Veľký manuál cestovateľa: Ak cestujete do zahraničia, na návštevu či na dovolenku, tieto pravidlá musíte po prekročení hraníc dodržiavať!

Slováci môžu opäť voľne cestovať do 19 krajín. Mnohé z krajín, s ktorými máme voľné hranice, otvorili, sú zároveň aj obľúbenými dovolenkovými destináciami, nechýba Chorvátsko, Slovinsko či Bulharsko. Potrebujete na prechod hraníc negatívny test na COVID-19? V ktorých krajinách stále platí povinnosť nosiť rúško?
pre cestovateľov: situácia na hraniciach a opatrenia v susedných štátoch

MZV SR | Zdroj: Facebook.com

Slovensko od 10. júna 2020 uvoľnilo opatrenia na hraničných priechodoch a Slováci tak môžu opäť voľne cestovať do 19 krajín.

Môžeme vycestovať a zároveň k nám môžu pricestovať ľudia z Bulharska, Cypru, Česka, Dánska, Estónska, Fínska, Grécka, Chorvátska, Islandu, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Nemecka, Nórska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska.

Ako uvádza na svojom webe Ministerstvo zahraničných vecí, pri návrate z týchto 19 krajín občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a nemusia ani predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie COVID-19.

Mnohé z krajín, ktoré sa pre Slovákov otvorili, sú zároveň aj obľúbenými dovolenkovými destináciami, nechýba Chorvátsko, Slovinsko či Bulharsko.

Pred cestou je však dôležité zistiť si, aké protiepidemiologické opatrenia by ste v konkrétnej destinácii mali dodržiavať. Niektoré štáty stále vyžadujú nosenie rúšok či dodržiavanie sociálnych odstupov a pri porušení nariadení vám hrozia pokuty.

Česko

Občania SR môžu pricestovať do ČR bez udania dôvodu (aj za účelom turistiky) a bez povinnosti preukázať sa negatívnym testom na COVID-19 alebo absolvovania povinnej 14-dňovej nariadenej karantény.

Na cestu si však so sebou pribalte rúška, nemusíte ich nosiť vonku, ale do interiérov verejných priestranstiev by ste bez nich vstupovať nemali.

Nosenie rúšok je stále v ČR povinné v reštauráciách, obchodoch a verejných dopravných prostriedkoch.

Maďarsko

Občania Slovenskej republiky môžu vstúpiť na územie Maďarska bez povinnosti predloženia negatívneho testu na COVID-19 alebo nutnosti karantény.

Slováci tiež môžu využívať medzinárodné letisko Franza Liszta v Budapešti na odlety a prílety.

Medzinárodné letecké spoločnosti v kontexte stále platného Nariadenia vlády Maďarska z 26.marca 2020 a trvajúceho núdzového stavu v Maďarsku, môžu odmietnuť „boarding“ zahraničných cestovateľov, vrátane slovenských, pri letoch resp. medzipristátiach, ktoré smerujú do Budapešti

MZV SR občanov Slovenskej republiky odporúča** preveriť si u leteckých spoločností, či im bude umožnený nástup** na palubu lietadla.

V Maďarsku naďalej platí povinnosť nosiť rúško vo verejnej doprave, na trhoviskách, v obchodoch či nákupných strediskách a iných uzavretých verejných priestranstvách.

Rakúsko

Do Rakúska môžete taktiež vstúpiť bez hraničnej kontroly, nepotrebuje ani negatívny test na COVID-19. Naši susedia tiež vyžadujú nosenie rúška vo verejnej doprave a interiéroch verejných priestorov, vrátane obchodov.

Letisko Schwechat začalo od 15. júna 2020 postupne obnovovať svoje pravidelné letecké linky spoločnosť Austrian Airlines, Laudamotion a Wizzair.

Občania SR môžu tiež vlastným autom odviesť cestujúcu osobu na letisko Schwechat alebo ísť vyzdvihnúť občana SR, alebo osobu s platným pobytom v SR na letisko a vrátiť sa.

Poľsko

Poľsko od 13. júna 2020 zrušilo kontroly na vnútorných schengenských hraniciach. Vstup do Poľska je možný bez povinnosti absolvovania domácej karantény v Poľsku, či preukázania sa negatívnym testom na COVID-19.

Slovensko však s Poľskom nemá voľné hranice, stále platí povinnosť preukázať sa príslušníkovi Policajného zboru SR pri hraničnej kontrole dodržanie lehoty 48 hodín.

Občania SR zdržiavajúci sa v Poľsku dlhšie ako 48 hodín sú na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR povinní predložiť negatívny test na COVID-19 a následne kontaktovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Aj v Poľsku zostáva v platnosti povinnosť nosiť rúško v prostriedkoch hromadnej dopravy, obchodoch či na úradoch.

Medzinárodná letecká doprava z Poľska v rámci EÚ sa obnovila 16. júna 2020. Vstup do Poľska z územia Slovenskej republiky je možný aj mimo hraničných priechodov Trstená-Chyžné a Vyšný Komárnik-Barwinek.

Chorvátsko

Do Chorvátska môžu Slováci cestovať bez obmedzení. MZV SR však občanom SR odporúča pred cestou vyplniť online formulár na stránke entercroatia, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/prechodu cez hranice.

V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je k dispozícii aj v slovenskom jazyku.

Nosenie rúšok v Chorvátsku je zatiaľ len odporúčané, ale v súvislosti s nástupom turistickej sezóny sa uvažuje aj nad zavedením ich povinného nosenia.

Ak si potrebujete overiť podmienky pri cestovaní do inej krajiny, urobte tak na oficiálnom webe MZV SR.


Prečítajte si aj:

Virologička Soňa Peková: Ľudia by tento rok mali dovolenkovať radšej doma

Pozrite si súhrn ďalších uvoľnených opatrení na Slovensku!