Depresiou trpí na Slovensku každý pätnásty človek! 5 mýtov o depresii, ktorým neverte + užitočné linky prvej pomoci a online poradní

Pandémia COVID-19 ovplyvnila aj psychické zdravie ľudí, lekári zaznamenávajú nárast žiadostí o hospitalizácie na psychiatrických oddeleniach. Okrem zvyšujúceho sa počtu nových prípadov však registrujú aj zhoršenie stavu u existujúcich pacientov s depresiou, ale aj s inými duševnými ochoreniami.
Pandémia koronavírusu priniesla zvýšený počet nových prípadov, ale aj zhoršenie stavu u už liečených pacientov s depresiou.

Zdroj: Pixabay.com

Depresia je vážne ochorenie a na Slovensku ňou trpí každý pätnásty človek. Napriek tomu je ako ochorenie na Slovensku stále podceňovaná.

Mnoho ľudí ju považuje za bežnú súčasť života a dostatočne sa nehovorí o tom prečo a kedy je potrebná liečba. Výsledkom je, že diagnostikovaný a adekvátne liečený je v priemere iba 1 z 5 ľudí.

Podľa WHO sa v tomto roku depresia stane druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti vo svete, celosvetovo trpí depresiou 322 miliónov ľudí, pričom častejšie ide o ženy a všeobecne sa najviac vyskytuje vo vekovej skupine 30 – 40 rokov.

Pandémia koronavírusu priniesla zvýšený počet nových prípadov, ale aj zhoršenie stavu u už liečených pacientov s depresiou.

Príčinou je havne sociálna izolácia, ktorá pacientom bráni navštevovať svojho psychiatria v ambulancii alebo absolvovať psychoterapiu. Pomoc sa však dá vyhľadať aj na diaľku.

Na Slovensku máme kvalitné linky prvej pomoci, ako aj viaceré online poradne. Rovnako je možné absolvovať psychoterapiu online, alebo kontaktovať svojho lekára telefonicky. Dôležité je, aby pacient vyhľadal odbornú pomoc,” hovorí MUDr. Matúš Virčík, z OZ No more stigma Slovensko.

Linky prvej pomoci a online poradne pre ľudí s psychickými problémami

5 mýtov o depresii, ktorým neverte

Mýtus 1: Depresia prejde sama

Pravdou je , že vo väčšine prípadov depresia sama od seba neodznie. Ak sa nelieči, môže trvať niekoľko mesiacov až rokov. Pokiaľ jej príznaky pretrvávajú dlhodobo, môžu viesť až k úplnej izolácii človeka a zhoršeniu jeho zdravotného stavu.

Mýtus 2: Ak majú depresiu rodičia, bude ju mať aj dieťa

Je pravda, že ak sa v rodine vyskytla depresia, pravdepodobnosť, že sa táto psychická porucha vyvinie aj u potomkov, je vyššia. Neznamená to však, že je to automatické. Dôležitá je prevencia a zamerať sa na faktory, ktoré sa dajú ovplyvniť.

Mýtus 3: Stačí ísť na dovolenku a depresia zmizne

Faktom je, že ľudia, ktorí trpia depresiou, nevedia načerpať energiu z dovolenky či víkendového oddychu. Naopak, takéto aktivity, ktoré by ich bežne tešili, ich môžu ešte väčšmi vyčerpať a ešte zhoršiť ich stav.

Mýtus 4: Deti depresiu nemávajú

U detí pred pubertou sa výskyt depresie odhaduje na 1 až 2%, u dorastencov na 4 až 5%. Depresiu tiež nemusí vyvolať konkrétna udalosť.

Mýtus 5: Človek s depresiou musí vyzerať smutne

Práve naopak, človek trpiaci depresiou sa môže tváriť sebavedomo a usmievať sa, zvnútra ho však požiera pocit smútku. Človek s ľahšou formou depresie si ani nemusí uvedomovať, že má zdravotný problém. Môže si dokonca myslieť, že je súčasťou jeho povahy.


Prečítajte si tiež:

10 otázok o depresii, odpovedá psychológ

Spoznajte rozdiel medzi depresiou a melanchóliou


Carie

Nechapem preco su len linky dovery pre takychto ludi, ludia so socialnou fobiou nikdy nenajdu silu tam zavolat. Pre nich by bol vhodnejsi chat ale ten je len pre mladych. Stari ale tiez vselicim trpia a potrebuju pomoc. Pre nich nic nie je.