Nadmerné pitie kávy môže spôsobiť nepríjemné ochorenia, odhalila nová štúdia. Viete, koľko šálok kávy denne odporúčajú odborníci?

Patrí k najviac konzumovaným nápojom na svete, každý deň vypijú ľudia po celom svete približne tri miliardy šálok kávy. Jej nadmerná konzumácia môže však negatívne pôsobiť na naše zdravie a prispieť k vzniku ochorení.
Nadmerné pitie kávy môže spôsobiť nepríjemné ochorenia

Zdroj: Pexels.com

Kapučíno, latté alebo „turek“, jedným slovom káva, patrí k najbežnejšie konzumovaných nápojom na svete. Ale to, či je dobrá alebo zlá pre naše zdravie, sa pomocou genetiky pokúsila objasniť štúdia austrálskeho Centre for Precision Health, ktorú uverejnil portál Science Daily.

Štúdia, vôbec ako prvá na svete, na základe genetiky ukazuje, že nadmerná konzumácia kávy môže negatívne poôsobiť na naše zdravie.

Vedci využili údaje od viac ako 300 000 účastníkov, pričom skúmali súvislosti medzi obvyklou konzumáciou kávy s genetickým vybavením a celým radom chorôb.

V predchádzajúcom výskume, ktorý uskutočnila odborná genetická epidemiologička profesorka Hyppönen a jej tím, tiež prišli na počet šálok kávy denne, ktoré sú považované za hornú hranicu bezpečnej spotreby.

Denne by ste si tak podľa vedcov mali dopriať max.6 šálok kávy.

Celosvetovo pijeme každý deň približne tri miliardy šálok kávy, takže myslím , že má zmysel preskúmať jej pozitívne, aj negatívne účinky na naše zdravie,“ hovorí profesorka Hyppönen.

Príliš veľa kávy môže zvýšiť riziko osteoartritídy, artropatie aj obezity

Profesorka tiež vysvetlila, prečo je jej výskum takým svetovým unikátom.

Účinky spotreby kávy sa zvyčajne skúmajú pomocou observačného prístupu, pri ktorom sa porovnávajú osoby, ktoré nepijú kávu. To však môže priniesť zavádzajúce výsledky. V našej štúdii sme použili genetickú analýzau na zistenie skutočných účinkov konzumácie kávy, " vysvetľuje genetická epidemiologička.

Tím vedcom zistil, že príliš veľa kávy môže zvýšiť riziko osteoartritídy, artropatie (ochorenie kĺbov) a obezity.

Pre ľudí s rodinnou anamnézou osteoartritídy alebo artritídy alebo pre tých, ktorí sa obávajú rozvoja týchto ochorení, by tieto výsledky mali pôsobiť ako varovný prst, " dodáva autorka štúdie.

Aj keď sú tieto výsledky v niektrorých oblastiach zdravia znepokojujúce, pokiaľ ide o všeobecnú spotrebu kávy, správou, ktorú by sme si mali vždy pamätať, je podľa profesorky, konzumácia kávy s mierou.


Mohlo by vás zaujímať:

6 chýb, ktoré robíte pri pití kávy!

Vedci majú vzorec na prípravu lepšieho espressa! Stačí menej kávy a viac matematiky