Veľká Británia začala testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch! Už na jeseň by sa mohlo hromadne očkovať, hovoria optimisti

Základom metódy, ktorú začali vedci z Oxfordu skúšať na konci minulého týždňa, je zaočkovanie vzorky vyše 800 dobrovoľníkov dvomi verziami vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2.
Veľká Británia začala testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch

Zdroj: Pexels.com

Dobrovoľníkov očkujú dvoma verziami vakcíny

O prelom v získaní vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 sa pokúšajú dva nezávislé vedecké tímy, ich úspech však závisí aj na vývoji pandémie.

"Povedala by som, že šance sú tak 80%. Ale skôr, než eventuálne začneme očkovať naprieč populáciou, musíme mať absolútnu istotu. Sme optimistickí," uviedla Sarah Gilbertová, profesorka na Oxfordskej univerzite.

Základom metódy, ktorú začali vedci z Oxfordu skúšať na sklonku minulého týždňa, je naočkovanie vzorky vyše 800 dobrovoľníkov dvomi verziami vakcíny.

Skutočnú injekciu, teda takú, ktorá obsahuje ChAdOx1 nCoV-19 založenú na neškodnom modifikovanom šimpanzom vírusu, ale dostane len polovica z nich.

Druhaj polovici vmiešajú do tela "prázdnu injekciu", teda bez účinnej látky. Účastníci testovania pritom nebudú vedieť, do akej skupiny patria.

Vedci budú následne sledovať, či v priebehu nasledujúcich týždňov nastane výrazný rozdiel v šírení nákazy koronavírusu.

Problém ale môže nastať, ak by pandémia COVID-19 medzitým vo Veľkej Británii z väčšej časti odznela. Rozdiely medzi oboma skupinami by potom sotva mohli byť viditeľné.

Z tohto dôvodu majú pri testovaní vakcíny prednosť dobrovoľníci z radov zdravotníckych pracovníkov. U nich je totiž vzhľadom k ich profesii vyššiu pravdepodobnosť, že sa koronavírusom v budúcnosti skutočne nakazia.

Optimistické scenáre vedcov

Podobný porovnávací prístup ako vedci z Oxfordu volí aj druhý vedecký tím v Spojenom kráľovstve, pokúšajúci sa vyvinúť vakcínu proti koronavírusu.

Ten pracuje pod hlavičkou Národnej zdravotnej služby (NHS), testuje na väčšej vzorke ľudí zo štyroch rôznych oblastí. Za účasť v experimente ponúka NHS dobrovoľníkom aj finančnú odmenu.

Najoptimistickejšie scenáre kolujúce vo vedeckej komunite počítajú s tým, že v prípade priaznivých porovnávacích výsledkov, by vakcína proti koronavírusu mohla byť k dispozícii už tento rok na jeseň.

Epidemiológ, a hlavný poradca britskej vlády pre oblasť zdravotníctva, Chris Whitty, s tým ale skôr nepočíta.

"Musíme byť realisti. Zatiaľ sa budeme musieť spoľahnúť na iné opatrenia, a to spoločenského charakteru, "zmienil poradca.

"Spoločenským opatreniami" myslí najmä zákazy zhromažďovania väčšieho počtu ľudí na malom priestore a súvisiace obmedzenia voľného pohybu.

Opatrenia by podľa Whittyho mohli vo Veľkej Británii trvať ešte mnoho mesiacov, ak skúšky možných vakcín nedopadnú podľa predstáv.


Aktuálne k téme:

Epidemiológ z Harvardu: Koniec pandémie COVID-19 zrejme v lete nebude

Výzva lekárov Karlovej univerzity: je nutné čo najskôr konať a urýchliť návrat k normálnemu životu!