačkou, ktorá bola pozitívna na COVID-19.

Zoznam atypických príznakov u starších pacientov s COVID-19

Doteraz boli správy o takýchto prípadoch neoficiálne. Niekoľko lekárov sa však snaží zhromažďovať systematickejšie informácie.

Napr. vo Švajčiarsku zostavila Dr. Sylvain Nguyen, geriatrička z nemocničného centra Univerzity v Lausanne, zoznam typických a atypických príznakov u starších pacientov s COVID-19 do pripravovaného vydania Revue Médicale Suisse.

Na zozname atypických príznakov sú zmeny obvyklého stavu pacienta, delírium, pády, únava, letargia, nízky krvný tlak, bolestivé prehĺtanie, mdloby, hnačky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha a strata čuchu a chuti.

Údaje pochádzajú z nemocníc a domovov dôchodcov vo Švajčiarsku, Taliansku a Francúzsku.


Prečítajte si aj:

13 preventívnych opatrení proti koronavírusu, ale aj chrípke, ktoré odporúča imunologička

80% pacientov s COVID-19, ktorí sú napojení na pľúcnych ventilátoroch, nakoniec zomrie!