Vedeli ste, že vašu imunitu ovplyvňuje psychika?

Psychika, duša alebo duševné zdravie, nech si to už pomenujeme akokoľvek sa významným spôsobom podieľa na množstve telesných funkcií. Imunita je jednou z nich. Často hlavne ľudia s diagnostikovanou depresiou majú problém s imunitou a zníženou tvorbou melatonínu.
vedeli ste, ze psychika ovplyvnuje zdravie

Zdroj: Unsplash.com

Ako teda psychika ovplyvňuje imunitu?

Ako bolo spomenuté vyššie pri depresiách alebo aj iných ťažšších psychických stavovoch alebo pri dlhodobom strese zhačne mať telo problém s tvorbou melatonínu. Tento hormón je zodpovedný za tvorbu imunitných buniek (resp. ich ovplyvňuje) T- lymfocytov. Melatonín priamo ovplyvňuje týmus, ktorý stojí za tvorbou uvedených buniek. A tušili ste že je to aj naopak? Ak má človek zníženú imunitu, môže byť melancholický, trpieť zlou náladou či nechuťou do života.

Štyri kľúčové tipy, ako zlepšiť imunitu cez psychiku

1. Pohyb

Snáď tisíc krát opomínaný fakt, že šport vám jednoducho prospieva nielen po fyzickej stránke ale po duševnej. Prečo sa to teda stále musí pripomínať a stále je množstvo ľudí, ktorý sa tým neriadia? Tak či onak, správne pohybové cvičenie, primeraná záťaž a časté opakovanie vám zvyšujú tvorbu sérotonínu - teda hormónu šťastia.

Preferujú sa kardio športy ako je beh, plávanie či rýchla chôdza. Silové cvičenia nie sú práve tie, po ktorých by ste tento efekt mohli pociťovať. To však neznamená že nemajú svoje výhody. Dôležité je pri cvičení dosiahnuť tepovú frekvenciu aspoň nad 100 úderov/min, ideálne aj viac.

V kombinácii s dychom, ktorý je samozrejme nevyhnutý, výborne eliminujú aj stres či napríklad úzkosť.

2. Spánok a oddych

Doprajte si dosť času na kvalitný spánok. Tí, čo ho majú dostatok sú podľa viacerých štúdií oveľa odolnejší voči výkyvom vo svojom psychickom zdraví. Je tiež zaujímavé, že ľudia so psychickými poruchami oveľa častejšie trpia nekvalitným spánkom a zase tí čo ho majú málo, sú k nim náchylnejší.

Nevýhodou je, že či už z jednej alebo z druhej strany sa môžete dostať do začarované kruhu, z ktorého je následne ťažký únik. Pre lepší spánok vyskúšajte tieto jednoduché tipy:

  • pred spaním vždy dostatočne vetrajte
  • vyhýbajte sa obrazovkám a modrému svetlu z nich
  • neriešte pred spaním ťažké úlohy
  • vyhýbajte sa používaniu bieleho svetla v domácnosti a hlavne v spálni
  • skúste si dať prírodné produkty pred spaním

3. Buďte sexuálne aktívny

Sexuálny akt je výborným zdrojom pohody a uvoľnenia. Darmo, už po 10 minútovom sexe sa vám uvoľní toľko endorfínov, ktorý by ste získali po cca pol hodinovom behu. Ďalším benefitom je ľahšie zaspávanie a kvalitnejší spánok. A ako sme už vyššie uviedli, ten zase vedie k odolnejšej psychike. Dobrý spánok aj v rámci sexuálnej aktivity podporuje nielen libido, ale aj pomáha pri erektilnej dysfunkcii u mužov.

Dôležitá je aj pravidelnosť rovnako ako pri športe. Nestačí raz za mesiac, buďte aktívny a navodzujte si príjemné chvíle s partnerom tak, aby ste sa mohli ,,zblížiť,, aj niekoľko krát do týždňa.

4. Odstráňte zdroje stresu

Stres náš každodenný - všetci ho poznáme, všetci ním trpíme. Stres je naneštastie niečo ako moderná civilizačná choroba, ktorá zo sebou prináša množstvo problémov s každodenným fungovaním. Stres ovplyvňuje psychiku, môže byť napríklad spúšťačom tetánie, ktorá síce nie je vyslovene psychickým ochorením ale môže byť psychosomatického pôvodu. Ničí spánok, znehodnocuje sexuálny akt hlavne u mužov, znásobuje metabolickú zaťaž a množstvo ďalšieho.

Vyskúšajte aspoň niektoré rady a odstráňte stresory zo svojho okolia:

  • majte vždy upratané - malo vecí=menšia nervozita
  • buďte pravidelný - rovnako vstávajte, rovnako jedzte, rovnako oddychujte..
  • pite menej kávy, menej fajčite hlavne v strese
  • organizujte si prácu, ale nie úplne do detailov