Antikoncepcia ovplyvňuje hladiny “hormónu lásky”, tvrdí nová štúdia vedcov. 6 faktov o antikoncepcii, ktorá vás zaručene prekvapia!

Milióny žien po celom svete užívajú antikoncepciu, robia to však s vedomím, že existuje množstvo vedľajších účinkov.
antikoncepcia ovplyvňuje hladiny hormónu lásky-oxytocínu

Zdroj: Pixabay.com

Zmeny nálad pri užívaní antikoncepcie

Hormonálna antikoncepcia dala ženám príležitosť kontrolovať svoje sexuálne a reprodukčné zdravie a zohráva dôležitú úlohu pri slobodnom rozhodovaní žien.

Milióny žien po celom svete užívajú antikoncepciu, robia to však s vedomím, že existuje množstvo súvisiacich vedľajších účinkov.

Nová štúdia publikovaná v Nature’s Scientific Reports poukázala na možnú príčinu emocionálnych zmien u žien užívajúcich antikoncepciu a súvis s dopadom na hladiny tzv. hormónu lásky- oxytocínu.

Oxytocín je hormón, ktorý sa prirodzene nachádza v tele a je vylučovaný počas sociálnych podnetov a vytváraní spojení, čím sa posilňuje sociálne správanie. Naša štúdia po prvýkrát predstavuje dôkaz o zmenách hladín oxytocínu v reakcii na antikoncepciu, a vysvetľuje mechanizmus, ktorým niektoré ženy zažívajú zmenu nálad, ” uviedol autor štúdie profesor Michael Winterdahl z Aarhus University v Dánsku.

Analýzou vzoriek krvi 185 mladých žien z USA vedci zistili, že ženy, ktoré užívajú antikoncepčné tabletky, majú výrazne vyššiu hladinu oxytocínu ako ženy, ktoré ju neužívajú.

Aj keď sa v minulosti ukázalo, že oxytocín zmierňuje úzkosť, stála a nemeniaca sa prítomnosť tohto hormónu v krvi by podľa vedcov mohla mať negatívny vplyv na emocionálny život ženy.

"Neustále zvýšená hladina oxytocínu môže znamenať, že hormón nie je vylučovaný rovnakým dynamickým spôsobom ako za normálnych podmienok. Práve tieto dynamiky sú dôležité pre náš emocionálny život. Toto môže vysvetľovať, prečo sú pocity, ako blízkosť, pripútanosť a láska, u niektorých žien, ktoré užívajú antikoncepciu, vnímané inak, “ vysvetlil autor štúdie.

Kolísaním hladín oxytocínu medzi rôznymi druhmi antikoncepcie a pri dlhodobejšom používaní, sa budú musieť zaoberať ešte ďalšie výskumy.

Tieto nové poznatky však môžu pomôcť vysvetliť, prečo niektoré ženy zažívajú zmeny nálady pri užívaní hormonálnej antikoncepcie.

6 prekvapivých faktov o antikoncepcii

  • Antikoncepčné tablety boli prvýkrát uvedené na trh v roku 1957 a mali slúžiť na odstránenie problémov pri menštruácii. Na ich obale bolo však aj varovanie, že môže zabrániť počatiu. V priebehu dvoch rokov až pol milióna žien užívalo tieto tabletky práve kvôli ich “vedľajším” účinkom.

  • Americkí vedci zistile, že hormonálna antikoncepcia mení aj štruktúru mozgu. V štúdii zistili, že ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu zloženú z hormónov estrogén a progesterón, majú menší hypotalamus (časť mozgu) v priemere až o 6%.

  • Globálne najpoužívanejšou formou antikoncepcie je kondóm. Na druhom mieste sú antikoncepčné tabletky.

  • Vedci neustále vyvíjajú nové druhy antikoncepcie, tím Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vyvinul antikoncepčnú kapsulu, ktorú stačí užiť len raz do mesiaca. Je v tvare šesťramennej hviezdy potiahnutej želatínou.

  • Zmena hladiny hormónov v dôsledku užívania antikoncepcie môže ovplyvniť aj čuch ženy. Vône či pachy majú pritom značný vplyv na to, kto nás priťahuje. Náš čuch teda zohráva dôležitú úlohu aj pri výbere párov.

  • Vedci objavili progesterón, hlavnú zložku antikoncepčnej tabeltky, v králikoch v roku 1928. Zatiaľ čo vedci okamžite pochopili jeho potenciál, progesterón sa pôvodne mohol extrahovať iba zo zvierat, čo bol nákladný proces. Až v roku 1943 objavili vedci alternatívny zdroj progesterónu- priadze. Divoká mexická priadza, Annona purpurea, poskytla veľké množstvo prekurzorov progesterónu, čo umožňovalo lacnú hromadnú výrobu.


Prečítajte si aj:

Núdzová antikoncepcia – čo o nej treba vedieť?

5 krokov, ktoré by ste mali dodržať, ak chcete vysadiť antikoncepciu