Čo by mal obsahovať darčekový kôš plný zdravia?

Pri gratulácii k narodeninám oslávencovi zvyčajne prajeme veľa šťastia, lásky, úspechov, peňazí... No najmä zdravie, a nech sa dožije ešte najmenej sto rokov. Vždy vhodným darčekom je pekne naaranžovaný kôš s rôznymi dobrotami. Chcete k zdraviu a dlhovekosti oslávenca prispieť? Pozrite sa, čo by v darčekovom koši rozhodne nemalo chýbať.
co by mal obsahovat zdravy darcekovy kos?

Zdroj: Pixabay.com

Veľmi vkusné darčekové koše pre mužov i ženy sa dajú objednať už hotové, resp. vám ich na objednávku urobia. Ak máte možnosť voľby, alebo ak sa do aranžovania darčekového koša pustíte sami, mal by obsahovať čokoládu, med, kávu, fľašu kvalitného vína alebo oleja, čaj a malé prekvapenie.

Samozrejme, jeho obsah treba prispôsobiť človeku, pre ktorého je určený. Abstinentovi dobrú službu vínom nespravíte, a platí to aj pre tehotnú ženu. Podobne je to aj v prípade medu a alergii naň. A ak niekto nepije kávu, môže ju tak nanajvýš ponúknuť návšteve alebo podarovať ďalej. Prečo sa uvedené potraviny (alebo skôr pochutiny) a nápoje nachádzajú na popredných miestach v rebríčku jedál dlhovekosti?

Horká čokoláda

Hovorí vám niečo meno Jeanne Louise Calmentová? Táto Francúzka sa dožila úctyhodných 122 rokov, 5 mesiacov a 14 dní. Do svojej stovky jazdila na bicykli a v 117 rokoch prestala fajčiť. Ale pozor, dovtedy fajčila maximálne dve cigarety denne a nie viac! Rada si dopriala pohár portského vína, na seba natierala a konzumovala olivový olej a... Týždenne zjedla 1 až 2 kg čokolády! Zdroje nespomínajú, či bola biela, mliečna alebo horká. Ale odborníci na zdravie a výživu sa zhodujú v tom, že posledná možnosť je najzdravšia. Pred nadmernou konzumáciou čokolády varujú.

Kvalitná horká čokoláda obsahuje najmenej 80 % kakaa. Kakao je zdrojom mnohých zdraviuprospešných látok, vrátane minerálov a antioxidantov. Denná dávka 20-tich gramov čokolády (asi 3 čokoládové štvorce) pozitívne vplýva na psychiku a náladu človeka, udržuje srdce a mozog mladšími, znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov, krvný tlak a hladinu cholesterolu, čistí cievy, zabraňuje poklesu kognitívnych funkcií, zlepšuje metabolizmus, pôsobí protizápalovo a odporúča sa aj budúcim mamičkám (až 30 g denne) pre zdravý rast a vývoj plodu.

Káva

Na šálku voňavej kávy každé ráno nedal dopustiť Mariano Rotelli. Dožil sa 107 rokov. Treba však podotknúť, že si raňajšiu kávu občas dochucoval pár kvapkami whisky.

Dobrá káva sa vyznačuje prenikavou vôňou a najemno pomletými zrnami. Kávové zrná by sa mali zomlieť tesne pred zaliatím horúcou vodou. K lepším zrnkovým kávam patrí Arabica alebo lacnejšia Robusta, aj v rámci jedného druhu sa však kvalita zŕn môže odlišovať. Instantná káva či rôzne kapsule s konzervantami ideálnou voľbou nie sú.

Káve sa pripisujú viaceré zdravotné benefity. Má okolo 200 substancií, ktoré kladne pôsobia na naše zdravie. Patria k nim napr. viaceré vitamíny skupiny B včítane kyseliny listovej (B9), minerály ako draslík, horčík, mangán, ďalej antioxidanty (rastlinné fenoly,...) a kofeín. Čo sa týka množstva polyfenolov a ich antiaterogénných (zabraňujúcich vzniku aterosklerózy) a kardioprotektívnych účinkov, odborníci stavajú kávu na rovnakú úroveň so zeleným čajom a červeným vínom.

Známe sú stimulačné účinky kofeínu. Už menej ľudí vie, že kofeín zároveň znižuje pocity úzkosti, depresie a stabilizuje náladu. A ochraňuje bunky pred deštrukciou. Primerané dávkovanie je do 300 až 400 mg kofeínu za deň, v závislosti od hmotnosti a zdravotného stavu človeka (tehotenstvo, vysoký krvný tlak, a pod.). Uvedené množstvo zodpovedá 4-om až 5-tim šálkam kávy.


Prečítajte si tiež:

5 chýb, ktoré robíte pri pití kávy


Dobré víno

Viac než polovica štúdií týkajúcich sa vína dospela k záveru, že jeho pravidelná konzumácia prospieva zdraviu bez rizika vzniku škodlivého návyku, ak sa neprekročí denná hranica. U žien je to 1 max. 1,5 pohára, u mužov 1 až 2 poháre pri používanie štandardnej veľkosti a mierky vínových pohárov. Zvyšné štúdie preukázali opak.

Podobne ako pri čokoláde, káve, a vlastne pri všetkom, aj tu je dôležitá striedmosť. Ustriehnuť množstvo a frekvenciu pitia alkoholu je kľúčové. Na toto môžete oslávenca vtipným spôsobom upozorniť, ale len ak s nim máte pohodový vzťah, resp. nie je urážlivý.

Víno sa považuje za nápoj dlhovekosti najmä kvôli vysokému obsahu antioxidantov, konkrétne hroznového polyfenolu resveratrol. Táto látka zneškodňuje voľné radikály, bráni nežiadúcemu rastu a rozmnožovaniu buniek a pozitívne vplýva na gény produkujúce sirtuín (bielkovina chrániaca bunky pred poškodením a predlžujúca ich život).

Čo myslíte, ktoré z vín je zdravšie? Červené alebo biele? Vo všeobecnosti možno povedať, že na farbe vína až tak nezáleží. Niektoré zdroje uvádzajú, že biele víno má dokonca antioxidantov viac, ale treba sa riadiť chuťovými preferenciami. Zo zdravotných benefitov bieleho a červeného vína spomeňme aspoň nižšie riziko vzniku rakoviny, vyššie hladiny dobrého cholesterolu, lepšie prekrvenie ciev, menšia pravdepodobnosť rozvoja neurodegeneratívnych ochorení očí v neskoršom veku, lepšie trávenie a lepší metabolizmus.

Kvalitný jedlý olej

Súčasťou darčekového koša môže byť aj niektorý z mnohých druhov prírodných rastlinných olejov. Spomenuli sme olivový olej – ten však nie je jediný, ktorý má úžasné zdravotné účinky na ľudský organizmus. Výbornou alternatívou k nemu je fľaša oleja rascového, ľanového, arašidového, tekvicového alebo konopného. Každý z nich má trochu inakší vplyv na naše zdravie, v závislosti od účinných látok, ktoré v ňom prevažujú. Najviac liečivých substancií si zachovávajú oleje za studena lisované, nerafinované, organické a v bio kvalite.

Ľuďom trpiacim cukrovkou, epilepsiami a astmou by sme odporúčali darovať konopný olej. Obsahuje totiž veľmi vzácny globulín edestín, ktorý sa podobá globulínu z ľudskej plazmy, má silné protirakovinové účinky a pomáha aj v boji s týmito chorobami. Ďalšou významnou látkou konopného oleja je cannabidiol proti kŕčom. Okrem uvedeného sa v konopnom oleji nachádzajú esenciálne mastné oleje, vitamíny A, D, E, chlorofyly, fytosteroly, bielkoviny, sacharidy, vláknina a minerály vápnik, horčík, zinok, draslík a železo. Konopný olej sa teda hodí aj ako darček pre ľudí s poruchami trávenia a metabolizmu, ochoreniami srdca a ciev, s alergiami a ekzémami a so zníženou imunitou. U zdravých ľudí pôsobí preventívne, pričom do jedla stačí pridať 1 polievkovú lyžicu denne.


Mohlo by vás zaujímať:

6 druhov olejov z orechov a ich benefity pre zdravie


Čaj

Pri výbere čaju by sme sa nemali sústrediť len na pekný obal, ale najmä na jeho účinky. Čaje môžeme rozdeliť do dvoch veľkých skupín, a to na bylinkové a ovocné. Výhodou ovocných čajov je, že sa môžu piť aj dlhodobo. Pri bylinkových čajoch je dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku a od konkrétneho bylinkového čaju si dať občas pauzu, resp. ho striedať s inými čajmi. Taktiež uprednostnite sypaný čaj pred vrecúškovým.

V obchode sa poobzerajte napr. po čaji s pridanou škoricou. Škorica je jednou z preferovaných korenín na dlhovekosť. Bernando LaPallo, americký spisovateľ s brazílskymi koreňmi, pil okrem vody a zeleného džúsu práve škoricový čaj. Zaujímavosťou je, že na rozdiel od ostatných ľudí, čo sa dožili vysokého veku, on si dlhý život plánoval už odmalička. Prísne dodržiaval zdravý životný štýl a nakoniec zomrel až ako 114-ročný.

Med a včelie produkty

Status medu ako superpotraviny potvrdzujú rôzne štúdie. Napr. aj tá od ruského biológa Nicholasa Tsitina z roku 1945. Všetci z opýtaných stopäťdesiatich Rusov vo veku 100 a viac rokov uviedli, že med bol najvýznamnejšou súčasťou ich jedálnička. Ďalší výskum poukazuje na to, že jedávali aj iné včelie produkty.

Medy sa svojim zložením môžu od seba mierne líšiť. Existuje lesný med, kvetový med, agátový med... A takisto lacný alebo kvalitný. V lacnom mede sa často kombinuje rafinovaný cukor a sirup, je tepelne upravený a má relatívne vysoký podiel vody. Na kvalitu medu vplýva aj to, čím sú včely kŕmené, a v akom prostredí chované. Divoký nespracovaný a nefiltrovaný med, získaný z čistého prostredia od včiel živených medom a peľom a žiadnymi antibiotikami, je z hľadiska množstva dôležitých živín najhodnotnejší. Na rozdiel od lacného medu sa nikdy nemôže pokaziť.

V každom kvalitnom mede sa nachádzajú: asi 15 % vody, včelia materská kašička a peľové zrnká, ľahko stráviteľné cukry (najmä ovocný a hroznový), enzýmy, proteíny, vitamíny (posledné tri položky sa tepelným spracovaním nad 45 ° C ničia), aminokyseliny, organické kyseliny, minerály, koloidy, éterické oleje, inhibín a prírodné farbivá. Med podporuje pamäť, hojenie rán, prispieva k lepšiemu spánku, reguluje krvný cukor, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, liečbe vredov, zápche, hnačke, rôznych zápaloch, je prírodným antibiotikom a prevenciou pred rakovinou a ochoreniami srdca.

Pri výbere medu si všímajte jeho pôvod a vlastnosti. Kvalitný med je hustý – z lyžičky a v pohári sa prelieva pomaly a pri otočení pohára dolu viečkom vznikne pomaly sa hýbajúca vzduchová bublina. A tiež ho spoznáte podľa toho, či kryštalizuje. Kryštalizácia je pre med úplne prirodzeným procesom. Ak sa tak nestane, v mede sa nachádzajú konzervačné látky a/alebo bol zahriaty na vysokú teplotu. O výnimke možno uvažovať len v prípade agátového medu, ktorý v tekutej forme vydrží niekoľko mesiacov až rok. Ostatné medy začnú kryštalizovať v rámci niekoľkých dní, v závislosti od teploty prostredia.

A čím ešte prekvapiť?

V darčekovom koši sa nemusia nachádzať len veci určené na konzumáciu. Zdravie a dlhý život oslávenca môžete podporiť aj tak, že mu darujete nejakú maličkosť, ktorú využije pri obľúbenom športe. Rád lyžuje? Do darčekového koša vložte napr. lyžiarske okuliare.

Kupovať niečo pre druhého je vždy náročnejšie ako pre seba. Platí to aj v prípade lyžiarskych okuliarov. Ak sa vám nápad s lyžiarskymi okuliarmi zapáčil, tu malý prehľad toho, na čo klásť dôraz pri ich výbere: Mali by ste zabezpečiť, aby budúcemu nositeľovi dobre sedeli a nikde, najmä na nose, ho neomínali. A boli kompatibilné s jeho lyžiarskou prilbou. Potom si všímajte ďalšie body, ako sú UV ochrana (UVA, UVB, UVC, zložka tlmiaca modrú časť farebného spektra), pevnosť rámu, odolnosť zorníkov (skiel) proti nárazu, ochrana proti zahmlievaniu (antifog úprava), odvetrávanie (aj umiestnenie ventilačných otvorov) a zorné pole pre optimálny výhľad.

Do každého počasia pasujú iné šošovky. Pri lyžovaní v slnečnom počasí sú vhodné tmavšie sklá so zrkadlovou povrchovou úpravou. Ak je zamračené alebo sa stmieva, lepšie sa bude pozerať so šošovkami, ktoré sú svetlejšie. Problém prispôsobovania sa šošoviek svetelným podmienkam riešia lyžiarske okuliare s fotochromatickou funkciou.

Riešenie existuje aj pre lyžiarov, ktorí nosia dioptrie. Existujú tzv. OTG lyžiarske okuliare, ktoré nebránia súčasnému noseniu dioptrických okuliarov. A taktiež prilby so štítom, kde oči a dioptrickú pomôcku namiesto lyžiarskych okuliarov chráni štít na prilbe. Avšak prilba sa do darčekového koša nezmestí.


Ľudí tiež zaujalo:

Ako si vybrať ten najzdravší med?