Chcete znížiť riziko vzniku cukrovky? Vedci odporúčajú zaradiť do jedálnička tieto potraviny!

Nový výskum v USA priniesol zistenie, že konzumácia vysoko kvalitných sacharidov, ako sú celozrnné výrobky, je zrejme spojená s nižším rizikom cukrovky 2. typu.
Ak chcete znížiť riziko vzniku cukrovky, do jedálnička zaraďte celozrnné potraviny.

Zdroj: Flickr.com

Tuky a bielkoviny nahraďte sacharidmi

Štúdie vedcov z Erasmus University Medical Center a Harvard T.H. Chan School of Public Health sa zúčastnilo vyše 90-tisíc žien a 40- tisíc mužov.

Vedci zistili, že keď účastníci nahradili kalórie z nasýtených mastných kyselín, mononenasýtených tukov, polynenasýtených tukov, živočíšnych bielkovín a rastlinných bielkovín vysoko kvalitnými sacharidmi, ukázalo sa, že ich riziko vzniku cukrovky 2. typu je nižšie.

Tieto výsledky zdôrazňujú dôležitosť rozlišovania medzi vysoko a nízkokvalitnými sacharidovými zdrojmi pri skúmaní rizika cukrovky,“ uviedol vedúci výskumného tímu Kim Braun, PhD.

The Mayo Clinic vysvetľuje, že celozrnné potraviny obsahujú buď celé zrná (príkladom je hnedá ryža), alebo sú mleté na múku, pričom si zachovávajú všetky časti semena (otruby, klíčky a endosperm) a používajú sa ako prísady.

Prečo jesť celozrnné potraviny?

V porovnaní s inými druhmi majú celozrnné výrobky vysoký obsah vlákniny a ďalších dôležitých živín, ako sú vitamíny B, železo, selén, draslík a horčík.

Príkladom celozrnných potravín sú jačmeň, pohánka, bulgur, proso, ovsená múka, alebo výrobky využívajúce celozrnnú múku ako celozrnný chlieb, cestoviny či sušienky.

Celozrnné potraviny sú tiež spájané s nižším rizikom vzniku srdcových chorôb, určitých druhov rakoviny a iných zdravotných problémov.


Prečítajte si aj:

Zoznam vhodných a nevhodných potravín pri cukrovke

20 skvelých potravín pre diabetikov, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cukru v krvi!