Platia nové pravidlá pre nosenie rúšok! Pozrite si, ako nosenie rúšok pomohlo nášmu mentálnemu zdraviu

Slovensko prešlo do 4.fázy uvoľňovania opatrení, zmierňujú sa aj pravidlá pre nosenie rúšok vonku, aj vnútri. Pre koho platia výnimky a ako nám obyčajné rúška pomohli počas pandémie s našim mentálnym zdravím?
Rúško pomáha mentálnemu zdraviu

Zdroj: Pexels.com

Vzhľadom na zlepšenie epidemiologickej situácie a prechod do 4.fázy uvoľňovania opatrení, ÚVZ SR rozšíril aj výnimky pri nosení rúška. Nové pravidlá platia od stredy 20. mája 2020.

V exteriéri nebudú musieť nosiť rúško:

  • osoby nežijúce v jednej domácnosti, ktoré sa od seba nachádzajú 5 metrov a viac
  • osoby žijúce v jednej domácnosti, ak ich vzdialenosť od iných osôb je 5 metrov a viac

Uvoľnené pravidlá v nosení rúšok platia aj pre:

  • pedagogických zamestnancov alebo odborných zamestnancov (napr. asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg) v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu
  • žiakov základnej školy v interiéri a exteriéri školy v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu
  • deti v interiéri a exteriéri materskej školy a jaslí
  • osoby pri výkone športu na vnútorných či vonkajších športoviskách
  • fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania

Z ochrannej pomôcky módny trend

V niektorých kultúrach je považované nosenie rúška za spoločenskú normu. V Číne, Japonsku a Južnej Kórei nosia obyvatelia rúška či respirátory na zníženie rizík spojených so znečistením ovzdušia.

Pandémia COVID-19 však priniesla celosvetové nosenie rúšok. Z ochrannej pomôcky pred šírením vírusu sa stal módny trend a zrazu nebolo hanbou mať rúško, ale naopak ho nemať.

Spočiatku diskutovanú otázku, či rúško naozaj bráni šíreniu koronavírusu zdopovedali vedci, no zaujímavým poznatkom je aj to, že rúško okrem fyzického zdravia, pomáha aj tomu mentálnemu.

Ako nosenie rúška pomáha mentálnemu zdraviu?

1. Pomáha nám so strachom z neznámych rizík

S rizikami, s ktorými sa stretávame pravidelne, sa nám darí vysporiadať. Možno jazdíte autom každý deň a pravdepodobne vôbec necítite strach, keď sa si sadáte za volant.

Ako píše portál Business Insider, podľa štatistík je riadenie auta veľkým rizikom a existuje šanca zhruba 1:103, že zomriete pri autonehode. Tento risk nás nedesí, pretože podstupujeme už známe, denne zažívané, riziko.

Koronavírus SARS-Cov-2 bol pre všetkých jednou veľkou neznámou a v mnohých oblastiach stále je. Je nám teda prirodzene nepríjemné riziko, že sa ním nakazíme.

Preto siahame po jednej zo zatiaľ najviac dostupných zbraní proti jeho šíreniu, po ochrannom rúšku.

2. Znižuje našu úzkosť

Úzkosť súvisí s rizikom. Ak sa cítime veľmi znepokojení, myslíme si, že niečo musí byť skutočne riskantné. Ak dokážeme zmierniť túto úzkosť, presvedčíme sa, že úroveň rizika, ktorej čelíme, je o niečo nižšia.

Možno zistíte, že aj obyčajné nosenie rúška, vám dodáva trochu pokoja.

3. Pomáha nám s „ilúziou kontroly“

Keď sa niečoho obávame, zúfalo sa snažíme získať pocit kontroly nad situáciou. Ide o jav, ktorý psychológovia nazývajú „ilúziou kontroly“.

Štúdie napríklad ukazujú, že ľudia si myslia, že majú väčšiu šancu na výhru v lotérii, keď si vyberú svoje vlastné čísla, ako keby im čísla vybral počítač.

Aj keď sú čísla vyberané náhodne, ľudia s väčšou pravdepodobnosťou predpokladajú, že väčšia kontrola (výber vlastných čísel) zvyšuje ich šance na úspech.

Pokiaľ ide o koronavírus, väčšina z nás pravdepodobne cíti alebo cítila, že máme nad ním malú kontrolu. Nosenie rúška na tvári je alebo bol jedným zo spôsobov, ako sa presvedčiť, že nad koronavírusom máme určitú kontrolu.


Mohlo by vás zaujímať:

Ťahajú vás pri nosení rúška gumičky? Skúste tento jednoduchý trik a problém je vyriešený!

Daj si červené rúško a chráň svoje srdce!