Šťastné partnerské vzťahy znižujú stres a zápal u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka, zistili vedci v novej štúdii. Vzťahy posilňujú nielen emocionálne, ale aj naše fyzické zdravie

Pozitívne, láskyplné a zdravé vzťahy môžu ľuďom pomôcť prekonať aj tie najtemnejšie a najnáročnejšie obdobia života.
Šťastné partnerské vzťahy znižujú stres a zápal u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka

Zdroj: Pexels.com

Partnerské vzťahy môžu pomôcť zmierniť stres a zlepšiť zdravie

Nová štúdia uverejnená v časopise Psychoneuroendocrinology zistila, že takéto vzťahy môžu posilniť nielen emocionálne, ale aj fyzické zdravie.

Podľa štúdie, šťastné partnerské vzťahy znižujú stres a zápal u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka.

V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 139 žien s priemerným vekom 55 rokov, vypĺňali účastníčky dotazník a tiež im boli odobraté vzorky krvi pri troch návštevách: po prijatí (do jedného až troch mesiacov od diagnostikovania rakoviny) a počas dvoch následných kontrol po 6. a 18. mesiacoch od ukončenia liečby.

Jedna časť štúdie skúmala stupeň šťastia, ktoré pociťovali ženy so svojím partnerom, a ich celkovú spokojnosť. Druhá časť hodnotila úrovne stresu žien.

Krvné vzorky sa použili na analýzu úrovní štyroch proteínov, o ktorých je známe, že podporujú vznik zápalu v tele. Zvýšené zápalové procesy v tele môžu tiež zvýšiť riziko návratu rakoviny u tých, ktorí s ňou už úspešne bojovali.

Niektoré ženy, ktoré prežili rakovinu, môžu potrebovať pomoc aj so svojimi partnermi v tomto stresujúcom období, to znamená, že je dôležité, aby časť ich skríningu a liečby brala do úvahy ich vzťah, a prípadne zahrnula aj poradenstvo pre páry, “ uviedla Rosie Shrout, vedkyňa a hlavná autorka štúdie Inštitútu pre výskum behaviorálnej medicíny na Štátnej univerzite v Ohiu

Autorka štúdie tiež podotkla, že pacienti, ktorí prežili rakovinu, by mali hľadať podporu vo vzťahoch. Či už ide o manžela, člena rodiny alebo priateľa, tieto vzťahy môžu pomôcť zmierniť stres a zlepšiť celkové zdravie.


Prečítajte si aj:

Negatívne myslenie zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby, zistili vedci v novej štúdii

Rakovinové bunky sa chránia pred vírusmi zápalom, zistili vedci v novej štúdii. Toto je 10 rizikových faktorov rakoviny skrytých v našej životospráve!