Rakovinu kože môžu do veľkej miery ovplyvniť rodičia, až 50 % celoživotnej dávky UV-žiarenia dostávame pred 18. rokom. Toto je 7 príznakov začínajúceho melanómu!

V európskych krajinách sa zvyšuje počet novodiagnostikovaných melanómov každoročne o 5%, pričom vek pacientov stále klesá a výnimkou už nie sú ani detskí pacienti. Za posledných 35 rokov sa výskyt rakoviny kože zvýšil až štvornásobne.
Až 50 % celoživotnej dávky UV-žiarenia dostane človek pred 18. rokom!

Zdroj: Pexels.com

Koža nezabúda

Ku vzniku rakoviny kože prispieva opakované vystavovanie sa slnku už v detskom veku.

Človek dostane až 50 % celoživotnej dávky UV-žiarenia pred 18. rokom života, preto je veľmi dôležité chrániť pred intenzívnym slnečným žiarením najmä deti.

Odhaduje sa, že už jedno spálenie v detstve, ktoré spôsobí pľuzgiere, zdvojnásobuje riziko vzniku melanómu v neskoršom veku. Poškodzovanie kože sa totiž hromadí, ide o tzv. kumulatívny efekt, koža nezabúda.

Len tretina melanómov vzniká z materského znamienka, môže sa vyvinúť aj na úplne zdravej koži.

U mužov sa tento rýchlo metastázujúci nádor vyskytuje najčastejšie na chrbte, u žien na dolných končatinách, čiže na tzv. slnečných terasách ľudského tela. 60 až 90 % melanómov vzniká práve následkom UV-žiarenia, môže sa však vyskytnúť aj na tých častiach kože, ktoré nie sú vystavované slnku, “ zdôrazňuje onkodermatologička z Národného onkologického ústavu MUDr. Desana Borecká.

Príznaky začínajúceho melanómu- abeceda melanómu

Ak máte podozrenie, že vaše znamienko by nemuselo byť v poriadku, nechajte si ho vyšetriť u dermatológa. Pomôcť vám môžu aj tzv. „ABCDEFG kritériá“, ktoré označujú najvýraznejšie charakteristiky začínajúceho melanómu.

  • A označuje asymetriu. Nebezpečné je znamienko, ktoré nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar-

  • B predstavuje ohraničenie, okraj (z anglického border). Pigmentové znamienka môžu byť ostro ohraničené, ale okraj môžu mať aj rozstrapkaný, mnohotvárny. Podozrivé je neostré, akoby rozpité ohraničenie znamienka.

  • C znamená farbu (z anglického colour). Ak má znamienko viacero farebných odtieňov, je potrebné nechať si ho vyšetriť. Zhubné znamienka majú často odtiene hnedej či čiernej farby, môže sa v nich dokonca objaviť červená, biela či modrá farba. Melanómy môžu nielen tmavnúť, ale aj strácať farbu.

  • D značí priemer (diameter) alebo rozmer (dimension). Melanómy majú obyčajne priemer väčší ako 5 mm.

  • E ako elevácia znamená vyvýšenie pôvodne plochého znamienka.

  • F znamená smiešne vyzerajúci nález (funny looking lesion). Melanóm je akýmsi „škaredým káčatkom“ medzi ostatnými znamienkami na tele. Je vždy iný ako ostatné.

  • G označuje rast (growing). Podozrivé je každé znamienko, ktoré rastie.

Melanóm je úplne vyliečiteľný v počiatočných fázach nádorového rastu. Základnou podmienkou úspešnej liečby je preto rozpoznať ho včas!


Prečítajte si tiež:

Všetko, čo potrebujete vedieť o materských znamienkach!

Materské znamienka: ich samovyšetrenie a prevencia pred rakovinou kože