Rušia sa nákupné hodiny pre seniorov, nové pravidlá pre nosenie rúšok, reštaurácie, obchody aj hranice. Ďalšia vlna uvoľnených opatrení k nám dorazí už zajtra!

Voľnejšie sa bude dýchať nielen nám, ale aj obchodníkom, prevádzkarom reštaurácií, športovísk, fitnesscentier, kín a divadiel.
nákupné hodiny pre seniorov sa rušia

Zdroj: Pexels.com

Po pondelkovom stretnutí konzília epidemiológov oznámil premiér Igor Matovič ďalšie uvoľňovanie protipandemických opatrení.

Voľnejšie sa bude dýchať nielen nám, ale aj obchodníkom, prevádzkarom reštaurácií, športovísk, fitnesscentier či welnessov.

Od stredy, 3.6.2020, nastávajú tieto zmeny:

  • Rúško na verejnom priestranstve nemusí mať človek ak je od iných ľudí vzdialený aspoň dva metre, nosenie na hromadných podujatiach a vnútri budov, ostáva naďalej povinné.
  • Rušia sa vyhradené nákupné hodiny pre seniorov v obchodoch.
  • Zelenú dostali aj vnútorné športoviská, vrátane fitnescentier, prírodné aj umelé kúpaliská, welness, vrátne hotelových welness, kúpele, masáže, kasína, ale aj vnútorné priestory botanických a ZOO záhrad.
  • Územím Slovenska môžu bez zastavenia prejsť aj občania štátov Európskej únie, ktorí sa vracajú do krajiny, v ktorej majú občianstvo.
  • V obchodoch, či reštauráciách, teda všetkých vnútorných prevádzkach, môže byť väčší počet ľudí na metre štvorcové, po novom bude stačiť 10 metrov štvorcových na osobu.
  • V prípade reštaurácií a ostatných podnikov verejného stravovania sa ruší obmedzený počet ľudí pri jednom stole.
  • Otváracie hodiny prevádzok už nebudú striktne dané do 22:00, ale podľa toho ako si to nadstavia obce a mestá.
  • Na kultúrnych podujatiach ako sú divadlá, kiná či koncerty sa zavádza namiesto dvojmetrových rozstupov, tvz. šachovnicové sedenie, čím sa zvýši počet ľudí, ktorí môžu byť na podujatí.
  • Otvárajú sa denné stacionáre pre klientov do 62 rokov.

Uvoľnenie opatrení sa týka aj hraníc

Na územie Slovenskej republiky môžu po novom, od 2.6.2020 od 7:00 bez povinnosti domácej a štátnej karantény a bez preukázania sa negatívnym testom, prísť na najviac 48 hodín nielen osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Českej republike a Maďarskej republike - uvoľnenie opatrení sa bude týkať aj tých, ktorí sa na území Českej republiky, respektíve Maďarsku zdržiavajú," uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Potrebnými dokladmi môže byť napríklad preukaz o zdravotnom poistení, nájomná zmluva, pracovná zmluva, dohoda o vykonaní práce, potvrdenie od zamestnávateľa, list vlastníctva k nehnuteľnosti určenej na bývanie, živnostenský list, potvrdenie o platbe inkasa, potvrdenie o zriadení účtu v banke, poistná zmluva.


Ďalšie aktuálne správy:

Detskí lekári varujú: Deti mladšie ako 2 roky by rúška nosiť nemali!

Zubné ambulancie začínajú ošetrovať pacientov v bežnom režime. 4 dôležité zásady, ktoré dodržujte pri návšteve zubára!